Ciklider - Malawi - Mbunas

Metriaclima barlowi

Fusco-malawi, guldfuscoides


Vetenskapligt namn:
Metriaclima barlowi
Tidigare vetenskapligt namn:
Pseudotropheus fuscoides
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Fusco-malawi, guldfuscoides
Ursprung:
Malawisjön: Sjöns sydvästra del.
Foto på fisken Metriaclima barlowi Foto © Ad Konings
Allätare. I sin naturliga miljö äter de i huvudsak från biomattan (alger) på klipporna, men de tar även plankton på öppet vatten. Lämpligt foder i akvarium är smått fryst foder, kompletterat med grönfoder som flingor.
Denna art återfinns oftast i den sedimentrika delen av övergångszonen där hanarna försvarar revir runt tunnelbon som grävts i sanden under en klippa. Honorna lever ensamma och har inte något födosöksrevir. Leken sker inuti hanens bo.
Alla malawiciklider är maternala (honan) munruvare. Denna arts honor ruvar ca. 4 veckor och antalet yngel brukar variera mellan 20 och 45. Hanarna är relativt revirhävdande (speciellt mot hanar av samma art) och det är därför absolut nödvändigt att det finns gott om gömställen i akvariet.
Hanarna är i regel något större än honorna. Hanarna är starkt gul/guldfärgade med en rygg- och analfena som hos en del varianter är ljust blå. Honor och yngel är brunaktiga med svagt gulskimrande fenor.

Medlemmarnas kommentarerDen lille dominanten
Kommentar av: Anders76 den 2002-10-08

Jag skulle vilja påstå att detta är en väldigt revirhävdande liten rackare. Eftersom jag har provat att ha denna art (i halva dess maxstorlek) i just 150L som rekomenderas, kan jag bara avråda från detta. Trots sin ringa storlek tycker jag att akvariet ska vara större för att den inte ska ta över hela burken, i 375:an funkade den bra, men var klart tuffast, trots att den hade sällskap av en dubbelt så stor Rödzebrahane.
Rekomenderas till de som vill ha en verkligt revirhävdande art som blir mycket vacker när den färgar ut.

Anders

Goldmedlemmarnas akvarium med fisken


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information