Zoopet
Apistoloricaria ommation
Malar - L-malar (harneskmalar, sugmalar)

Apistoloricaria ommation
Peruansk L-mal


Vetenskapligt namn:
Apistoloricaria ommation
Tidigare vetenskapligt namn:
Rhadinoloricaria ommation
Rineloricaria ommation
Familj:
Loricariidae
Handelsnamn:
Peruansk L-mal
Ursprung:
Nedre delen av Maranon-floden i Brasilien och Peru.

Foto: Erlend D Bertelsen

Allätare. Äter i sin naturliga miljö detrit och en del alger, men främst små vattenlevande ryggradslösa djur som, insekter etc.. Lämpligt akvariefoder är smått fryst foder som gärna kan kompletteras med flingfoder och maltabletter.
Den finns ännu inte några odlingsrapporter från akvarium, men sannolikt är den en substratruvare där hanarna vaktar avkomman tills den kläcks. Hanen bär runt på äggen under sig genom att de ”vecklar ut” underläppen över dem så att de hålls fast. Efter ca. 2 veckor kläcks sedan ynglen.
Denna art är en rätt skygg fredlig och relativt tålig art. Ett lämpligt akvarium skall innehålla gott om gömställen (rötter, stenar och tät växtlighet) och delvis vara rätt dunkelt upplyst (t.ex. med hjälp av lite flytväxter), samt ha tämligen strömmande vatten. Bottenmaterialet skall bestå av sand. Lämpligt sällskap är lugna fredliga fiskar. Trivs bäst om man håller arten i en liten grupp.
Denna art är aktivast i gryning och skymning, samt på natten.
Det är svårt att se skillnad på könen – i lekperioden är dock honorna betydligt rundare och hanarna utvecklar långa odontoder på framsidan av bröstfenorna.Medlemmarnas kommentarer

Skriv kommentar

Goldmedlemmarnas akvarium med arten


Zoopet i stolt samarbete med
Poecilia Scandinavia