Malar - L-malar (harneskmalar, sugmalar)

Zonancistrus brachyurus

Fjärilspleco, L168


Vetenskapligt namn:
Zonancistrus brachyurus
Tidigare vetenskapligt namn:
Dekeyseria brachyura
Peckoltia pulcher
Familj:
Loricariidae
Handelsnamn:
Fjärilspleco, L168
Ursprung:
Colombia och Brasilien: Rio Negro.
Foto på fisken Zonancistrus brachyurus Foto © Andreas Fröhlich
Allätare. I naturen främst Aufwuchs-ätare (mest alger). I akvarium är de mer allätare och en lämplig kost är grönfoder kompletterat med en del smått fryst.
Fjärilsplecon är substratruvare och leker i grottor eller hålor. Äggen försvaras av hanen. Varje gång läggs 30-55 ägg som sedan kläcks efter ca 7 dygn.
Arten kan mycket väl hållas i ett pH på 7 men om man vill att den skall leka samt färga ut maximalt så får pH absolut inte överstiga 6,5.
Den är framförallt nattaktiv. Fredlig, men hanar är starkt revirhävdande mot andra hanar av samma art och för att kunna ha två hanar i akvariet måste det vara minst 120 cm långt.
Akvariet skall innehålla många gömställen, gärna i form av rötter och stenar som bildar hålor. Dessutom är det viktigt med rent och syrerikt vatten.
Det är svårt att skilja könen åt, men hanarna har en märkbart bredare huvudregion. Könsmogna hanar har längre bröstfensodontoder.Arten förekommer ibland också i handeln med namnet Peckoltia sp. 'butterfly'.

Medlemmarnas kommentarerVäldigt trevlig
Kommentar av: t?be93 den 2014-01-05

Har haft min Fjärilspleco i ett par månader och den anpassade sig snabbt till akvariet och åt redan efter en vecka ur handen. inte alls skygg på något vis, är oftast ute och simmar och ligger ibland under sin rot väldigt synlig.

Goldmedlemmarnas akvarium med fisken


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information