Ciklider - Malawi - Mbunas

Labeotropheus chlorosiglos, Katale

Katale-fuelleborni, stor näbbciklid


Vetenskapligt namn:
Labeotropheus chlorosiglos, Katale
Tidigare vetenskapligt namn:
Labeotropheus fuelleborni, Katale
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Katale-fuelleborni, stor näbbciklid
Ursprung:
Malawisjön: Katale, Malawi.
Foto på fisken Labeotropheus chlorosiglos, Katale Foto © Ad Konings

Labeotropheus chlorosiolus, som har sin fångstplats vid Katale, är en fascinerande fiskart som huvudsakligen lever av alger i sitt naturliga habitat. I sjön Malawi kan de hittas där alger växer tätt på klippunderlaget. I akvarium bör dessa fiskar erbjudas standardfoder samt vegetabiliskt foder som en viktig del av deras kost.

Denna art trivs i den övre klippbiotopen i områden med turbulent vatten, där de föredrar vågöversköljda biotoper vid öar och klipputskott. Den är en munruvande art, vilket innebär att de leker inuti grottor som är en del av deras revir. Äggen befruktas ibland i honans mun, och ynglen söker sig sedan till klippbiotopens grundaste delar.

I akvarium kan hanarna vara relativt aggressiva under lekperioden, och det är viktigt att erbjuda många gömställen för att skapa en trygg miljö för fiskarna. Det finns många olika färgvarianter av denna art runt sjön, och de kan skilja sig åt inte bara i färg, utan även i kroppsform och maximal längd. Honorna uppvisar stor variation i färg, med bruna, orange och OB (orange blotched) varianter. OB-hanar, som är mycket ovanliga, kallas ibland marmelad-cats.
Denna art ansågs tidigare vara en population i arten L. fulelleborni, men är nu en egen art.
Labeotropheus chlorosiglos/fuelleborni påminner om Labeotropheus trewavasae, men den senare är mer cylinderformad.

Foto 1 visar en normalfärgad Katale-hane. Foto 2 visar en OB-färgad Katale-hane, en så kallad "Marmelade Cat". Foto 3 visar också en "Marmelade Cat" - akvariefoto. Foto 4 visar en leksekvens - akvariefoto Foto 5 visar en ruvande hona - akvariefoto

Medlemmarnas kommentarerRobust fisk
Kommentar av: Mård den 2004-10-18

Har en grupp ungdjur, det är kul att se dom stojja runt. Verkar vara en robust fisk som inte går av för hackor. Växer och äter bra.

Radera din kommentar

Goldmedlemmarnas akvarium med fisken


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information