Ciklider - Malawi - Mbunas

Chindongo flavus

Grön malawiciklid, dinghani


Vetenskapligt namn:
Chindongo flavus
Tidigare vetenskapligt namn:
Pseudotropheus flavus
Pseudotropheus dinghani
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Grön malawiciklid, dinghani
Ursprung:
Malawisjön: Vid öarna Chinyankwazi och Chinyanwezi, Malawi.
Foto på fisken Chindongo flavus Foto © Ad Konings
Allätare (alger och plankton). Revirhävdande hanar äter av biomattan (alger), medan de övriga äter plankton. Lämpligt akvariebasfoder är grönfoder som grönflingor, kombinerat med smått fryst foder.
I Malawisjön återfinns denna art oftast i den sedimentfria klippbiotopen på 7-20 meters djup. Lekande hanar är starkt revirhävdande och försvarar en grotta mellan klipporna mot alla inkräktare.
Alla malawiciklider är maternala (honan) munruvare. Denna arts honor ruvar lite drygt 3 veckor och varje kull brukar innehålla 20-30 yngel. I akvarium är hanarna starkt revirhävdande och ett lämpligt akvarium måste innehålla rikligt med gömställen i form av grottor. Den kan hållas ihop med andra mbunas och mindre "Haplisar". Dess aggressivitet gör att det är mycket svårt att hålla flera hanar ihop.
Hanar har en ljust gulgrön (mest gult) grundfärg som den är ganska ensam om i sjön. Lodrätt över kroppen löper 6-8 brunsvarta band. De något mindre honorna samt ungfiskar är enfärgat bruna till brunbeige.

Medlemmarnas kommentarerGrymt fin och livlig
Kommentar av: Gotrek den 2003-11-21

Måste säga att flavus är en grymt fin och livlig fisk. Har aldrig varit med om någon mer lätt letkt fisk, kostan 3-4 honor som går och tuggar.

Radera din kommentar
snygg fisk..
Kommentar av: mia22 den 2003-11-20

den här malawin är jättesnygg när den färgar ut, kan vara lite bråkig men inte så farligt tycker jag, en av mina favoriter!

Radera din kommentar
Busiga!
Kommentar av: Kalejdoskop den 2003-11-11

Älskar de här små liven! Jättevackra färger och så är dom så busiga, dom är överallt samtidigt känns det som och far omkring och jagar varann..fast på ett snällt sätt, eller hur man nu ska förklara det =) Dessa kan jag rekommendera varmt till dom som funderar på att skaffa malawi.

Radera din kommentar
En härligt livlig fisk!
Kommentar av: crayleone den 2003-04-23

Jag har en och han är galen, gräver som en grävskopa och är överallt samtidigt. Väldigt underhållande. Är rätt snäll mot övriga invånare..

Goldmedlemmarnas akvarium med fisken


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information