Zoopet
Leporinus sp. 'strawberry'
Tetror och tetraliknande

Leporinus sp. 'strawberry'
Strawberry/jordgubbs-leporinus


Vetenskapligt namn:
Leporinus sp. 'strawberry'
Tidigare vetenskapligt namn:
Leporinus granti
Familj:
Anostomidae
Handelsnamn:
Strawberry/jordgubbs-leporinus
Ursprung:
Brasilien, Surinam

Foto: Pamela Silwerhorn

Växt och allätare. I akvarium äter den flingor, alger, sallad och annat grönfoder, men detta kan gärna kompletteras med fryst foder.
Den finns inga lekrapporter från akvarium (den odlas dock kommersiellt) , men den är sannolikt romspridare bland växter.
Den är en snabbsimmande art som är någorlunda fredlig. Den trivs bäst om den får gå i ett stim (minst 5-6 st) i ett akvarium med gott om simutrymme, men även med en del gömställen. Om man håller för få av arten kan den bli aggressiv mot andra av samma art.
I naturen lever den i relativt strömmande vatten och därför får akvarievattnet inte vara stillastående. Bottenmaterialet bör vara mörkt och finkornigt. Det är svårt att ha växter i ett akvarium med vuxna exemplar, men har man små exemplar kan det funka med grovbladiga växter. Om man matar mycket med grönfoder äter de inte heller så mycket växter. Se till att akvariet har tättslutande täckglas eftersom den hoppar.
Det finns ingen känd yttre könsskillnad.

Det finns en del frågetecken för om denna fisk är en starkare färgad variant av Leporinus granti, eller om den är en egen art.Medlemmarnas kommentarer

Skriv kommentar

Goldmedlemmarnas akvarium med arten


Zoopet i stolt samarbete med
Poecilia Scandinavia