Räkkar
(Skaldjursakvarium)


Fakta

Fabrikat: Zooline
Bredd: 31 cm
Höjd: 36 cm
Längd: 62 cm
Antal liter: 69 liter
Inlagt av: Sonja
Datum: 2006-04-08

Foto © Sonja

Beskrivning

Här har jag mina Red cherryräkor (körsbärsräkor) ihop med några få Pseudomugil gertrudae. Det finns mycket växter för räkorna att gömma sig i. Jag gör 30% vattenbyten ca en gång/vecka och göder med TMG enligt flaskans dosering.

Inredning

På botten har jag 1 mm råda med några stora nävar mycket grövre råda. Det finns två rötter. På den ena växer det massor av mini-javaormbunke och på den andra en fin bolbitis. Lägger ner lite boklöv och annat ibland, som några alkottar nu senast. Växtligheten är väldigt frodig och räkorna trivs väldigt bra med det.

Teknik

Innerfilter bestående av en gammal Fluval 3 som är räkyngelsäkrad med nylonstrumpa. Doppvärmaren är något suspekt märke som heter visiterm och är på 100 W. Upptill en enkel lysrörsramp med ett Sun-Glowrör på 15W.


Fiskar

Ancistrus, blå skäggmunsmal, L144
Foto: Mark Smith
Ancistrus sp.
Ancistrus, blå skäggmunsmal, L144

Jag har tre unga ancistrusar här också. Fick inte upp dom då dom skulle säljas, och nu får dom gå kvar så länge dom är rätt små. Det är en hane och två honor.

Prickig blåögonfisk, Gertruds regnbågsfisk
Foto: Sonja Cygnel
Pseudomugil gertrudae
Prickig blåögonfisk, Gertruds regnbågsfisk

Dom här blev kvar hos räkorna och är så pass få, ca fem stycken, så det funkar. Tror dom tar någon räkunge ibland men är inte säker.

Växter

Anubias
Foto: Kjell Fohrman
Anubias barteri var. nana
Anubias

Jag har både den vanliga och den lilla som jag tror heter "Petite". Dom växer rätt sakta men stabilt.

Gallerblad
Foto: Tropica
Aponogeton madagascariensis
Gallerblad

Den här är ganska ny än så länge. Få se hur det går, karet är nog för litet. Men det finns inga alger på gallerbladen än i alla fall.

Glasormbunke
Foto: Tropica
Bolbitis heudelotii
Glasormbunke

Riktigt snygg långsamväxare med underbart mörk bladfärg som har en lyster så den nästan ser fryst ut. Fick ett skott av en Zoopetare och jag trodde aldrig den skulle klara sig. Men det gör den, och den har vuxit rätt mycket nu. Växer på samma sätt som javaormbunkarna.

Foto: Tropica
Cryptocoryne crispatula var. balansae

En Crypto från samma Zoopetare som hade Bolbitisen. Den tog tid på sig men nu börjar det komma upp skott lite här och var. Snygga, smala, vågiga blad som räkorna gärna springer på.

Vågformig cryptocoryne
Foto: Tropica
Cryptocoryne undulata
Vågformig cryptocoryne

Tror det är en undulata. Kommer från samma ställe som bolbitisen och balansaen. Den tog också tid på sig men nu kommer det nya skott.

Javaormbunke
Foto: Ole Pedersen
Microsorum pteropus
Javaormbunke

Det finns både den stora vanliga och minisorten som överväger. Försöker hålla den stora i schack så den inte tar över. Den lilla har jag satt fast på en rot med en massa "maskhål". Perfekt :)

Tigervallisneria, Skruvvallisneria
Foto: Tropica
Vallisneria spiralis
Tigervallisneria, Skruvvallisneria

Den här är jag inte säker på vad det är. Den blir lagom hög, ca 40 cm, och med vacker ljus bladfärg. Växer bra och skickar utlöpare.

Övriga fiskar

Neocardinia denticulata sinensis, Red Cherry, körsbärsräka
Jag började med 10 stycken och nu finns det oändligt många i alla möjliga storlekar. Räkor är otroligt coola små krabater.


Posthornssnäckor finns det ett gäng av, likaså

Ampullarior, en guldfärgad och en brun med blåviolett fot.

Övriga växter

Mossboll och några sorter till som jag inte vet namnet på. Bl a några crypto till och en småbladig, ljus sak som syns i mitten på akvariebilden.