Deformerad akvariefisk och tivoli akvarier

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • hansg
    • February 2002
    • 444

    Deformerad akvariefisk och tivoli akvarier

    Jag är med i ett otal e-mail grupper runt om i världen, men inga grupper har skrämt mig så mycket som de Nordamerikanska.
    Akvarier inreds med starkt färgade plast dekorer,neonbelysta plastklippor, randigt plastgrus mm, herre gud........
    Fisken ska vara Slöjbehängda mollies i guldfärg, monsterösa ballong molly, fyr-svärds svärdbärare och så vidare.
    Går man en runda i akvariebutikerna här börjar man se samma tendenser, förväxta guppyn med fenor, som inte är direkt jättestora, men tillräckligt stora för att fisken ska hindras i sitt naturliga simsätt, kallvatten fisken Kardinalfisk ,som inte är något för sällskaps-akvariet och alltså ingen fisk att "visa upp", har man också gett sig på och odlat fram varianter med lång stjärtfena ,den som sett normala kardinalfiskar leka förstår vad detta innebär,zebrafisken har man fixat fram en neonvariant utav,ska aldrig detta vansinne sluta.......
    Varför har detta vansinne då uppstått, naturligtvis är det i länder med stora marknader, usa,japan mm som dessa fiskar kan säljas och det är på den marknaden som storodlaren tar igen sina forsknings kostnader, som är stora när det gäller att manipulera och konstbefrukta arter.
    Men grunden till att detta behov av manipulerad fisk har uppstått är enligt min mening de inbitna medlemmarna i Guppy och Killi sällskap runt om i världen som själva odlat fram vissa i och för sig harmlösa varianter av arten men sedan har det vuxit så en del sk guppy experter med stor plånbok har byggt upp formliga privat labratorier för sin "hobby" där den ena monstervarianten efter den andra tagits fram, och Guppy odlaren har nu också blivit "samlaren" som pressar priserna till sagolika höjder....
    Du kanske säger ok låt dom hålla på... men det värsta är att dessa människor och företag tagit steget över till andra fiskarter och där också fortsätter sin verksamhet.
    Till sist en uppmaning ...25 år försent..
    Hoppas ni alla som gillar Ungfödare tar ställning till detta på ett praktiskt sätt, köp inga manipulerade ungfödare!


    hgl
    hgl
  • Tant Nancy
    • April 2002
    • 5407

    #2
    Ett hett ämne Hansg! Det enda vi stackars små akvarister kan göra är att inte köpa fiskarna, högljutt klaga i akvariebutikerna och att INFORMERA!!! Det är ju så att till och med vissa akvariebutiksägare inte har koll på hur deras fiskar kommit till, som pastelltetror t ex.

    Undrar hur det skulle börja låta om det började odlas fram hundar med förkrympta framben, eller om man började färga hästar rosa, eller varför inte ballongkatter eller kaniner med sju öron!!!

    Nä fy för den lede vad trist det är att följa utvecklingen och känna maktlösheten!!!
    Nancy

    MvH
    Nancy och Tobbe
    MvH
    Tant Nancy
    www.gladafisken.aqualogen.se
    Mitt fotogalleri
    Dagbok
    Min zoon

    Kommentar

    • hansg
      • February 2002
      • 444

      #3
      Normännen har tagit fram kor med längre ben på utsidan,de går bättre i fjällsluttningarna då!
      h-g

      hgl
      hgl

      Kommentar

      • Tant Nancy
        • April 2002
        • 5407

        #4
        Hmmm... Hansg!!! Hur tusan vet dom vilken sida som är utsidan då <img src=icon_smile_big.gif border=0 align=middle><img src=icon_smile_big.gif border=0 align=middle><img src=icon_smile_big.gif border=0 align=middle>
        Eftersom jag egentligen faktiskt fattade vad du menade, att dom är längre på ena sidan, så ser jag framför mig en kossa som går hemifrån lilla bondgården i sluttningen en morgon, hur i rackarn kommer hon hem??? Måste bli en rejäl slagsida på hemvägen <img src=icon_smile_big.gif border=0 align=middle><img src=icon_smile_big.gif border=0 align=middle><img src=icon_smile_big.gif border=0 align=middle>
        Nancy

        MvH
        Nancy och Tobbe
        MvH
        Tant Nancy
        www.gladafisken.aqualogen.se
        Mitt fotogalleri
        Dagbok
        Min zoon

        Kommentar

        • hansg
          • February 2002
          • 444

          #5
          HA,ha, hon får väl gå runt fjället, eller också går aldrig norska kor hem, de går bara på tur.....

          hgl
          hgl

          Kommentar

          • Annika
            • January 2002
            • 2518

            #6
            Det finns exempel på färgad fisk. Chanda ranga, Glasabborren, finns att köpa i grönt, rosa och blått. Dessa stackars fiskar har blivit injecerade med färg. Självklart skall man sätta stopp för detta vansinne. Vägra köpa sådan fisk!

            //Annika

            Kommentar

            • imported_n/a
              • January 2002
              • 585

              #7
              Hej

              <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>Men grunden till att detta behov av manipulerad fisk har uppstått är enligt min mening de inbitna medlemmarna i Guppy och Killi sällskap runt om i världen som själva odlat fram vissa i och för sig harmlösa varianter av arten <hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>

              Hur det är med medlemmar i Guppy sällskap vet jag inte, men däremot inom Killi sällskapen. Jag är med i tre föreningar i världen och ingen främjar avel av "konstiga arter". Tvärt om, de "konstiga arterna" har också en "låg status" bland inbitna Killioter. De arter som jag känner till som blivit utsatta för detta är Aphy. australe och Fund. gardneri. Orsaken till att gardnerin har utsatts för detta är att den är relativt lätt att odla.

              Att påstå att inbitna Killis odlare tar fram "konstiga arter" är en kraftig överdrift. Hur många sådana arter har du(Hansg) sett i en akvariebutik? Hur många känner du till? Som dessutom är odlad av en inbiten medlem i en Killis förening.

              Vanligast är att de som håller och odlar Killis brukar vara extrema åt det andra hållet än Hansg ger uttryck för. Det är åtminstonde så i SKS, den som nu är emot denna typ av avel ska då gå med i en förening som förespråkar rena arter.


              Rickard Berg
              /Rickard
              don Quijote och KA.
              http://www.killifish.tk

              Kommentar

              • Kjell Fohrman
                Administrator

                • December 2001
                • 48147

                #8
                Hej på er,
                Jag lägger mig i detta ämne eftersom jag delvis inte håller med om era åsikter i ämnet.
                Hansg skriver
                "Till sist en uppmaning ...25 år försent"
                Framavlade fiskar har en oerhört lång historia. Redan för 400 år sedan berättar skrifterna om att det fanns guldfiskar med dubbla och tredubbla stjärtar och fiskar med utstående ögon och fiskar med förkortad kropp.
                Manipulering med färger på fisk har en ännu längre historia då det startade i Tangdynastin för 1100-1300 år sedan.
                Akvariehobbyn kom till Europa först under 1800-talet dvs långt efter att dessa deformerade fiskar skapats.
                Så 25 år för sent är verkligen en understatement.
                Idag är det så att uppåt 80% av alla fiskar som säljs är framavlade fiskar, även om det är så att vi vant oss vid detta och därför inte längre betraktar de flesta av dom som något negativt.
                Nästa alla levande(ung)födare (platy, guppy, svärdbärare etc) som man idag kan köpa är framavlade, samma är det med gurami, skalarer osv.osv.
                Det är t.o.m. så att de fiskar som idag är dyrast att köpa och som av många betraktas som de allra finaste - diskus, asiatisk arowana och koi - är framavlade.
                Så att tro att akvarieaffärerna skulle sluta med att sälja dessa fiskar är lika meningslöst som att kräva att McDonalds sluta sälja hamburgare.
                Utan alla dessa avelsvarianter skulle det inte finnas några akvarieaffärer eller någon akvariehobby överhuvudtaget, så är det tyvärr.
                Detta innbeär inte att jag tycker att man skall acceptera allt som finns t.ex. "målade" fiskar som Annica nämner, eller de värsta avelformerna av t.ex. slöjstjärtar. Svårigheten är var man skall dra gränsen, det måste finnas en gräns som kan definieras. Jag vet att denna fråga diskuteras av branschorganisationer i Sverige och Norge, men även i andra länder. Alla är nog överens om att en gräns måste finnas, men hur definiera den.
                Ändå måste man väl säga att just akvariehobbyn innehåller många naturliga arter till skillnad från mycket annat.
                Samtliga hund och kattraser är skapade av människan, de flesta smådjur och fåglar som finns i handeln. Samma inom andra områden - lantbrukets djur är alla produkter av människan, nästan all frukt och alla grödor vi äter osv.

                Jag har också lite svårt att förstå upprördheten över sättet att dekorera akvarier på i USA.
                I Sverige finns det många som gillar vitt grus (speciellt de som har Malawi) i sitt akvarium och ingen säger något om man har lava - eller kol-stenar. Hur naturligt är det då?
                En del har sitt filter eller doppvärmare synligt i ett akvarium, är dessa produkter snyggare att titta på än en skattkista?
                Visst jag skulle själv aldrig använda vare sig vitt eller rosa grus, lava- eller kol-sten, eller ha synliga skattkistor, pumpar eller doppvärmare i mitt akvarium. Men det är min smak och jag fördömer inte någon annan som har en annan smak.
                Det viktiga är väl ändå hur man sköter sina fiskar, dvs vattenbyten, kontroll av pH, KH etc, inte hur man inreder sina akvarium. Vi har ju alla olika smak och tur är väl det.

                Bästa sättet att vinna över fler för sin egen smak är att istället propagera för vad man själv tycker är bra och inte döma ut andra. Man måste ju faktiskt vara medveten om att 95% av alla som har akvariefisk just har dessa framavlade fiskar i sina akvarier och de har det just för att de gillar och tycker dessa fiskar är vackra. Att då kasta dem i ansiktet att de har deformerade fiskar och ett tivoliakvarium lär inte vara ett bra sätt att få dem till att ta ett steg framåt i akvariehobbyn. Istället blir de bara förbannade.
                Att göra något sådant är ungefär lika intelligent som att en AIK-supporter ställer sig i Göteborgsklacken när AIK och IFK Göteborg möts på Gamla Ullevi och skriker "IFK-fans är monsteriösa, deformerade och har tivoli-kläder (blå-vitt)". Han lär inte vinna så många anhängare.
                Akvaristiska hälsningar från Kjell Fohrman som har röda svärdbärare i ett paludarium och guldfisk i dammen hemma utan att skämmas ett dyft för detta.

                Akvaristiska hälsningar
                Kjell
                Signatur 1. Frustra laborat qui omnibus placere studet
                Signatur 2. Jag är inte tillräckligt ung för att kunna allt och inte heller tillräckligt gammal för att ha glömt allt.

                Kommentar

                • Tant Nancy
                  • April 2002
                  • 5407

                  #9
                  Jag håller till viss del med dig Kjell! Att man odlar fram nya färger och att fiskarna kanske blir lite större eller mindre än vf är väl acceptabelt. Men det är den odling som får fram fiskar som är deformerade och på så sätt blir lidande av det, eller där fiskarna får genomgå en plågsam behandling för att få vissa färger t ex, det är den odlingen som man måste motarbeta. Förstår egentligen inte varför det ska vara så svårt att dra gränserna, så länge djuren blir lidande borde det vara förbjudet, även om förfarandet pågått i flera tusen år.
                  Att dra paralellen med andra husdjur blir lite fel. Det är ju förbjudet att kupera svansarna på hundar nuförtiden... borde det inte vara minst lika plågsamt att få färg insprutad i kroppen, eller att sänkas ner i ett snabbt syrabad för att få slemskiktet avfrätt och på så sätt bli "tatuerad"? Det samma gäller de flesta raser av husdjur, där har aveln riktats mot att göra djuren bättre, men det är inte så ofta det går mot att djuren plågas av förändringarna. Nu händer ju även detta, det finns vissa groteska hundraser, för att inte tala om Belgian blue tjurar, men det blir så mycket mera debatt när det händer djur "ovan vattenytan".
                  När det gäller inredningen av akvarierna håller jag helt med Kjell, det är upp till var och en hur man vill att akvariet skall vara inrett bara det inte är plågsamt för fisken.
                  När jag sitter här och skriver börjar jag fundera på varför man ska ha akvarium... fiskarna mår ju bättre ute i naturen... för hur man än gör, så kan man aldrig överträffa deras naturliga miljö. I vilket fall så känns det bättre när man verkligen har försökt efterlikna det naturliga så gott det går.
                  Nancy

                  MvH
                  Nancy och Tobbe
                  MvH
                  Tant Nancy
                  www.gladafisken.aqualogen.se
                  Mitt fotogalleri
                  Dagbok
                  Min zoon

                  Kommentar

                  • P-E
                    • April 2002
                    • 97

                    #10
                    Vem vet, det kanske var killifolk som låg bakom manipulerandet av färger under Tangdynastin. I mordern tid går det däremot inte att som HansG påstå att Killifolket skulle ha inspirerat en hel värld att syssla med vanskapta odlingformer. De är i själva verket mer att betrakta som militanta artbevarare.

                    Per-Erik

                    SKS143

                    Per-Erik

                    Kommentar

                    • Kjell Fohrman
                      Administrator

                      • December 2001
                      • 48147

                      #11
                      En fråga - Nancy vad är deformerad?
                      När anser du att en fisk är deformerad. De guppy som finns i handeln är helt klart deformerade (dvs skiljer sig mycket från ursprunget) och skall då inte få finnas kvar. De flesta gurami skall också helt klart bort. Koi och guldfisk är ju helt nya skapade arter som inte har något med urssprungsformen att göra och skall tydligen också bort. De framavlade skalerna är betydligt mer kompakta i kroppen än sina vildfångade "släktingar" och skall då självklart också bort.
                      Är det detta du menar med deformerad?
                      Är en fisk som avviker i kroppsform från det naturliga alltid att betrkta som deformerad, ja då ligger t.ex. de flesta malawi i farozonen eftersom de i akvarium oftast blir betydligt fetare, klunsigare och längre än sina "släktingar" i naturen. Inte för att de är framkorsade utan för att de matas felaktigt.
                      Du tycker inte att man skall jämföra med andra husdjur, men jag tror faktiskt att det är just detta man måste göra.
                      Alla hundraser är ju de facto deformerade eftersom de har väldigt lite gemensamt med sitt ursprung, vargen.
                      Att här kräva att alla deformerade skulle bort är det samma som att säga att inga hundraser skulle få finnas. Istället har de istället gjort som så att de skapat en standard (deformeringsgräns) för resp. framavlad art. Dvs på just detta sätt skall en tax se ut för att den skall vara en tax. Gör den inte detta så går deformeringen av denna "art" längre än vad som är accepterat. På ungefär samma sätt skulle man kunna göra inom akvariehobbyn även om det skulle vara ett gigantiskt arbete.

                      Vad gäller injiceringen av färger så är det här betydligt lättare att ta avstånd. Men också här var kan det vara svårt att dra gränsen - en del fisk doppas idag i färgbad, andra färgas genom maten t.ex. genom hormoner som får honor att färga ut som hanar. Själv matar vi med foder som innehåller spirulina, astaxanthin, räkor, morötter, paprika osv osv. Allt detta är konstgjorda färgämmnen. Är detta OK?
                      Frågan är inte så enkel.

                      Din lösning är
                      "Men det är den odling som får fram fiskar som är deformerade och på så sätt blir lidande av det,"
                      "Förstår egentligen inte varför det ska vara så svårt att dra gränserna, så länge djuren blir lidande borde det vara förbjudet, även om förfarandet pågått i flera tusen år."
                      Hur skall vi mäta detta lidande, hur vet du att dom lider överhuvudtaget. En framavlad diskus är betydligt lättare att få att leka i ett akvarium än en VF. Den färgar också ut bättre och lever oftast betydligt längre. Skulle denna då trivas sämre i akvarium än en vildfångad bara för att den deformerats genom att dess fenor gjorts extra höga.
                      Faktum är faktiskt att framavlade fiskar i väldigt många fall blir betydligt äldre i akvarium än sina VF "släktingar".

                      Jag skulle gärna se att någon kunde komma med ideer om hur vi skall kunna definiera var gränsen skall gå för vad som är acceptabelt.
                      Själv har jag en del ideer om detta men jag vill gärna ha in synpunkter er.
                      Akvaristiska hälsningar
                      Kjell

                      Akvaristiska hälsningar
                      Kjell
                      Signatur 1. Frustra laborat qui omnibus placere studet
                      Signatur 2. Jag är inte tillräckligt ung för att kunna allt och inte heller tillräckligt gammal för att ha glömt allt.

                      Kommentar

                      • hansg
                        • February 2002
                        • 444

                        #12
                        Äntligen debatt och killifolket tycks också ha vaknat när de blir angripna :o)annars tycks de endast värna om sitt och strunta i hobbyn som sådan.
                        De skönhetstävlingar som anordnas i olika föreningars regi är också en sak som förstärker intresset för manipulerad fisk.
                        Jag känner historien Kjell, men ande meningen med inlägget är en annan.
                        För 25 -30 kanske 40 år sedan skulle vi ha skrikigt högt när zoo-branchen började ta över och till och med styra hobbyn mot sina egna intressen.
                        Jag tänker inte jamsa med och säga att det är olika på tycke och smak, och att var och en får väl ha sina akvarier och fiskar som den trivs med.
                        Hållning av akvariefisk är en fin hobby som inte ska styras av vinst intressen.
                        Manipulerade "häftiga" fiskar hör inte hemma inom hobbyn,det finns framodlade hybrider som är friska och starka och inte har missformade kroppar och fenor och de är här för att stanna och kan kallas för standard odlingsformer men där går gränsen.
                        Någon kan ju räkna på vad några mm förstoring av stjärtfenor mm innebär i energi ökning och ämnesomsättning, vad det innebär för rörelseskemat etc,sunt förnuft talar om för dig vad konstlade onaturliga färger betyder för fiskarnas signalsystem och beteende.
                        Självlysande klippor randigsand har ingenting med akvariehobbyn att göra det ska väck.'
                        Jag förstår ju att det på sikt kan öka handlarnas inkomster att sälja all tivoli tillbehör men det har inget med akvariehobby att göra och som sagt släpp inte hobbyn fri att styras av zoo-handlare det är du som akvarieist som är hobbyn.
                        Till den som presenterade sig som fd säljare inom branchen, och tyckte att jag klankade ner på andra vilket man enl honom inte gör i branchen, kan jag bara säga ....skall mottot vara "sanningen är en dyrbar gåva som man ska vara sparsam med".
                        mvh
                        hans-göran

                        hgl
                        hgl

                        Kommentar

                        • GooGoo
                          • February 2002
                          • 2975

                          #13
                          "Självlysande klippor randigsand har ingenting med akvariehobbyn att göra det ska väck."

                          Jag har väldigt svårt att förstå hur man kan reta sig på hur folk väljer att inreda sina akvarium. Dessutom är jag helt övertygad om att våra fiskar skiter fullständigt i om dom söker skydd i en döskalle eller i en grotta skapad av en nitisk "sann akvarist" efter konstens alla regler.

                          Skulle man då besluta att alla barn inte skulle kunna ha ett akvarium med enligt våra vuxna värderingar en "oakvaristisk inredning"? Vem skulle i så fall ha rätt att bedömma vad som är okej eller inte?

                          Här handlar det ju faktiskt om tycke och smak. Det som grannen tycker är tjusigt kanske jag nästan spyr av osv. Vad som borde uppta våra tankar och vår energi borde ju rimligen gälla fiskarnas omvårdad och inte hur vi har "designat" inredningen!

                          Inredningsmässigt finns inga rätt eller fel, tycker jag (även om jag naturligtvis också har åsikter) så länge fiskarna får sin omvårdnad på ett riktigt sätt och som sagt, jag tror inte att dom bryr sig ett dugg om ifall hela karet liknar Liseberg eller är till 100% biotopriktigt.

                          Till sist tycker jag att detta skall vara en hobbby öppen för alla, oavsett om man har dålig eller bra smak (enl. dom som anser sig kunna bedömma detta) och meningen är väl att vi om möjligt skall skapa intresse för akvaristik i stället för att ge skrämselhicka hos dom som tycker att akvarium är lockande.

                          Helen & Ted
                          Bästkusten
                          Har inte en enda firre längre men återkommer ändå hit då och då.

                          Kommentar

                          • Peter G
                            • January 2002
                            • 339

                            #14
                            Hansg.

                            När blev du allsmäktige fiskfader, som ska få sätta gränserna på inredning ?

                            Nej du, sån mentalitet SKA VÄCK tycker jag.

                            <img src=icon_smile_big.gif border=0 align=middle>



                            /Peter
                            http://akvarium.mirrorz.com
                            http://akvarium.mirrorz.com

                            Kommentar

                            • hansg
                              • February 2002
                              • 444

                              #15
                              Största marknaden idag för skräpfisk och tivoliakvarier är föräldrar vars barn tjatat om hund men får en fisk istället som kompensation, oftast en färgrann rackare med långa fenor och akvarie utrustat med dykare och kistor.
                              Efter 6 månader står en stinkande burk i barnens rum ,innehållet hälla ut i avloppet och burken ställs ner i källaren.
                              Men det här är en jätte marknad, som alltid förnyas.
                              Och så länge vi inte reagerar på tycke och smak , så länge vi inte reagerar mot zoo-handelns styrning av hobbyn så fortsätter detta elände.
                              Hobbyn är enkel och lårorik men den kräver intresse och arbete för att bli långvarig ,man håller inte levande varelser hur som helst och vi kan inte stillatigande se den oerhörda kvalitets försämring som sker av akvariefisken.
                              mvh
                              hans-göran

                              hgl
                              hgl

                              Kommentar

                              Arbetssätt...