Ciklider - Malawi - Mbunas

Iodotropheus sprengerae

Rostciklid


Vetenskapligt namn:
Iodotropheus sprengerae
Tidigare vetenskapliga namn:
Inga
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Rostciklid
Ursprung:
Malawisjön: Öarna Boadzulu, Chinyanwezi och Chinyankwazi samt Makokola Reef.
Foto på fisken Iodotropheus sprengerae Foto © Ad Konings
Allätare. Äter i akvarium allt standardfoder. Rostcikliden lever i klippbiotopen där den kan hittas från 3 till åtminstone 40 meters djup. Alla malawiciklider är munruvare. I sin naturliga miljö är rostcikliden inte revirhävdande. I akvarium är hanarna bara svagt aggressiva mot andra hanar av samma art. Ett lämpligt akvarium skall innehålla många gömställen. Hanarna har något starkare färger än honorna, men det är en ganska liten färgskillnad mellan könen. Det finns några olika varianter, men de skiljer sig färgmässigt ganska lite från varandra.

Medlemmarnas kommentarerGrävare..
Kommentar av: Petitechef den 2015-02-10

Föll pladask för dessa i butiken, otroligt vacker mörkröd i färgen! Att tänka på är att de behöver matas med färgfoder för att bibehålla den vackra färgen. Har också upptäckt att de gillar att gräva gropar, för de grottor som finns verkar inte duga. Två ordentliga gropar under stenar. Det är tur dom sitter fast ordentligt och att ett liggunderlag ligger i botten..

Revirtänkande
Kommentar av: Kapten Zoom den 2011-01-09

Ingen snäll firre. Bet en mindre ciklid av annan art i karet rakt över nosen, så den troligen måste kokas. Bråkar med alla fiskar den ser, inklusive en betydligt större mal som bara ville vara i fred. 2 fiskar på svårighetsskalan känns snällt satt.

Sa jag att den har tänder som liknar en pirayah?

Hannar svagt revirhävdande???
Kommentar av: NightDemon den 2008-03-20

Det har inte jag märkt... min "store" rostciklidhanne låter inte den andre hannen vara ett dugg ifred...o dom går i en 540litare...

Trevlig och med annorlunda färg! :)
Kommentar av: Jens A. den 2008-02-03

Köpte tre sådana här för ett halvår sedan, och de passade väl in i mitt 540-liters. De är inte mera aggressiva än mina övriga firrar (golden, acei, crabro och rödzebra) och är ett klart alternativ för de som vill ha en gäng malawis utan allt för mycket slagsmål. De är också ett trevligt avbrott från de annars gula och blå arterna. :)

trevliga och vackra
Kommentar av: Nils och Alva den 2004-04-03

Inhandlade 4 st igår. De blev snabbt accepterade i karet och är inte märkbart vare sig mobbade eller elaka. De kan antagligen vara rätt olika i färg, då de jag köpte är mörkt plommonfärgade mitt på kroppen, rostfärgade "i kanterna" och på fenorna och har lite vitt längst fram vid munnen. väldigt vackra fiskar med lite annorlunda färg en den vanliga gul-blå historia som de flesta andra mbunas...

Radera din kommentar
Allätaren...
Kommentar av: lillfrasse den 2002-09-08

Denna lilla Mbuna är en riktig storätare och tar vad som bjuds. Lättlekt när den väl kommer igång. Jag har observerat flera stammar som är tråkiga i färgen så se till att få fina exemplar. Vet ej om detta beror på inavel eller något annat. Mycket lättsköt och livlig. Funkar fint i nybörjar karet.

Goldmedlemmarnas akvarium med fisken


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information