Zoopet - Clea helena
Mollusker (snäckor, musslor etc.)

Clea  helena


Vetenskapligt namn:
Clea  helena
Tidigare vetenskapligt namn:
Anentome helena
Familj:
Buccinidae
Handelsnamn:
Snigelätande snäcka, snäckätande snäcka
Utbredning:
Thailand, Indonesien, Malaysia

Foto: Erika LindgrenCarnivor (köttätare) och omnivor (allätare). I akvarium äter den främst andra snäckor (en snäcka per dag) men de tar också annat foder. Om man är ute efter en art som kan hålla efter snabbreproducerande snäckarter som Melanoides tuberculatus och Physa sp. så passar denna art utomordentligt bra.
I naturen återfinns arten oftast i snabbflytande vattendrag.
Denna art är till skillnad från de flesta övriga snäckor inte hermafrodit och den reproducerar sig relativt långsamt. Äggen placeras ett och ett på en stabil yta som en sten eller en rot. Så snart de har kläckts (i regel efter 3-4 veckor) så försvinner de ner i bottenmaterialet (som bör vara sand) och det tar sedan ofta flera månader innan man får se dem igen.
Arten kan utan problem hållas i ett vanligt sällskapsakvarium och den kan hållas ihop med de flesta fiskar (dock inte snäckätare), och stora snäckor (små blir uppätna). Små räkor (speciellt yngel) ligger också i farozonen för att bli uppätna.

Anmäl fel på artbeskrivningen

Fler bilder på samma art

Nedan kan Zoopet's medlemmar lägga in en kommentar om sin EGEN erfarenhet av denna art. Diskussioner om arten skall föras i Zoopets "Forum" och inte här och därför får inga frågor ställas, man får inte heller gå i polemik med andras synpunkter. Berätta enbart om dina EGNA erfarenheter av arten.

Köpes och Säljes-annonser får inte förekomma bland kommentarerna och sådana raderas snart de upptäcks och dessutom kommer personen som lagt in dom att faktureras 500 kr inkl. moms.

Alla kan ta del av denna information. Zoopet garanterar inte att den information som anges är korrekt

Klicka här om du vill lägga till en egen kommentar

"Städpatrull" av Ryskbompa (2013-01-09 17:01:56)

Jag har problem med snäcker i karet, så jag skaffade mig 7 stycken av dessa å nu efter 1-1,5 månad är det bara ett fåtal småsnäcker kvar. Skönt! och Snyggt! men min giganstiska städpatrull är borta. Fråga är ju om det är bra eller dåligt.

Riktigt bra och snygg snäcka dehär.

MVH Rikard

Kanon snigel! av robbanbobban (2011-04-01 13:04:57)

Har 2 utav dessa, köptes in p.g.a problem med små sniglar i karet vilka försvann snabbt efter att dessa hade inhandlats.

Så rekommenderas varmt om du har problem med små sniglar i karet!

Fin snäcka av fixiwe (2011-03-10 17:03:54)

En fin snäcka som åt upp mina malaysiska sandsnäckor. Dessa ville jag ha kvar så jag lämnade Anetome helena i djuraffären.

snäckan av Ante11 (2011-03-08 08:03:39)

Hej jag tycker denna snäckan är jättebra den äter upp några andra snäckor varje dag.