Regnbågsfiskar

Melanotaenia praecox

Neonregnbåge


Vetenskapligt namn:
Melanotaenia praecox
Tidigare vetenskapligt namn:
Rhombatractus praecox
Nematocentris praecox
Familj:
Melanotaeniidae
Handelsnamn:
Neonregnbåge
Ursprung:
Nya Guinea: Irian Jaya, Indonesien
Foto på fisken Melanotaenia praecox Foto © Mark Smith
Allätare och köttätare (små ryggradslösa djur). Äter i akvarium allt standardfoder, men föredrar levande och fryst foder.
Neonregnbågen är en fredlig och livlig stimfisk. Den kan hoppa, därför är det viktigt med tättslutande täckglas. Akvariets bottenmaterial bör vara mörkt (regnbågsfiskar färgar ut bättre om underlaget är mörkt) med en kornstorlek på ca. 1-6 mm samt innehålla en del växter inkl. flytväxter och en stor öppen simyta.
Arten är en romspridare som avger äggen mellan växter. Äggen har korta trådar som de häftar fast vid växter med. Där blir de hängande tills ynglen kläcks (efter ca 7 dagar).
Hanarna är större och har intensivare färger.

Medlemmarnas kommentarervackra
Kommentar av: KaOl den 2011-10-26

Tycker dessa fiskar är mycket vackra och livliga. De kommer att titta på vem som kommer till rummet och är mycket nyfikna och "hjälper till" när man städar... :)

Våra fiskar är i ett Walstad-akvarium, och de lägger rom, trivs som bara den! Har sett yngel i flera tillfällen, även om vi inte ens på något sätt försöker få dem få småttingar m.m. :)

Väldigt fin fisk, rekommenderar varmt.

Fin fisk
Kommentar av: arsenalwille den 2010-02-12

Jag har 2st en hona och en hane. Hanen visar upp sig men honan är lite mer blygsam.

Gör sin plats i stimmet
Kommentar av: flygrc den 2009-01-19

Minst framfusig av bosmania och röd regnbåge som de går med. Ska inte var i för litet stim för då blir de lätt rädda. I stora stim är de tuffa,äter från fingrarn. Äter bra av både fling- och minigranulat-foder. De brukar simma upp och jaga sandkorn i sughäverten vid vattenbyte. Jag byter alltid minst 50% vatten var vecka, ibland gör jag dubbelbyte med 70% båda gånger. // flygrc

Neonregnbåge
Kommentar av: Piccola den 2006-10-05

Har ett mindre stim som försäljaren påstod hette regnbågstetror - tog ett halvår innan missen upptäcktes. Men alla neonregnbågar har klarat sig trots att de inte haft rätt livsbetingelser från start. Fungerar i alla fall utmärkt med små tetror! Är både nyfikna och försiktiga. Trivs i de övre delarna av akvariet, går ner och bökar i gruset ibland. Håller verkligen ihop precis hela tiden. Råkar någon komma bort simmar de andra till den och "hämtar den" till den plats de var på innan... En riktig stimfisk!

Trevligt firre
Kommentar av: axolotl den 2005-09-21

Jag har 6st och de håller ihop mycket fint. De är dessutom nyfikna och kommer fram när man är i närheten av akvariet och det är ju en trevlig kombination.

Den största av hanarna verkar bossa runt en hel del men de andra verkar inte må dåligt av det.

Jag håller tidigare kommentarer angående ljuset. Har nu ganska starkt ljus i akvariet och tror de skulle vara betydligt snyggare med lite svagare belysning så att en större andel av ljuset kom in från sidan.

Enkel att odla
Kommentar av: Vera den 2003-10-29

Jag har just nu hemma ca 30 st yngel av dvärgneonen, enkel att odla om man sätter över ett par i ett odlingsakvarium, flyttade tillbaka paret efter ca en vecka, och nu har jag som sagt lite över 30 yngel som är ca en månad gamla.

Radera din kommentar
Nja, så känslig är den inte.
Kommentar av: Mike_Noren den 2003-05-05

Jag har iofs bara haft en ensam vuxen hane, men den var inte ett dugg känslig för vare sig strålen från pumparna eller vattenbyten. Tvärtom var det en mycket robust fisk. Och mycket glupsk.

Tyvärr visade sig denna hane vara revirhållande och ytterst aggressiv mot mina andra fiskar (kanske för att den var ensam), plus att det vackra blå skimret på fisken bara syns i påfallande ljus från sidan, t.ex. vid kvälls-sol; i ljus rakt uppifrån är den enfärgat grå.

känslig
Kommentar av: Conny_B den 2002-11-08

denna fisk är känslig för vatten strålen
från filter pump i akvariumet har sätt
3 fiskar av arten simma in i vatten strålen och dom dog alla 3 bara vände sig uppåner fisken är känslig för stora
vattenbyten också så byt vatten i omgågar försicktigt.

Goldmedlemmarnas akvarium med fisken


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information