Regnbågsfiskar

Glossolepis wanamensis

Wanam-sjöns regnbågsfisk, Lake Wanam/smaragd-regnbåge


Vetenskapligt namn:
Glossolepis wanamensis
Tidigare vetenskapliga namn:
Inga
Familj:
Melanotaeniidae
Handelsnamn:
Wanam-sjöns regnbågsfisk, Lake Wanam/smaragd-regnbåge
Ursprung:
Papua Nya Guinea: Lake Wanam
Foto © Johan Mårtensson
Allätare och köttätare (små ryggradslösa djur). Äter i akvarium allt standardfoder, men föredrar levande och fryst foder.
Den är en romspridare som under en period av flera veckor (några ägg läggs varje dag) avger äggen mellan växter nära ytan. Äggen har korta trådar som de häftar fast sig med. Ynglen kläcks sedan efter ca. 7-12 dygn beroende av vattentemperaturen.
Arten är en fredlig och livlig stimfisk (minimum 8). Den kan hoppa, därför är det viktigt med tättslutande täckglas. Akvariet skall innehålla en del växter och även ha en stor öppen simyta. Bottenmaterialet bör vara mörkt (regnbågsfiskar färgar ut bättre om underlaget är mörkt) med en kornstorlek på ca. 1-3 mm. Den fungerar bäst ihop med andra fredliga arter i ungefär samma storlek.
Hanarna är större och har klarare färger än honorna. De är också mer högryggade och deras kropp och den främre ryggfenan samt analfenan är mer utdragna.
Arten betraktas som akut utrotningshotad sannolikt pga att andra fiskarter har planterats ut I Wannam-sjön.Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information