Announcement
Collapse
No announcement yet.
Akvariestugan
Collapse
X
-
Originally posted by Mats Bryzell View PostDet finns en hel liten värld bakom själva forumet som kallas "PM".
Via pm får jag ganska frekvent frågor om det nya karet på 3 600-liter. Frågorna handlar väldigt ofta om inredningsförfarandet, och inte så mycket kring själva bygget i sig.
Det kan vara frågor som: "hur skall du bära dig åt när du skall fixa olika saker i karet och det är fullt av vatten?", "kommer inte vattenbalansen och kvaliteten att svänga när du skall i och inreda?", "hur skall du lösa filterdelen i karet, blir det inte väldigt svårt att ständigt behöva rengöra filter i ett så stort kar?", "kommer inte discusar och annan fisk att bli väldigt störda och stressade när du går i karet och skall fixa inredning och olika saker?" o.s.v.
Som många av er vet skriver jag gärna och utförligt - och jag tycker det är kul att kunna ge ordentliga svar via pm, men jag tänkte att jag kunde beskriva hur jag går tillväga här i forumet.
Inredning - av vilket slag det än må vara - är för ganska många en, inte känslig, men kanske lite "bucklig" grej att ta sig förbi och att få till.
Jag märker att inredning i ett akvarium ofta har en tendens att bli förbisedd, något man kan fixa till i efterhand, under tidens gång - ibland nästan som ett nödvändigt ont, för; "jag får inte till det, det blir inte bra och jag kan liksom inte".
Inredning handlar om vision, att se något innan det är materialiserat.
Det handlar också om ingredienser - en jämförelse är matlagning: Om jag vill äta köttbullar med potatismos, lingon och gräddsås - ja, då visualiserar jag maträtten och ser till att skaffa de ingredienser som behövs, och att tillreda maträtten i rätt ordning. Jag gör inte gräddsåsen innan jag har stekt köttbullarna, därför att jag behöver göra en grundsky av det som finns i stekpannan efter att jag stekt bullarna, och sedan reda med grädde.
Sedan handlar matlagning om smaker, höga och låga - jämför detta med vad ögat "äter" i en inredning.
Man blir inte mästerkock i ett nafs - och man blir inte en snajdig inredare på direkten heller, men man lär sig genom övning och att ta saker i rätt ordning - kalsongerna på innan brallorna, liksom...
Ett bra inredningstips är: Torrinredning. Alltså att helt enkelt inreda sitt kar utan vatten. Vänta med sand. Sätt sten och rötter först. (vi förutsätter nu att visionen om vad för typ av inriktning karet skall ha är fastslagen).
I detta torrläge är det lätt och bekvämt att flytta runt inredningen som man behagar. Betrakta, fundera - gå iväg från karet en stund och göra något annat - betrakta igen och känn av de omedelbara impulser som uppstår. Sedan ändra och bygga om (om nödvändigt) tills man känner att; nu, jädrar sitter det hyfsat eller till och med riktigt bra.
I detta läge infinner sig en ny fas: om man har rötter som man vet kommer att flyta - ja, då gör man en mental notering, alternativt skissar av eller märker upp de rötter man har valt att sätta på ett speciellt sätt - och blötlägger dessa tills de har vattenmättats och går att applicera på ett vettigt sätt i karet.
Om man inte har stora vattenreservoarer att blötlägga rötterna i, så gör det i själva karet - fyll upp och vänta tills rötterna sjunker.
Det här kan ta flera månader, men det gör inget, nu finns tid att fundera kring de fiskar som skall inhandlas i ett senare skede, kolla vilka växter som kan passa och leta runt, beställa o.s.v.
När rötterna (det är oftast dessa som utgör ett problem, i tid) har mättats och inte längre flyter gör man så en så färdig "scape" man kan, tillsätter sand och kanske börjar plantera växter. Nu kan vi fylla upp karet och köra en "Wet-Set".
När vatten kommer i karet blir inredningen i stort sett alltid annorlunda än när karet är torrt, först nu dyker detaljer som djup och ljus upp i inredningsbilden, och vi kan göra en mängd justeringar, småfix och flytta runt delar som inte känns träffsäkra.
Det här inredningsförfarandet tillåter oss att "röja runt" i karet så som det passar oss och hålla på så tills man är hyfsat nöjd.
Vi funderar ännu inte ett dyft på vattenkvalitet, kemiska parametrar o.s.v. Det gör vi först när vi är såpass nöjda med inredningen att man kan "släppa" den och låta karet göra resten. Småjusteringar kommer man alltid att behöva göra senare, men nu är grunden och fundamentet satt.
Som jag ser det kommer isättandet av fisk i nästa fas, för nu är karet startklart - men, denna fas kan vi, så det behöver jag inte orda om i detta inlägg.
Jag har äntligen kommit så långt att jag har hajat att det blir bäst att ha i själva fasta inredningen först och så hälla sanden efter. Blir ju ett helt annat uttryck och ser klart naturligare ut även efter en stund. Då ser de fasta inredningsdetaljerna inte så ditställda ut. Stenar som exempel. Har insett att en sten som man precis skymtar under sanden ser fantastiskt ut. Och så ska man inte vara rädd att siliconera fast saker, det går alltid att skrapa bort och i botten syns inte resterna om man nu skulle ändra sig./Helena,
Zoopets norska inslag. Har en salig blandning av stort och smått, vått och torrt.
Comment
-
Originally posted by HWH View PostMen kalas, vilket inlägg.
Jag har äntligen kommit så långt att jag har hajat att det blir bäst att ha i själva fasta inredningen först och så hälla sanden efter. Blir ju ett helt annat uttryck och ser klart naturligare ut även efter en stund. Då ser de fasta inredningsdetaljerna inte så ditställda ut. Stenar som exempel. Har insett att en sten som man precis skymtar under sanden ser fantastiskt ut. Och så ska man inte vara rädd att siliconera fast saker, det går alltid att skrapa bort och i botten syns inte resterna om man nu skulle ändra sig.
Att göra en torrinredning utan sand blir så mycket enklare. Man kan då labba runt med inredningen, betrakta, göra ändringar och sakta men säkert sätta inredningen.
Comment
-
Originally posted by KristianE View Post8-10 sackosäckar måste ju vara bästa lösningen för att sitta framför karet.
Om man då lägger sig på mage med näsan framför rutan blir det ju som att vara där i. Sen kan man stapla dom för att ligga å spana på olika nivåer.
Bra tips med staplingen - måste testas!
Comment
-
Originally posted by Tommy Vestlie View PostUte på en promenad i vårvädret. Lämplig eller olämplig för akvariebruk?
[ATTACH=CONFIG]74309[/ATTACH]
Comment
-
Originally posted by Tommy Vestlie View PostDen åkte i
Jag täppte ju till din tråd så att det blev "stopp i röret" med en massa gagg, de senaste dagarna, släng in en frätande kaustiksoda-bild på hur det blev i ditt kar med den nya grenen, så rensar det upp lite. Jag är vrålnyfiken på hur det blev!
Dra gärna in en bild här också!Last edited by Mats Bryzell; 2015-02-22, 18:01.
Comment
-
Originally posted by Mats Bryzell View PostMycket bra!
Jag täppte ju till din tråd så att det blev "stopp i röret" med en massa gagg, de senaste dagarna, släng in en frätande kaustiksoda-bild på hur det blev i ditt kar med den nya grenen, så rensar det upp lite. Jag är vrålnyfiken på hur det blev!
Dra gärna in en bild här också!
Självklart så skall fixa lite bilder även om jag tror att detta endast är ett första steg på en långsam förändring av karet.Proud member of Aquascapers of Sweden
Comment
-
En liten fin ciklid jag skulle kunna tänka mig att ha igen är Schackbrädescikliden; Dicrossus foirni (tror inte den finns i artregistret här på forumet).
Jag fick tag i en liten grupp för några år sedan - och hittar jag dom någon gång igen, så skall jag slå till och köpa hela gruppen.
Sätter in några bilder på dom.
Och så hittade jag en bild i fotopapperskorgen, på Stendkerparet (varför låg den bilden i papperskorgen..?). Fin kroppsform på de här två.
Comment
Comment