Malar - L-malar (harneskmalar, sugmalar)

Farlowella acus

Vanlig grenmal


Vetenskapligt namn:
Farlowella acus
Tidigare vetenskapligt namn:
Acestra acus
Familj:
Loricariidae
Handelsnamn:
Vanlig grenmal
Ursprung:
Venezuela och Brasilien.
Foto på fisken Farlowella acus Foto © David Sands
Växtätare och allätare. Kan i akvarium äta vanligt akvariefoder efter en viss tillvänjning, men en kombination av grönfoder och mycket smått fryst foder är att föredra.
Den vanliga grenmalen är en parbildande substratruvare som placerar rommen på växter som har långa stammar eller på akvarieglaset. Hanarna vaktar sedan rommen (40-60 ägg per lek) tills den kläcks.
Den är framförallt nattaktiv. Fredlig och endast svagt revirhävdande mot hanar av samma art. En skygg art som bara trivs i en lugn akvariemiljö och med stabila vattenvärden.
Akvariet skall innehålla växter samt många gömställen, gärna i form av rötter och stenar. Den är känslig vid vattenbyten.
Hanarna är något mer långsträckta, samtidigt som deras "nos" är bredare och mer "buskig".

Medlemmarnas kommentarerJättemysig
Kommentar av: Wireless den 2004-02-29

Den grenmal jag har var bland de första fiskar jag skaffade. Den annorlunda kroppsformen har gjort att jag döpt den till Pinnen. Jag har inte haft några som helst problem med den och tycker inte alls att den är skygg. Ofta hänger den på framrutan eller ligger på någon gren. Är nästan alltid framme med de andra fiskarna och är mycket nyfiken. Mycket rolig och mysig, rekomenderar varmt...

Radera din kommentar

Goldmedlemmarnas akvarium med fisken


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information