Deformerad akvariefisk och tivoli akvarier

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • GooGoo
    • February 2002
    • 2975

    #16
    Hansg!

    "Största marknaden idag för skräpfisk och tivoliakvarier är föräldrar vars barn tjatat om hund men får en fisk istället som kompensation, oftast en färgrann rackare med långa fenor och akvarie utrustat med dykare och kistor."

    Skulle Du vilja ha den stora vänligheten att tala om vad Du grundar denna uppgift på!

    Helen & Ted
    Bästkusten
    Har inte en enda firre längre men återkommer ändå hit då och då.

    Kommentar

    • hansg
      • February 2002
      • 444

      #17
      Erfarenhet från branchen och nära kontakter med folk i branchen både i Sverige och utomlands.
      För att förtydliga de flesta nybörjare eller rättare de flesta som första gängen köper ett akvarie är föräldrar till ett barn som önskar ett akvarie eller kompenseras för annat husdjur genom köp av sådant.
      Då intet intresse finns hos föräldrarna och fisken betraktas som en leksak så är akvariet död inom ett halvår.
      Detta är en stor marknad när det gäller ungfödande fisk(märk detta), inom vilket detta inlägg gjorts, då svärdbärare,platy och molly betraktas som en nybörjarfisk.
      Sedan har du CIKLIDMARKNADEN och de övriga lite speciella arterna, men då rör det sig om tonåringar och äldre, som också är stor.
      Utöver detta har du Killimarknaden men den har andra kanaler än den vanliga djurhandeln.
      Mitt inlägg rör alltså Ungfödande fisk.
      mvh
      hans-göran

      hgl
      hgl

      Kommentar

      • GooGoo
        • February 2002
        • 2975

        #18
        Jag tycker att det skulle vara mycket intressant att få höra vad någon "branschperson" har att säga om detta.

        Det som stör mig Hansg är Din attityd till hur folk inreder sina akvarium och inget annat. Vilka fiskar som finns i de av Dig kallade "tivoli"-karen har för mig ingen som helst betydelse, alltså diskuterar jag INTE t.ex. "manipulerade ungfödare" då jag inte anser mig tillräckligt insatt i ämnet. Därmed inte sagt att jag inte reagerar starkt på hur Du hårddrar även där.

        Jag tycker inte att någon skall ha rätt att döma andra människor eller deras tycke och smak, hur tokigt man än tycker att det är. Det är högst respektlöst!

        Helen & Ted
        Bästkusten
        Har inte en enda firre längre men återkommer ändå hit då och då.

        Kommentar

        • P-E
          • April 2002
          • 97

          #19
          Nu är det ju så, HansG, att du pekat ut Killisällskapen (tillsammans med guppisällskapen) som skyldiga till allt detta elände. Jag bara undrar hur du menar att vi , som har "andra kanaler än den vanliga djurhandeln", skulle ha bidragit till att skapa ett behov av manipulerad fisk?

          Per-Erik

          SKS143




          Ändrat av - P-E den 2002/04/24 15:29:12
          Per-Erik

          Kommentar

          • hansg
            • February 2002
            • 444

            #20
            Bara att konstatera att amerikanska sjukan spridit sig till Sverige också.
            Och jag har ingen respekt för folk som håller djur i Tivoliakvarier ,helt rätt GOGO ,helt rätt, tivoliakvarier och dess ägare har inget i branchen att göra lika lite som manipulerad fisk.
            mvh
            hans-göran


            hgl
            hgl

            Kommentar

            • hansg
              • February 2002
              • 444

              #21
              P-E
              Till dig vill jag bara säga att det är glädjande att se med vilken iver ni försvarar ert område och fiskar när ni blir angripna, vore ännu mer glädjande om ni kunde fortsätta med detta intresse och sanera hela branchen från dålig kvalitets fisk och informera och lära akvarieister hur man håller sina djur i ändamålsenliga behållare med lämplig utrustning.Vore verkligen roligt att se killifolket göra en insats utanför sina "heliga rum".
              Dels kan du inte förneka att manipulationen har börjat inom ditt område också och en vacker dag står ni där och ser er omgivna av hybrider likdsom vi gör som inte reagerade för 25-30 år sedan inom vår nish.
              Mvh
              hans-göran

              hgl
              hgl

              Kommentar

              • Olle A
                • January 2002
                • 1661

                #22
                Nu urartar snart denna diskussion till ren pajkastning, som liknande diskussioner har gjort så många gånger förut på olika forum. Beträffande "tivoliakvarierna" är min åsikt att alla ska få inreda akvarierna som de vill (så länge fiskarna inte tar skada av det) men att det också ska vara tillåtet att på ett vänligt och uppmuntrande sätt informera folk om att det faktiskt är roligare att ge fiskarna en någorlunda naturlig miljö. Man omvänder inte okunniga akvarister genom att skälla ut dem, men tyvärr blir det som det blir när branschen är stark och akvarieföreningarna svaga.

                Att vi som håller på med killis får skulden för eländet med odlingsformer är för mig helt obegripligt. Det finns inte många akvariefiskgrupper som har varit så rena från odlingsformer som killis. "De skönhetstävlingar som anordnas i olika föreningars regi är också en sak som förstärker intresset för manipulerad fisk" skriver Hans-Göran. Möjligen för guppyutställningar (där är jag inte så insatt) men beträffande killiutställningar är det faktiskt tvärtom! Odlingsformer är visserligen inte helt bannlysta, men har så låg status att de ofta saknas helt ändå. Vi vill helt enkelt visa att även naturliga fiskar kan vara väldigt vackra! När man någon gång ser killis i någon zooaffär kan det däremot i många fall vara gula australe eller gardneri. Hans-Göran, har du någon gång sett en killiodlingsform med deformerad kropp och/eller framodlade slöjfenor? De fåtal färgvarianter som finns av killis är trots allt ganska oskyldiga jämfört med de missbildade varianter som finns av ungfödare, slöjstjärtar m m. Därmed inte sagt att de är bra eller att inte värre saker kan komma så småningom, men som tidigare påpekats är nästan alla killiodlare måna om att hålla arterna och stammarna rena. Att just vi killiakvarister skulle ta på oss rollen som sanerare av hela zoobranschen har jag svårt att förstå. Finns det verkligen inga andra som också månar om att bevara naturliga stammar av fiskar, eller åtminstone om att hålla det hela på en någorlunda etisk nivå? Jag trodde detta var en uppgift för alla insatta och engagerade akvarister tillsammans, inte bara för en liten grupp skötsamma akvarister!

                Olle

                SKS 32

                Kommentar

                • hansg
                  • February 2002
                  • 444

                  #23
                  "Att just vi killiakvarister skulle ta på oss rollen som sanerare av hela zoobranschen har jag svårt att förstå. Finns det verkligen inga andra som också månar om att bevara naturliga stammar av fiskar, eller åtminstone om att hålla det hela på en någorlunda etisk nivå? Jag trodde detta var en uppgift för alla insatta och engagerade akvarister tillsammans, inte bara för en liten grupp skötsamma akvarister!"
                  Nej ,inte ta på er rollen men någongång kunde väl även specialförbunden göra en insats för akvariehobbyn i stort ,eller?
                  Därmed avslutar jag mina inlägg i detta ämne då syftet är uppnått.


                  hgl
                  hgl

                  Kommentar

                  • Kjell Fohrman
                    Administrator

                    • December 2001
                    • 48148

                    #24
                    Hej på er igen och jag lägger ett nytt vedträ på brasan i denna oerhört intressanta<img src=icon_smile_wink.gif border=0 align=middle> disksussion.
                    Hansg skriver
                    "Största marknaden idag för skräpfisk och tivoliakvarier är föräldrar vars barn tjatat om hund men får en fisk istället som kompensation, oftast en färgrann rackare med långa fenor och akvarie utrustat med dykare och kistor.
                    Efter 6 månader står en stinkande burk i barnens rum ,innehållet hälla ut i avloppet och burken ställs ner i källaren."

                    Tämligen löjligt påstående och dina bevis för ditt påstående får mig att undra om du är politiker <img src=icon_smile_clown.gif border=0 align=middle>, dvs nya påståenden utan en gnutta bevis.
                    Själv hade jag akvarieaffär under drygt 10 år (ägde bl.a. under några år Europas största akvarieaffär) och drog definitivt inte de slutsatser som du gjorde ovan.
                    Snarare var det väl så att de som köpte dessa "simpla" framavlade fiskar snarare var de som fortsatte med hobbyn, eftersom dessa fiskar i regel är tåligare än de fiskar som är lite mer udda.
                    Att dessa akvarier oftare slutar som en stinkande burk efter några månader har inget med verkligheten att göra.
                    Att man skulle sköta ett akvarium sämre bara för att man väljer att ha en dykare i akvariet finns det naturligtvis inga belägg för.

                    Det stora problemet idag är inte att det finns framavlade fiskarter eller dykare utan är snarare att folk väljer fel fiskar (fel fisk i förhållande till storleken på akvariet) och fel kombinationer av fiskar (fiskar som inte passar ihop).
                    Ett annat stort problem är alger som till 90% beror på felaktig skötsel.
                    Grunden till dessa är i huvudsak okunnnighet.

                    För några veckor sedan höll jag ett föredrag på Norsk Akvarieforbunds årsmöte med rubriken, därför hamnar mer än 50% av alla på vinden inom ett år (bland de 5 orsakerna fanns inte dina påståenden med). Föredraget bemöttes mycket positivt av de deltagarna även om det faktiskt delvis var väldigt kritiskt mot just föreningarna och deras agerande.

                    I själva verket tror jag att det är de personer som så snabbt och gärna fördömer andras smak i själva verket är de som är de stora bakåtsträvarna inom hobbyn.
                    De inser inser inte att de står för en extremistisk åsikt och att det är oerhört mycket smartare att tala väl och lyfta fram sin egen "åsikt" än att fördöma andras.
                    Akvaristiska hälsningar från Kjell som själv är extremist men därför inte fördömer andras smak.

                    Akvaristiska hälsningar
                    Kjell
                    Signatur 1. Frustra laborat qui omnibus placere studet
                    Signatur 2. Jag är inte tillräckligt ung för att kunna allt och inte heller tillräckligt gammal för att ha glömt allt.

                    Kommentar

                    • Kjell Fohrman
                      Administrator

                      • December 2001
                      • 48148

                      #25
                      Hej Olle,
                      Du hann med att lägga in ett inlägg medan jag skrev. Jag håller med om din inledning utom slutklämmen
                      "Man omvänder inte okunniga akvarister genom att skälla ut dem, men tyvärr blir det som det blir när branschen är stark och akvarieföreningarna svaga."
                      Vad menar du med okunniga akvarister, är man okunnig för att att man väljer framavlade fiskar eller för att man har en dykare i ett akvarium eller?

                      Du skriver också
                      "..branschen är stark och akvarieföreningarna svaga."
                      Jag tror nog att affärerna minst lika gärna säljer naturformerna av fiskar som avelsvarianterna. Det handlar inte om att de absolut VILL sälja dessa fiskar. När jag hade affär försökte jag sälja vildformer av t.ex. svärdbärare och jag tyckte själv att de var oerhört mycket vackrare än avelsformerna. Det var jag tyvärr tämligen ensam om för ingen ville köpa dom.
                      Visst är akvarieföreningarna svaga men här hittar man också ett elittänkande som gör att många skräms bort. De flesta föreningar eller organisationer vill ju heller inte nå ut till en bredare publik för att kunna övertyga fler. Hur många styrelsemedlemmar i akvarieföreningar deltar aktivt på olika forum t.ex.? Det är bara ett fåtal föreningar som klarar av att ens skicka in ett mötesprogram till detta eller andra forum för att få mer besökare till sina möten.
                      Orsaken till att akvarieföreningarna är svaga är deras eget fel, kanske för att de vill ha det så<img src=icon_smile_sad.gif border=0 align=middle>, vad vet jag.
                      Akvaristiska hälsningar
                      Kjell

                      Akvaristiska hälsningar
                      Kjell
                      Signatur 1. Frustra laborat qui omnibus placere studet
                      Signatur 2. Jag är inte tillräckligt ung för att kunna allt och inte heller tillräckligt gammal för att ha glömt allt.

                      Kommentar

                      • P-E
                        • April 2002
                        • 97

                        #26
                        Fortfarande har HansG inte förklarat på vilket sätt Killisällskapen skulle ha skapat behovet av manipulerad fisk.

                        Vadå "manipulerandet har börjat inom ditt område också"? Var det inte vi och guppysälskapen som började det hela? Det var ju det du skrev i första inlägget. På akvarieguiden har du dessutom skrivit "Det startade med guppy och killi och slutar med förskräckelse."

                        Kan du ge konkreta exempel på detta manipulerande inom Killisällskapen? Kanske några länkar?

                        Du skriver även "en vacker dag står ni där och ser er omgivna av hybrider liksom vi gör som inte reagerade för 25-30 år sedan inom vår nish"

                        Återigen: var det inte vi i killisällskapen som startade det hela?

                        Hybrider föresten, vad säger du om dessa då: "vackra hybrider" . Detta skulle aldrig få förekomma i Killisällskapen.

                        Nu väntar jag med spänning på nått bevis på att Killisälskapen genom att bedriva manipulation skulle ha skapat dagens efterfrågan på manipulerad fisk. En komentar till hybriderna på din hemsida vore också intressant

                        Jag är intresserad av akvariefisk för mitt eget bruk. Jag har inget som helst intresse av att jobba med att "sanera branchen" eller att vara akvariemagister. Ibland känner jag att jag har intressant information att komma med och skriver i bl.a detta forum. Det räcker för mig.

                        Kjell visar på en del av baksidorna med föreningar, bl.a elittänkandet. Inom SKS kan detta visa sig i det här med stammar och odlingsformer. Har fisken fullständigt namn med stammbeteckning finns det nästan alltid någon intresserad, hur grå och oansenlig den än må vara. Är det däremot en odlingsform, ja då kan den på sin höjd vara lämplig för nybörjare. P.g.a detta kan det även vara svårt för en handlare att sälja killis till just killifolk. Fundulopanchax gardneri betraktas oftast som nybörjarfisk, men om du talar om att det är en Fundulopanchax gardneri nigerianus "Makurdi" höjs genast värdet och intresset. Det här går stick i stäv med den bild av Killisällskapen som HansG förmedlar.

                        Hälsningar

                        Per-Erik
                        som för tillfället inte har en enda fisk med stambeteckning, men däremot en odlingsform (ungfödare) och en hybrid(malawi ciklid).


                        Per-Erik

                        Kommentar

                        • P-E
                          • April 2002
                          • 97

                          #27
                          Ursäkta, jag missade sista meningen i HansG:s sista inlägg: "Därmed avslutar jag mina inlägg i detta ämne då syftet är uppnått." Då lär jag väl inte kunna få svar på vilket syfte som uppnåts, men gissar på att det var att reta up folk.

                          P-E

                          Per-Erik

                          Kommentar

                          • Olle A
                            • January 2002
                            • 1661

                            #28
                            Nej, man behöver inte vara okunnig bara för att man väljer att ha framavlade fiskar eller onaturlig inredning. Men hur ska en nybörjare veta vad som är naturligt och vad som inte är det? När akvarieföreningarna är svaga, av vilken anledning det vara må (det finns sådana som inte vill synas utåt eller ha nya medlemmar, det vet jag alltför väl) vem ska då informera nybörjarna om vilka fiskar som är onaturliga eller om hur man kan efterlikna fiskarnas naturliga miljö? Knappast zoohandlarna, för de flesta säljer just de fiskar som går bra att sälja och nöjer sig med det.

                            Detta handlar faktiskt om grundsynen på vår hobby - ser man akvariet som en leksak, eller som ett biologiskt system? Är man nöjd med att fiskarna överlever, eller vill man att de ska må bra och bete sig naturligt? Visst, man kan läsa om sådant i böcker eller i ett forum som detta, men sådant kan aldrig helt ersätta diskussioner med kunniga akvarister på ett möte. Därför skulle jag gärna se aktiva och engagerade föreningar som vågar visa sig utåt och ha högt till tak i diskussionerna på sina möten.

                            Olle

                            Kommentar

                            • hansg
                              • February 2002
                              • 444

                              #29
                              P-E
                              Du har så rätt det enda som kan få igång en debatt i Sverige om akvariefisk kvalitet, hobbyn contra zoo-handeln,etiken inom djurhållning, special föreningarna contra den vanlige hobby akvarieisten är tydligen att reta upp människor.
                              Och kan inte finna att någon av specialföreningarna har gjort ett skapades grand för akvarie hobbyn i stort utom att isolera sig från "de dödliga".
                              Ok jag kan erkänna att angreppet på killifolket för manipulation var överilat, största skulden har ni nog för att inte reagera när hela branchen bär iväg åt skogen och det är illa nog och ni får nog se upp med tendenserna inom er branch :o)
                              Men det är väldigt vad tyst det är bland guppy folket, det kan ju vara så att de stillatigande samtycker.
                              Och Poecilia är som alltid tyst, det verkar som arten Poecilia svensk är utdöd,poecilia i Danmark och Norge vet jag gör utmärkta insatser för ungfödar arterna, men det kan ju vara så att poecilia svensk är blyg och inte vill stöta sig med någon.
                              Nu ska jag sluta retas.
                              mvh
                              hans-göran


                              hgl
                              hgl

                              Kommentar

                              • imported_n/a
                                • January 2002
                                • 585

                                #30
                                Hej

                                Hansg har inte fått svar på mina frågor, tur att du inte bor i USA. Detta med tanke på att dina påstående är närmast att betrakta som förtal, eftersom du inte kan lägga fram några bevis angående Killi sällskapens medverkan i framodling av hybrider.

                                <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>Därmed avslutar jag mina inlägg i detta ämne då syftet är uppnått. <hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>

                                Vad var syftet? Missnäjd över att ungfödande tandkarpar inte får tillräcklig stor uppmärksammhet?

                                <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>Äntligen debatt och killifolket tycks också ha vaknat när de blir angripna :o)annars tycks de endast värna om sitt och strunta i hobbyn som sådan.
                                De skönhetstävlingar som anordnas i olika föreningars regi är också en sak som förstärker intresset för manipulerad fisk.
                                <hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>

                                När man går med i en specialförening är det JUST för att man är speciellt intresserad av t ex. Killis. INTE för att man är allmänt intresserad av akvarium i någon form. Orsaken till att jag reagerar är att du INTE har den blekaste aning om vad du skriver, skulle du gå med i en Killis förening och läsa deras "blad" upptäcker du snarast att det rör sig om "fundamentalister" som håller mycket hårt om sitt. En orsak till att jag håller och odlar Killis är just för att där värnar man om rena arter och det är betydligt enklare att få tag på dessa. De existerar nästan bara vildformer av Killis i hobbyn.

                                Jag kan konstatera att Hansg ALDRIG varit på en Killis utställning, så en rekomendation är att åk till Köpenhamn i slutet av september månad då SKS har sin stora utställning. Vill du komma i kontakt med Killioter är det lämpligast att gå med i någon e-maillista, t ex. SKS. Hittar du på SKS hemsida.

                                Slutligen Hansg ta reda på fakta innan du skriver, området är infekterat och då måsta man ha fakta och inte TRO.

                                Rickard Berg
                                /Rickard
                                don Quijote och KA.
                                http://www.killifish.tk

                                Kommentar

                                Arbetssätt...