Deformerad akvariefisk och tivoli akvarier

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • Guy Palm
    • March 2002
    • 5720

    #76
    Mina tankar angående denna diskussion.
    Jag tycker att den har urartat på många punkter, med onödiga påhopp både hit och dit.
    Jag skall försöka sammanfatta vad jag anser och börjar med akvarieinredning. Om man besöker en akvarieaffär märker man oftast att problemet med färgad sand, diverse udda dekorationer o.dyl nog inte är så stort. De finns i regel att köpa, men brukar inte ha någon framträdande plats i affären. Många akvarieaffärer har också någon form av visningsakvarium och då brukar det oftast vara ett sälkskapsakvarium med riktiga växter och "normala fiskar", Tetror i stim, pansarmalar i grupp o.s.v eller någon form av biotop. Tanganyika, Malawi eller liknande. Affären måste dock ha tillgång till slott, dykare och skeppsvrak eftersom det fins efterfrågan på dem. Jag tycker att detta är helt okey så länge det inte skadar fiskarna. Var och en får inreda som han vill, man skall inte diskutera tycke och smak.
    Nu över till den svåra frågan. Fiskarna......:
    Jag tycker inte heller om fiskar med förändrad kroppsform, förlängda fenor o.dyl. Däremot accepterar jag "naturliga" färgförändringar. Diskus, scalar, ungfödande fiskar m.m. Vad det gäller korsningar skulle jag aldrig köpa en fisk som jag visste var en blandkorsning. Problemet med korsningar finns inom samtliga fiskgrupper. Det är svårt att komma tillräta med det problemet. SARF har vid ett flertal tillfällen tidigare tagit upp problemet i sin "tillfälligt" insomnade tidskrift. Vi kan inte bojkotta affärer som säljer ballongmolly, papegojciklid och allt vad de heter, eftersom om de slutade att sälja dessa fiskar skulle kunderna bara gå till en annan affär. Då hade det kanske slutat med katastrof både för oss och affären. Nej det enda som hjälper är information och där måste vi alla hjälpas åt. Förklara för den nyblivna akvaristen varför han inte får några yngel av sin fina ballongmolly, när kompisens röda platty föder yngel med jämna mellanrum.
    Specialförbunden brukar i regel inte skaffa sina medlemmar bland nyblivna akvarister utan kommer in i ett senare skede. Därmed inte sagt att de inte skall ta sitt ansvar. Ett sätt att göra detta på är att ha information om sin verksamhet utlagd i akvarieaffärna. Detta har jag bara sett i vissa affärer och då i regel ifrån NCS.
    Detta blev faktist ett lite längre inlägg än jag hade tänkt mig, men man kan säga hur mycket som helst om detta ämne.
    Min slutpunkt blir ändå: sluta klanka på specialförbunden. De har ändå ingen skulld i detta problemet. Nej den största boven är du och Jag d.v.s kunden. Hade det inte funnits någon efterfrågan på "dubbelsvärdsmolly med segelfena" hade de inte funits att köpa.

    Tack för ordet.

    Guy

    Guy
    ,Poecilia,SKS,GOC,

    Kommentar

    • Guy Palm
      • March 2002
      • 5720

      #77
      Hej igen.
      HANSg Jag kom på en annan sak också.
      Jag tror nog att du, liksom jag, vet om att alla dessa konstiga avarter av fiskar inte är framtagna av någon seriös akvarist. Utan av profithungriga odlare runt om i värden. Dessa tänker bara på en sak. Pengar.

      Ha en trevlig helg.<img src=icon_smile.gif border=0 align=middle>

      Guy



      Ändrat av - Balzani den 2002/04/27 08:35:20
      Guy
      ,Poecilia,SKS,GOC,

      Kommentar

      • Tant Nancy
        • April 2002
        • 5407

        #78
        Det var något hemskt vad den här tåten har spårat ur! Jag håller fast vid mina tidigare ståndpunkter när det gäller kraftigt deformerad fisk, fisk som inte kan tillfredställa sina primära behov. Jag vill också påpeka att jag inte riktat någon kritik mot någon specialförening, tror tvärtom att de är till stor nytta för sin fiskart. När det gäller odling och försäljning av monsterfiskar finns det nog bara ett sätt att komma till rätta med detta, nämligen genom lagstiftning, tyvärr!!!!
        Nu tar jag bort min prenumeration från detta ämne, eftersom diskussionerna börjar likna mera personlig pajkastning än försök att göra något åt situationen, det senare var vad jag trodde var syftet med tåten.
        Nancy


        MvH
        Nancy och Tobbe
        MvH
        Tant Nancy
        www.gladafisken.aqualogen.se
        Mitt fotogalleri
        Dagbok
        Min zoon

        Kommentar

        • Peter G
          • January 2002
          • 339

          #79
          <img src=extra_smiley_boring.gif border=0 align=middle>

          /Peter
          http://akvarium.mirrorz.com
          http://akvarium.mirrorz.com

          Kommentar

          • imported_n/a
            • January 2002
            • 585

            #80
            Hej

            TRÅKIT <img src=extra_smiley_spin.gif border=0 align=middle>. Debatten är i sig intressant, men starten skulle varit bättre formulerad. Jag anser att det är bättre att gå med i en förening och försöka att förändra den inifrån( kanske<img src=extra_smiley_banghead.gif border=0 align=middle>). Med åren har jag upptäckt att det är många som vill ha aktiviteter av olika slag(i föreningarna) men få som vill ta på sig ansvaret för dessa aktiviteter. Detta är inget unikt för akvariehobbyn. Debatten gör sig bättre i föreningarna, för vill inte medlemmarna så är förutsättningarna också dåliga att det ska lyckas. Det är inte styrelsen som styr medlemmarna utan tvärt om. Det har liten betydelse vad ICKE medlemmar tycker, åsikter kan man ha men förvänta dig inte att föreningarna tar hänsyn till detta.

            <b>Ett tips är att anser man att en förening har fel/inga åsikter, gå med och påverka.</b>

            Rickard Berg
            /Rickard
            don Quijote och KA.
            http://www.killifish.tk

            Kommentar

            • Olle A
              • January 2002
              • 1661

              #81
              Nej Hansg, jag anklagar inte dig för att försvara missformad fisk. Men i den här diskussionen tycks du vara ute efter att leta efter fel på killis och killifolk. Nu tycks du i alla fall ha gjort framsteget att förstå att killioter vill hålla arterna rena och att gamla killiodlingsformer också kan få finnas. Att odlingsformer bland killis inte slår igenom tror jag beror på att det till största delen är kunnigt folk (inte nybörjare) som håller på med killis. Till Kjell kanske jag bör säga att det visst inte bara är killifolk som vill hålla sina arter och stammar rena. Lika seriösa (eller fanatiska) odlare finns också i Poecilia, NCS och andra föreningar. Det är också lätt för Hansg att säga att killioter skiter i andra - men har du några konkreta förslag på vad vi bör göra?! För mig får du gärna ha åsikter om oss, men direkt felaktiga påståenden är inte populärt. Och jag håller i högsta grad med Rickard om att det bästa sättet att påverka en förening är att göra det inifrån som medlem.

              Ollle

              Kommentar

              • Cat
                • May 2002
                • 74

                #82
                <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>
                Och så länge vi inte reagerar på tycke och smak , så länge vi inte reagerar mot zoo-handelns styrning av hobbyn så fortsätter detta elände.
                <hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>

                Jag måste bara påpeka att det inte helt och hålle tär zooaffärerna som styr akvariehobbyn, snarare så är det kunderna som styr zooaffärernas inköp av fisk.
                Jag sommarjobbade på en djuraffär, coh under en tid hade vi guppy med extra stor slöjfena. De var mycket tjusiga, och de sålde som smör. Efter en vecka var de slutsålda, och folk rågade efter mer. Så det är klar att zooaffären försöker få tag på fler av dessa storsäljare! De måste ju sälja för att gå runt!
                Jag håller med om att väldigt många som köper akvarier inte har en aning om vad de ger sig in på, utan köper bara lite fisk på måfå som ser snyggt ut ihop. Jag fasade när ett par ville köpa paroonhajar att ha i sin guldfiskskål!!

                Det där med okunninghet om de olika odlingsfpormerna håller jag me dom. Jag skulle köpa en segelfensmollyhona i en ganska primitiv liten djuraffär. I akvariet fanns en orange hon med svarta prickar, som de kallade "leopardmolly", och två silverärgad med svarta prickar som de kallade "dalmatinermolly". Jag sa att jag ville ha en orange hona, och försäljaren sa: "Ja, det finns bara en kvar" och jag sa "Ja, av den färgen så fanns det visst bara det". Då tittade hon på mig och sa: "Jo, fast det där är ju en annan sort". Som om de vore två helt skillda arter...

                Och vem i zoohandeln idag vet egentligen black mollyns riktiga namn?

                "It's nice to be important, but it's more important to be nice."
                "It's nice to be important, but it's more important to be nice."

                Kommentar

                Arbetssätt...