Ciklider - Malawi - Mbunas

Abactochromis labrosus

Tjockläppsmbuna, labrosus


Vetenskapligt namn:
Abactochromis labrosus
Tidigare vetenskapligt namn:
Melanochromis labrosus
Haplochromis labrosus
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Tjockläppsmbuna, labrosus
Ursprung:
Malawisjön: Förekommer sporadiskt runt hela sjön.
Foto © Ad Konings
Köttätare (småfisk och skaldjur). De tjocka läpparna används till att suga ut byten ur klippskrevor. Lämpligt foder i akvarium är fryst foder som kan kompletteras med torrfoder.
I sjön återfinns den i övergångszonen nära klippor på relativt grunt vatten. De ses oftast ensamma och försvarar inte något lekrevir.
Alla malawiciklider är maternala (honan) munruvare. Denna arts honor ruvar drygt 3 veckor och kullstorlekarna ligga mellan ca. 20-40 st.
Den är i akvarium svagt revirhävdande, men relativt fredlig. Lämpligt sällskap i akvarium är "Haplisar" och större mbunas. Småfisk riskerar att bli uppätna. Den behöver en hel del gömställen i akvariet.
Hanarna är något större än honorna och hans äggfläckar kan vara något intensivare färgade. I övrigt är både hanar och honor mörkbruna även om hanar kan ha ett rödaktigt skimmer över den bruna grundfärgen.
Den förekommer runt hela sjön, men de olika populationerna skiljer sig inte så mycket från varandra.
Max.storleken som anges är extremt ovanlig. I sjön ser man sällan exemplar som är större än 13 cm.Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information