Stuart Grant Cichlid Fund
Glyptoperichthys gibbiceps
Malar - L-malar (harneskmalar, sugmalar)

Glyptoperichthys gibbiceps
Segelfenspleco, gibbiceps, L165, L083


Vetenskapligt namn:
Glyptoperichthys gibbiceps
Tidigare vetenskapligt namn:
Pterygoplichthys gibbiceps
Hemiancistrus gibbiceps
Familj:
Loricariidae
Handelsnamn:
Segelfenspleco, gibbiceps, L165, L083
Utbredning:
Amazonas och Orinoco.

Foto: Mark Smith


Allätare. Tar en del alger som ungfisk, men rätt lite som vuxen. Äter i akvarium allt vanligt akvariefoder, det är dock nödvändigt med ett vegetabiliskt tillskott i kosten.
Segelfensplecon är en substratruvare som i naturen oftast leker i hålor. Den är dock mycket svår att odla i akvarier och det krävs stora utomhusdammar med tunnlar-hålor som de kan leka i. De exemplar som förekommer i handeln är nästan uteslutande dammodlade i Asien. Det finns en lekrapport från akvarium och där vaktade hanen ca. 150 ägg som placerats på en rot.
Den är framförallt nattaktiv, men även relativt synlig under dagen och i skymningen. Fredlig, men stora hanar är revirhävdande mot hanar av samma art. Arten blir väldigt stor och är bara lämplig i stora akvarier.
Akvariet skall innehålla många gömställen, gärna i form av rötter och stenar, som bildar stora hålor. Man kan enbart ha kraftiga växter eftersom de med sina fenor annars lätt kan råka riva loss dem.
Hanarna har större fenor och ryggfenan är speciellt förstorad och har en segelliknande form. En mycket populär akvarieart pga att den är billig, relativt vacker samt äter alger, men tyvärr hålls den alldeles för ofta i för små akvarier.
Anmäl fel på artbeskrivningen

Fler bilder på arten

Foto: Per Eliasson

Medlemmarnas kommentarer

super bra

helt fantastisk fin jag har 2 st i ett 720l akvarium ena större en den andra . dom e så söta en kille och en tjej dom gillar inte varandra serskilt mycket men de har respekt för varandra dom är helt toppen bajsar myckrt men tar alger som attan mycket på rutan fint mönster men kan atakera diskusarna ibland och tar kardinal tetrer men äter inga vexter är relativt revir hevdande dom simmar så snyck köp denna fisk nu stjärnor 4 av 5

Kommentar av: Digleslem den 2013-04-25

Superhärlig!

Har precis köpt en rackare på ca 8-10cm.
Otroligt vacker och verkar inte speciellt skygg. Visar sig betydligt oftare än min ancistrus som bara kommer fram vid matning.


Kommentar av: StrawberryDiscio den 2012-03-28

Bjarte.

Ja Moison har rett. Jeg kjøpt 3 st. til min 250 l. Han i butikken, (som skulle være den som har peiling), sa at det var "banjomalar" og viste meg ca. 15 cm. Så nå går jeg alltid først på "zoopet" før jeg handler. Den største er nå ca 20 cm. Kanskje det er bra butikk når de sier. "vi kan ta de tilbake,men du får ingenting igjen" Så selger de videre" Da gir jeg de heller vekk privat.

Kommentar av: Bjarte Engen den 2011-11-05

Svar av oreg,anv.

som det står ovan så blir denna art upp till 60cm vid rätt förhollande och rätt mängd mat! Det är ju dock med denna art som med dem flesta andra större fiskarterna som säljs i zoo butiker runt om i landet, dom utger ju inte informationen om hur store dessa fiskar kan bli.. som en kompis som köpte 2 söta påfågels ciklider till sitt 80l kar, idioti! han fick en smärre chok när jag förklarade för honom att dem blir upp till 40cm.. Uppmanar alla som märker av oseriösa handlare att tillrätta visa dem att dom MÅSTE berätta för dem som köper dessa större arter att det inte e guppys och tetror utan att det är stora fiskar som inte skal drivas i ett 100l kar!! För fiskens bästa in i framtiden!

Kommentar av: Moisen den 2011-02-20

Jag har en:D

Jag fick min med akvariet och tyckte väl att hm... en så stor ful algätare... hmpf! Men jag ångrade mig väldigt snabbt! Den är underbart vacker och aktiv både dag som natt. Underbar krabat! Älskar den mest i hela mitt akvarium numera och skulle hellre ge bort alla andra firrar än ge bort just den! Jag matar den med squars(staving?) som jag först har kokat så den sjunker. Det är kalas det. Den får såklart algtab. med... Men det är för att den inte ska äta alla växterna:D

Kommentar av: nuttan85 den 2010-07-06

Häftigast!

Detta är en fin och häftig mal, har den i mitt 63L akvarium med en Häxmal. När den simmar är den så magestetisk att den simmar precis som en haj i formen riktigt fin!! min är kanske ca 8cm lång

Kommentar av: Kevin_III den 2010-07-02

Underbar!

Har haft min egna i lite över ett år. Hon (som jag är rätt säker på att det är) är nu runt 20cm. De blir ju vanligen runt 60 när de vuxigt klart. Har alltid gilat dem då vi hade en som var strax över 50cm när jag var liten i vårat dåvarande 1200l akvarium. Bland de fränaste "hobby" fiskarna jag studerat som liten :) De är så majestätiska. Hon bor nu i ett 320l akvarium men när vi sparat tillräckligt är det ett 1000l som gäller :) fick lära mig av en man som äger en djuraffär som är sedan länge vän med min mor hur man kan skilja på könen. Visserligen så jobbar han ju lite "under*" sin paygrade med tanke på att han har doktorerat i kemi och fisik och biologi :) Hans stora passion är iof akvarier^^ iaf så är det så att en hona simmar nästan alltid med fenan rest. Till skillnad mot hanen som inte gör det. Honans är alltså även rest när hon är still. Lite kul :)

Kommentar av: marthiiina den 2010-06-25

Ritkigt ilsken

Jag har en sån här fisk, och i början åt den bara alger. Men nu när den blivit ca 15 cm så har den börjat äta mina fiskar, det kan väl ändå inte vara normalt?

Kommentar av: linastorm den 2010-01-16

Fantastiskt fin

Ett par år sen jag kommenterade ser jag. Vår firre har växt till sig ordentligt sen dess och är nu över 30 cm gissar jag. Faktum är att jag börjar bli orolig för att han börjar växa ur akvariet. Men när han spänner ut ryggfenan är det en mäktig syn!

Kommentar av: Moriarty den 2009-11-23

snygg firre

har en i storlek 25 cm tillsammans med mina oscar,har aldrig sett en sådan fredlig och lugn firre som den är. Har handmatat den sen liten, så den kikar upp när det vankas mat.

Kommentar av: Metalbitch den 2009-08-07

Sällskapsfisk

Har två stycken, 25 och 10 cm stora. De går kanon med två fengäddor (25cm), 2 öronålar, 2 ancistrus, en ormhuvudsfisk (15cm), några malawi och 2 mycket stora och alldeles för snälla oscar. Stryktålig firre med andra ord, ingen av mina malar har någonsin ens fått annat än en liten "spricka" i fenan, mina oscar får er stryk än dem haha.

Kommentar av: Keibo den 2009-04-01

har 2

jag har 2 malar dom håller akvariet sop rent av alger jag rekomen derar denna mal. mvh Erik

Kommentar av: Erik. den 2009-03-12

Vacker orädd firre

Köpte min ihop med en L-001 (joselimaianus) i oktober. De var då ca 6 cm långa. Nu i mars är de ca 13 cm.
L-001 är bredare över huvudet & mer räddhågsen. Gibbicepen jagar ofta bort den andra vid matdax och man ser lätt vem som har kommandot av de två.
Men mot min lilla skäggmunsmal har han ingen chans. Än.
Tyvärr perforerar han mina växter, särskilt javaormbunkarna om han inte får mat hela tiden. Så gör inte L-001.
Gibbicepen är helt orädd & går gärna in i fel fiskars revir & får på tassen rejält, men han lär sig inte utan går dit igen, och igen ändå.

Kommentar av: Oregistrerade den 2009-03-10
Radera din kommentar

Liten fisk som blir stoor

Säljs Ofta som MYCKET unga i Djuraffärer.. men dessa vackra Djur blir Extremt stora och snabbt om förutsättningarna är rätt..
jag köpte en till mitt 54 liters "blev lurad" de sa att den inte skulle bli större...
den ligger nu i mitt 500liters och njuter ca 10-15 cm stor.. och växer Fort :)

Kommentar av: oskarwallin den 2008-05-02

Fina fisken.

Jag har en som är ca 15cm. Otroligt vacker och ganska snäll. :-)

Kommentar av: Destroy den 2007-10-30

abbimicke

Min favoritfisk då den är så söt att titta på. Den suger sig ofta fast på växterna men äter dem inte. Den älskar gurka. Är inte alls rädd av sig, varken för människor eller andra fiskar. Våran är ca. 8 cm lång, har den i ett 250 liters akvarium.

Kommentar av: abbimicke den 2007-05-22

Underbar firre

Vår Maximal (då 8-åriga styvdottern som fyndigt döpte den) är ca 20 cm. En otroligt vacker fisk som är mycket aktiv och fin att se på. Kan inte säga att han städar så bra men vad gör det...

Kommentar av: Moriarty den 2007-05-14

Trevliga figurer

Min erfarenhet är att man kan ha två stycken i samma akvarium (om de växer upp tillsammans) tills de blir ungfiskar på runt 15 cm. Därefter börjar kampen om reviret. Men det är säkert olika för fiskar är ju individer. Att släppa ihop två ungfiskar som inte känner varandra är inte att rekommendera. Det kan sluta riktigt illa. Gurka, squash och ärtor uppskattas. De två "seglarna" jag känner är ganska dagaktiva och inte särskilt skygga. De bryr sig inte så mycket om de andra fiskarna men har stenkoll på mattiderna. Engelsk sjösten fungerar bra som bottenmaterial. Ger man dem en gurkbåt att suga på då och då brukar växterna klara sig hyfsat bra, men ibland får man byta ut luggslitna plantor. De är underbart vackra fiskar att titta på när de simmar runt och leker.

Kommentar av: Oregistrerade den 2007-05-06
Radera din kommentar

trodde inte den skulle bli så stor.

Jag har pricis köpt en segelfens-pleco.
i djur affären stod det att den bara blir ca 12 cm .men så pratade jag med en kompis och han sa att dom blir ca 30 cm.ska köpa ett 400liters akvarium snart.

Kommentar av: Oregistrerade den 2006-10-28
Radera din kommentar

stor

Har en sån här mal som ja har haft i 4 år o den bara växer.
just nu är de ca 25 cm.
riktigt kul att kolla på när den tar maten som ja matar mina vanliga fiskar med:D

Kommentar av: Oregistrerade den 2006-05-23
Radera din kommentar

Gibbiceps

Har en sådan här mycket häftig algätere men den är mycket skygg och kommer endast ut i akvariet vid skymning,,annars ligger den hela tiden bakom pumpen eller i en grotta! hur ska man göra för att den ska bli lite mer aktiv. Hur stor blir denna fisk,,hur fort växer den ungefär? nån saom har svar?

Kommentar av: Oregistrerade den 2006-04-07
Radera din kommentar

Pterygoplichthys gibbiceps

den är bra på att äta alger, och växter ;)
jag köpte en för ca 3-4 månadersen och då var den ca 8cm, nu är den 15 cm .
Den äter upp mina växter så jag ska sälja den snart ;)

Kommentar av: johnson den 2006-03-23

Riktigt häftig mal!!

Jag har en och är ca 25 cm, vilken häftig mal aldså, riktigt riktigt fin och efektiv mal, och tålig som få, men den gräver, hade han i ett kar med bläster sand han var i karet ca 4 timmar sen såg inte karet inte ut som det var när jag släpte i han, han hade gräft!!!!!!! Han fick flytta tillbaka till sitt gamla kar för det funkade inte, krukor, stenar, rötter med mera välte omkull, inte bra för resten av invånarna!!

Kommentar av: Josef007 den 2006-03-16

fin fisk

mina är 12 cm och 10 cm

Kommentar av: idun2 den 2005-10-17

Underbar fisk

Jag hade 4st framtills igår när jag skulle flytta mitt akvarium, då fick jag se att jag hade fått små yngel. 19st HELT UNDERBART

Kommentar av: orchide den 2004-11-07
Radera din kommentar

Hålla med

Jag håller med om att det är en väldigt snygg fisk som håller ordentligt rent.
Väldigt vacker.

Kommentar av: mice_lord den 2004-10-30
Radera din kommentar

tröttnat

Jag har tröttnat på min gibbi, han har blivit skygg äter på växterna och gruffas med de andra fiskarna. Synd för den är en jätte ståtlig fisk även om jag inte tycker den tillhör de vackrare L-malarna.

Kommentar av: Rambo den 2004-06-27
Radera din kommentar

"Hon" fick namnet Majja...

:) Jo, hon fick namnet Majja efter en bajamaja eftersom hon avger sådana mängder avföring. Trodde ingen fisk i den storleken kunde göra ifrån sig så mkt!
Men det är en väldigt vacker, tillgiven :) och aktiv fisk!

//PeeK

Kommentar av: PeeK den 2004-05-23
Radera din kommentar

vacker och stor av linda

Jag har två stycken vackra gibbiceps i mitt 150 liters akvarium. De har dock blivit för stora i mitt akvarium. De är runt 25 cm stora. De är fredliga mot mina andra akvariefiskar. Har bla tre praktbotior och en pictus-mal.

Kommentar av: pettsson den 2004-04-03
Radera din kommentar

väldigt fina

har 3 st som är väldigt fina!! 1 utav dem är väldigt tam kan ta upp den med handen..kan handmata till och med! har aldrig fått nå alger jag tycker de är bäst!

Kommentar av: chrille_91_3 den 2004-03-16
Radera din kommentar

finaste malen

detta är den finaste malen dessutom puttsar den stenar och rötter och glaset mycket och så passar den ihop med malawi ciklider

Kommentar av: Qwerty den 2004-01-27
Radera din kommentar

plecon

Min Pleco som jah hade bajsade nog lika mycket som den tog alger men en väldigt vacker fisk ;)

Kommentar av: Fiskfantasten den 2004-01-07
Radera din kommentar

Den dog

Min firre dog efter att jag haft den en natt... Förmodligen var det väl nåt fel på stackarn... Ska få en ny av affären iaf...

Kommentar av: Tecknat rules den 2004-01-04
Radera din kommentar

Soptunna

Väldigt fin mal och som håller otroligt rent i akvariet och äter alla foderrester som ramlar ner. Han håller även växter (speciellt mina anubias) rena när han äter de alger som växer på bladen. Superfisk!

Kommentar av: MikaelE den 2004-01-04
Radera din kommentar

Söt firre

Precis varit å köpt en idag. Himla cool tycker jag. Blev lite fundersam bara när jag såg att några har kommit upp i en storlek över 30cm... lite trångt i mitt 110L akvarium.

Kommentar av: s_bjornholdt_boll@yahoo.s den 2004-01-03
Radera din kommentar

Tålig som få!

Hade en sån förut, i förra akvariet tillsammans med div. fiskar. Nåt gick snett, och alla fiskarna dog. Utom lille "Hugo".
Väldigt skygg, håller sig undan så mycket han kan.

Kommentar av: Seba den 2003-12-23
Radera din kommentar

Observera att bilden är tagen på en tanig ungfisk!

Min är nu 35 cm. Mycket vacker när han spänner upp sin 15 cm höga ryggfena! Tuff fisk som ingen ger sig på. Den är inte rädd av sig. Idag när jag skulle gräva ner några växter i karet så reste den på ryggfenan och simmade blixtsnabbt mot min hand. Gissa om jag blev rädd =)
Den är mycket aktiv, även på dagen.

Den äter välldigt mycket. 2-3 tabletter räcker inte om dagen, snarare 5-6 stycken. (iaf om man har en så stor som min)
Den är även en bra algätare som håller snyggt på blad och växter.

Jättecoolfisk måste jag säga!

Kommentar av: Rebecka den 2003-12-05
Radera din kommentar

Fick hem min första idag

Helt underbar, totalt oskygg och har redan blivit bästa polare med min klogroda!

Kommentar av: skadedjur den 2003-10-13
Radera din kommentar

Växtätare

Min äter upp mina svärdsplantor (Echidoras blecheri) om jag inte matar med gurka.

Kommentar av: jackson den 2003-09-26
Radera din kommentar

Segelfen och praktbotia

Segelfenspleco och Praktbotior fungerar bra ihop. I vart fall hos mig.

Kommentar av: jackson den 2003-09-19
Radera din kommentar

Glyptoperichthys gibbiceps

Jaa, en fantastisk varelse med ett mycket vackert utseende, trevlig, nyttig, snäll, rörlig och STOR.
Vår är över 40 cm, i affären sa´ dom att den skulle bli max. 27-28 cm ! (4 år se´n) , men det gör inget, vi har ett stort akvarium.
En kul grej är ju när "han" (Knut), simmar ryggsim och "slörpar" i sig det som går att käka på ytan.
"Han" har fått en kompis (Arne) sedan ett år tillbaka, som håller på att växa i kapp Knut. "Han" var bara 8 cm när vi köpte "honom", nu är "han" ung. 20 cm, så nog växer dom bra. Men vi är lyckliga, vi som innehar sådana här skönheter.

Kommentar av: Rogga den 2003-08-15
Radera din kommentar

Kan vara aggressiv

Min gibbiceps jag hade en gång i tiden jagade både mina chokladmalar och min plecostomus. Plecostomusen blev så hårt åtgången att den till slut dog. Så gibbicepsen kan vara synnerligen aggressiv mot andra malar.

Kommentar av: Psykopistolen den 2003-07-17
Radera din kommentar

En sån har jag

jag har en sån här firre och den städar utomordentligt.

Kommentar av: Haris den 2003-05-06

Väldigt fin firre!

Käkar på växterna om man inte ger dom annan mat. Fast min mal käkar ändå på växterna trots att han får en halv tablett på morgonen och kvällen.

Är bra på att äta alger!

Väldigt lättskrämd(iaf min). Gör knappast nån annan fisk illa.

Synd att dom blir så stora och växer så fort, men jag kan ändå rekommendera att ha dom tills dom blir för stora för akvariet.

En stor gibbi är verkligen en ståtlig syn!

Kommentar av: Maxim den 2003-04-28

Den bäste

Detta måste väl va den bäste algätare i världen????
Har en Gibbiceps och en siamesisk algätare i mitt 497 liters o de e "soperent"....

Kommentar av: Lucipher den 2003-04-13

Mycket vacker

Fick min segelfenspleco i födelsedagspresent av brorsan, den var då bara ca. 2 cm lång. Nu är den omkring 15 och akvariets blickfång. Den har på senaste tiden blivit väldigt revirhävdande mot alla andra fiskar i akvariet. Har den i ett 112-liters, får se om den blir mindre grinig när jag skaffar större.

Kommentar av: Helena S. den 2003-04-04

:-)

Den ska vara nattaktiv... men min är väldigt dag OCH nattaktiv. Sen är den himmla snygg också.

Kommentar av: Tarantula den 2003-03-30

Superfirre

Har haft en i 3 mån, Den städar utomordentligt lika mycket som den bajsar. Den är 25 cm väldigt fin och är rätt så dag aktiv.....Bra firre


Kommentar av: Maffe den 2003-01-16

ang. gibbicepsen

Det står att här och i de flesta läsbara artiklar att könet är svårt att urskilja men på mina två fiskar är det skillnad på i form av att den ena har buken prickig som på övriga kroppen fast mer kontrastfullt medans den andra minsta av dem har vit/gråvit buk, har sett detta då de suttit på glaset.
fiskarna är 8,4cm resp. 6,4cm
kan inte det vara något?
pontus

Kommentar av: T-rex den 2002-11-06
Radera din kommentar

vackrast!

den allra finaste av alla manler är just denna underbara varelse som är sänd från den lilla planeten tellus till planeten jorden! har själv en sån! när ja köpte den var den bara ca 8 cm lång. nu är den runt 14!

Kommentar av: zingo_boy den 2002-10-30


Zoopet kan inte garantera att den information som anges i kommentarer är korrekt
Om oss Kontakta oss Facebook

Allt innehåll är copyright Fohrman Aquaristik