Regnbågsfiskar

Marosatherina ladigesi

Strålfena


Vetenskapligt namn:
Marosatherina ladigesi
Tidigare vetenskapligt namn:
Telmatherina ladigesi
Familj:
Telmatherinidae
Handelsnamn:
Strålfena
Ursprung:
Indonesien: södra Sulawesi
Foto på fisken Marosatherina ladigesi Foto © Mark Smith
Allätare och köttätare (små ryggradslösa djur). Äter i akvarium allt standardfoder, men föredrar levande och fryst foder.
Strålfenan är en fredlig och livlig stimfisk. Akvariets bottenmaterial bör vara mörkt (regnbågsfiskar färgar ut bättre om underlaget är mörkt) med en kornstorlek på ca. 1-6 mm samt innehålla, en del växter inkl. flytväxter och en stor simyta.
Arten är en substratlekare som avger rommen på växterna eller flytväxternas rötter. Vid lekperiodens slut skall föräldrarna fångas upp eftersom de är romtjuvar. Äggen kläcks efter 8-11 dagar.
Hanarna har intensivare färger och har förlängda fenstrålar på andra ryggfenan, samt på analfenan.
Strålfenan uppskattar om det finns salt i vattnet. Den är transportkänslig, gäller även vid flytt mellan olika akvarier.

Medlemmarnas kommentarerOtroligt nervösa och lättskrämda
Kommentar av: Rosse den 2012-11-05

Mycket vackra och livliga fiskar, men också mycket nervösa och lättskrämda. Skaffa minst tio stycken för att minska deras nervositet! När vi hade färre så dog det alltid någon av stress när man bytte vatten. Även med ett stim på tio så blir de så rädda när man går förbi efter att akvariet har släckts att de simmar hårt in i glas och stenar...

Bättre utfärgade.
Kommentar av: Mike_Noren den 2003-04-30

Här är en bild på mitt solstrålepar (hanen är den undre fisken) i färd med att leka. De är inte helt vuxna, men visst är de vackra redan nu?
http://hem.bredband.net/micnor/Marosatherina_DSCN4160.jpg
(lessen att skärpan är lite off - det är svårt att fota fisk som aldrig är still.)

Mycket vacker, mycket trevlig, något känslig.
Kommentar av: Mike_Noren den 2003-04-28

Jag köpte för ett tag sedan sammanlagt 5 solstrålefiskar (som de också kallas), och idag är jag nere i 2. De som är kvar är en hona och en hane, som har lekt i akvariet. Detta är för närvarande min favoritfisk, önskar bara jag kunde få tag i fler.
De är enormt snabba, aldrig stilla, men totalt fredliga. Hanen är mycket vacker - bilden här på zoopet visar en subdominant eller inte fullt utfärgad hane. Min hane är klargul med en metallglänsande blå linje längs sidan och ett blått skimmer över hela kroppen. Honan är mycket svagare i färgen, men vacker nog.

Som påpekas i zoopets text är de något känsliga, och de kräver god vattenkvalitet och fredliga kamrater. Mina var dessutom inledningsvis svåra att få att äta (vildfångade?). Därför kan jag inte rekommendera dem till nybörjare, men om du är en någorlunda erfaren akvarist som vill ha en vacker, annorlunda, och 100% fredlig fisk, då kan "solstrålen" vara nåt för dig.

Radera din kommentar

Goldmedlemmarnas akvarium med fisken


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information