Djurmagazinet
Leporinus fasciatus
Tetror och tetraliknande

Leporinus fasciatus
Tigerleporinus, tigertetra


Vetenskapligt namn:
Leporinus fasciatus
Tidigare vetenskapligt namn:
Salmo fasciatus
Chalceus fasciatus
Familj:
Anostomidae
Handelsnamn:
Tigerleporinus, tigertetra
Utbredning:
Norra och centrala Sydamerika.

Foto: Mark Smith


Växtätare. I akvarium äter den alger och växter, men den tar också vanligt akvariefiskfoder. Vegetabiliskt tillskott i kosten är absolut nödvändigt.
Den har aldrig odlats i akvarium och man känner ite till så mycket om dess lekbeteende, men den är sannolikt romspridare bland växter.
Den tigerleporinusen är en relativt fredlig art (kan vara aggressiv mot andra av samma art) som trivs bäst om den får gå i ett litet stim på 5-6 st i ett rejält stort akvarium med flera gömställen. Dess storlek gör dock att den är svår att hålla i normala akvarier.
I naturen lever den i starkt strömmande vatten som är syrerikt, därför måste cirkulationen i akvariet vara kraftig (kraftiga pumpar). Bottenmaterialet bör vara finkornig sand och belysningen bör vara relativt stark, så att algtillväxten främjas. Det är omöjligt att ha växter i ett akvarium med Leporinus. Se till att akvariet har tättslutande täckglas eftersom den hoppar.
Ynglen är oftast de som är vackrast tecknade hos Leporinus-arterna, medan äldre exemplar i regel är ganska tråkigt tecknade.
Det finns ingen känd yttre könsskillnad.

Av denna art finns det flera olika underarter beskrivna.
På fotot visas Leporinus fasciatus fasciatus.
Anmäl fel på artbeskrivningen

Medlemmarnas kommentarer

Vacker,livlig,destruktiv

Väldigt vacker och hyperaktiv fisk.Har sett vuxna individer på 30-35cm med den vackra gula teckningen, så zoopets info ska tas med en nypa salt som vanligt, färgen har snarare med trivsel och status att göra. De ger sig på de flesta växter, fast crinum och hårdare växter funkar, samt flytväxter ger dom sig sällan på. Väldigt aggressiv sinsimellan även i större grupp, testar även att ge sig på andra fiskar om dessa inte bjuder på motstånd, vilket kan leda till att hela gruppen attackerar den utvalda fisken. Har förlorat 3 sprutfiskar på det sättet, inte det roligaste direkt. Dom är fenbitare med, dom drar sig inte för att noppra på fiskar som är flera ggr större än dom själva, och suveräna yngeltjuvar måste jag tillägga...

Trots det så har de viss charm, men de bör gå med fisk som kan stå på sig, typ ciklider, datniodes ect.

Kommentar av: NightDemon den 2012-08-09


Zoopet kan inte garantera att den information som anges i kommentarer är korrekt
Om oss Kontakta oss Facebook

Allt innehåll är copyright Fohrman Aquaristik