Malar - L-malar (harneskmalar, sugmalar)

Hypancistrus sp. 'L260'

L260, Queen Arabesque pleco


Vetenskapligt namn:
Hypancistrus sp. 'L260'
Tidigare vetenskapliga namn:
Inga
Familj:
Loricariidae
Handelsnamn:
L260, Queen Arabesque pleco
Ursprung:
Brasilien: Rio Tapajos
Foto © Christer Säwe
Allätare. Ungfiskar mer växtätare. I akvarium bör ungfiskar i huvudsak ges vegetabilisk kost, kompletterat med fodertabletter och fryst foder som Artemia, mygglarver, mysis etc.). Vuxna fiskar behöver inte så mycket grönt.
Arten har odlats (grottruvare) och det är hanen som vaktar avkomman. Antalet ägg brukar ligga mellan 10 och 30 st, men när de kläcks dör många av larverna (fler än vad som är normalt för andra Hypancistrus) och om odlingen skall bli framgångsrik krävs optimala akvarieförhållanden.
Den är framförallt nattaktiv. Alla Hypancistrus är rätt fredliga och man brukar utan problem kunna hålla flera ihop. Den kan hållas tillsammans med de flesta övriga fiskarter som trivs vid samma vattenförhållanden. Man skall inte hålla den ihop med artlikar (pga korsningsrisken).
Akvariet skall innehålla många gömställen, gärna i form av rötter och stenar samt ha en mycket stark genomströmning.
Hanarna är något större samt har något längre och bredare huvud. Hanarna har en mer framträdande förekomst av odontoder på bakkroppens benplattor, bakom gällocken samt på bröstfenstrålarna. Hanens buk är också något mönstrad medan honornas är vitaktiga.
En annan liknande art säljs också ofta som L260, men denna art H. sp. 'Monte Dourado') har dock i regel inte en så kontrastrik färgsättning och den har något tunnare och mer framträdande mönster med vågformade linjer.Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information