Regnbågsfiskar

Glossolepis multisquamata

Sepik/rosa/Mamberamo regnbågsfisk


Vetenskapligt namn:
Glossolepis multisquamata
Tidigare vetenskapligt namn:
Glossolepis multisquamatus
Melanotaenia multisquamata
Familj:
Melanotaeniidae
Handelsnamn:
Sepik/rosa/Mamberamo regnbågsfisk
Ursprung:
Indonesien, Papua Nya Guinea
Foto © Kjell Fohrman

Glossolepis multisquamata är en färgstark och livlig fisk med en varierad kost. I akvariemiljö äter den gärna en mångfald av föda, inklusive standardfoder, men den föredrar levande och fryst foder för att trivas optimalt.

Glossolepis multisquamata är en romspridare. Under en längre tidsperiod, ofta flera veckor, lägger den ägg dagligen, vanligtvis nära vattenytan och mellan växter. Äggen har korta trådar som hjälper dem att fästa sig vid underlaget. Efter ungefär en vecka kläcks äggen, även om kläckningstiden kan variera beroende på vattentemperaturen.

Denna art är känd för att vara fredlig och föredrar att leva i stim om minst åtta individer. Det är viktigt att notera att den har en tendens att hoppa, så att hålla akvariet täckt med ett tättslutande täckglas är nödvändigt för att förhindra att de hoppar ut.

För att skapa en gynnsam miljö för Glossolepis multisquamata bör akvariet innehålla en del växter samt erbjuda en stor öppen simyta. Bottenmaterialet bör vara mörkt och ha en kornstorlek på cirka 1-3 mm. Denna art trivs bäst i sällskap med andra fredliga fiskar av liknande storlek eller något mindre. Hanarna är vanligtvis något större, har klarare färger och är mer högryggade än honorna.


Det finns olika populationer av arten som varierar något färgmässigt. Eventuellt kan det röra sig om flera olika arter. Bl.a. namnen G. multisquamata även G. sp. 'Mamberamo', G. sp. 'Lake Kli', G. 'Kabia' har använts för de olika populationerna.Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information