Kul med filmer! Det lär bli riktigt läckert med ett redigt gäng Diamanttetra i ditt kar
Akvariestugan
Kollaps
X
-
Alltid kul att se filmer från fiskars naturliga miljöer men lite vanskligt att försöka återskapa dessa hemma skulle jag säga då exempelvis ett ph på 4 som de i vissa fall lever i naturligt tycks vara väldigt svårt att hålla i hemmet, inte för att jag har testat men iaf. Har nog tänkt att testa på någon form av biotopakvarium framöver men i liten skala och någon "enklare" biotop, kanske en ström med neutralt ph och inga växter empelvis.
Ett stort problem med biotoper är i min mening att de saknar just mycket växtlighet(eller ja det finns ju väldigt stora träd och liknande med rötterna i vattnet men det är ju inte så enkelt att återskapa i en hyreslägenhet! Eller ett hus för den delen). Dessutom tycks mycket av de akvarieväxter som finns på marknaden vara asiatiska eller afrikanska medan fiskarna ofta är ifrån Sydamerika, många fiskar är ju dessutom odlade under allt annat än naturliga former så huruvida de verkligen vill ha det som "i det vilda" eller ej är väl också tveksamt.
Något av en rant kanske men är själv väldigt imponerad och intresserad av biotopakvarium men det verkar svårt.
Diamanttetror är onekligen fina men filmen skulle nog kunna sälja vilken fisk som helst!
Jag håller med dig, biotopakvarium är verkligen något extraordinärt att sätta tänderna i.
För min del handlar tittandet på bilder och filmer från det naturliga enbart om inspiration. Jag vet att jag inte kan skapa de miljöer och betingelser som finns i de områden som intresserar mig - det är en omöjlighet och man kan bara göra något som liknar, och i viss mån härma, det man ser på diverse filmer.
Jag gillar den karga men ändå täta miljön i det vi lite svepande kallar SA, med stammar, pinnar och grenverk. Mycket grönt finns ju även i dessa flöden och det vore intressant att fördjupa sig i vilka växter från dessa områden man skulle kunna få tag i.
Jag använder mig av lättskötta växter som exempelvis Javaormbunke och Anubias - från asien och afrika. Mig kvittar det om dessa växter inte är biotopriktiga.
Om man sedan tycker att den typ av inredning jag mest sysslar med är "snygg" eller inte struntar jag också i. Det var ju någon figur för ett tag sedan här i tråden som tyckte mina inredningar liknade virkesavfall...
Om de fiskar man sätter in i dessa miljöer "vill ha" en slik inredning och hyfsade vattenparametrar vet jag inte, men jag tycker det känns fint att se fiskar komma till sin rätt, trivas och frodas.
Nu skall jag leta upp en bra grupp Moenkhausia pittieri.
Kommentar
-
Kommentar
-
Syftade mest på vattenparametrar när jag menade att de kanske inte "vill ha" det som i det vilda, tror inte de tycker det är jättekul med tomma akvarium Mja virkesavfall eller inte jag tycker hur som helst din balja är väldigt fin att kolla på och fiskarna verkar trivas, vilket för mig nog är det viktigaste för att ett akvarium ska anses som "lyckat".
Kikar själv på ny fisk för tillfället men den lokala djuraffären såg ut att ha allt annat än hälsosamma akvarium för tillfället så det får nog vänta antingen tills de får ordning på sitt(det verkar gå i cykler där kanske beroende på vem som jobbar/har semester eller liknande för tillfället, jag har mina misstankar). Hur ser du på att introducera ny fisk för övrigt? Har själv tänkt sätta upp ett litet karantänakvarium nu i veckan men vet inte om det egentligen bara är en ursäkt för ännu ett akvarium haha.
Brukar du skaffa fisk privat eller från affär?Kommentar
-
Kolla hur fin artbeskrivningen https://www.zoopet.com/fiskar/fisk.php?NR=309 blevChristian Alfredsson
Tekniskt ansvarig ZoopetKommentar
-
Kommentar
-
Kolla hur fin artbeskrivningen https://www.zoopet.com/fiskar/fisk.php?NR=309 blev
Kommentar
-
Christian! Om du oförhappandes ser detta inlägg, så har jag ett antal fina filmer på en hel del fiskar som skulle kunna tjäna som ”rörlig bild” i artbeskrivningarna - omutifallatt…
Kommentar
-
Kan instämma, även om jag inte har producerat nya filmer på många år så finns det guldklimpar att plocka upp.Med goda idéer är det som med svamp; där man hittar en finns det ofta flera
http://www.youtube.com/user/c90368
/MathsKommentar
-
Kommentar
-
Halloj!
Tänkte det kunde vara dags för en liten uppdatering.
För att skapa en någorlunda heltäckande "bakgrund" av grövre kvistar, uppbundna av diverse Anubiasplantor, har jag gjort en rejäl utrensning längs med, i stort sett, hela bakglaset.
Det ser med andra ord ganska tomt ut just nu, men det skall inom kort byggas upp lummiga depåer.
I samband med utgallringen av en mängd smågrenar passade jag på att byta lite vatten och sedan ge fiskarna en rejäl vattenloppsmåltid. Det kryllar av smågott ute i den lilla dammen, så det är bara att håva upp prima käk.
Efter allt detta donande passade pandacorysarna och bilbukarna på att dra igång lite lekar.
Pandorna leker oftast vid Anubias- och Javaorormbunksplantorna i den bakre regionen av karet.
På filmen kan man (hyfsat) se dom köra omkring efter en hona som är lekvillig.
En liten grupp på tre, fyra bilbukar valde karets vänstra del nära vattenytan. Där ser man en rejält romstinn hona som hetsar några hanar till lek.
Jag ber om ursäkt för att vattnet, efter rensningen, är lite grumligt - och att karet ser lite tomt ut...
Jag skall även reducera antalet Platy - som skall ges bort.
Bilder och filmer på nya inredningsdetaljer, och även lite ny fisk, kommer!
Senast redigerad av Mats Bryzell; 04 July 2021, 15:25.Kommentar
-
Kommentar
-
Jag har skrivit här i tråden att det stundar omfattande addering av diverse grövre grenverk som skall bindas med olika Anubias.
Jojomensan, så skall ske, men jag vill hitta rätt trädetaljer - inte stressa fram snabba lösningar bara för att "få skiten klart".
Nä, här trivs jag med att planera i lugn och ro. Jag inväntar tid för att beskära rätt och riktigt.
Nu är det således dags att beskära ett alldeles fabulöst Plommonträd, som växer på ett sätt som påminner om ett enormt parasoll.
Undertill trädkronan finns ett kanonfint grenverk som måste vedas ur. Detta skall jag nu skörda.
Det är det här jag väntat på - och det kommer bli så mycket fint material att använda för pågående projekt, och kommande!
Till nästa gång.Senast redigerad av Mats Bryzell; 06 July 2021, 05:43.Kommentar
Kommentar