Barber och Rasboror

Puntius sahyadriensis

Khavli barb, maharadja barb


Vetenskapligt namn:
Puntius sahyadriensis
Tidigare vetenskapliga namn:
Inga
Familj:
Cyprinidae
Handelsnamn:
Khavli barb, maharadja barb
Ursprung:
Maharashtra Indien
Foto © Robin Hedström

Puntius sahyadriensis är en allätare som anpassar sig till varierande kost i akvariet. Det rekommenderas att erbjuda flingor kombinerat med fryst foder för att säkerställa en välbalanserad diet. Dessa fiskar trivs i relativt snabbflytande floder och strömmar, ofta en bit upp på sluttningarna.

Ännu har ingen lyckats odla Puntius sahyadriensis i akvarium, men det är troligt att den, precis som sina släktingar, är en äggspridare. Som en relativt fredlig och icke revirhävdande stimfisk rekommenderas en grupp om minst 5-7 individer, vilka kan samsas med andra livliga sällskapsfiskar.

Ett lämpligt akvarium för Puntius sahyadriensis bör vara ganska långt och ha en stor öppen simyta. Växter kan användas för att skapa en trivsam miljö för fisken. Se till att det är bra cirkulation i akvariet så att vattnet blir syresatt.

Det går att skilja kön på dessa fiskar. Hanarna uppvisar intensivare färger, speciellt under lekperioden, och har mer utdragna fenor. Lekmogna honor är något rundare i kroppen.


Flera olika Puntius-arter har sålts under detta namn, men de "äkta" skall bl.a. ha en hel laterallinje, inga skäggtömmar, samt 7 vertikala fläckar på kroppen.
Foto 1 visar en hane.
Foto 2 visar en hona.Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information