Cryptocoryne

Cryptocoryne undulata

Vågformig cryptocoryne


Vetenskapligt namn:
Cryptocoryne undulata
Familj:
Aracea
Handelsnamn:
Vågformig cryptocoryne
Utbredning:
Sri Lanka.
Egenskaper:
Växt med färg, Passar i diskusakvarium
Foto på växten Cryptocoryne undulata Foto © Tropica
Cryptocoryne undulata har under många år varit en uppskattad och problemlös akvarieväxt.
Det kännetecknande för denna Cryptocoryne är att den har en liten stängel (internodie) mellan varje blad. I likhet med andra arter i Cryptocoryne–släktet kräver den en tillvänjningsperiod innan den på allvar börjar växa. Den växer bra i de flesta vatten. Ett näringsrikt bottenmaterial gynnar tillväxten.
De gröna till mörkt bruna (ibland marmorerade) lansett- till smalt lansettformade bladen är 4-15 cm långa och 1-3 cm breda. Plötsliga förändringar av ljus eller vattenvärden skall undvikas eftersom bladen då lätt ruttnar. Den skall inte heller flyttas runt i akvariet. Om den drabbas av den s.k. Cryptocoryne-sjukan skall man inte slänga den eftersom den efter några veckor bildar nya skott.
Om man köper denna växt planterad i små plastbyttor är det viktigt att man inte planterar alla stänglar i en klump utan delar på dem och planterar dem en och en med några centimeters avstånd.
Förökning sker genom tämligen talrika avläggare.Ytterligare information om det släkte som denna växt tillhör hittar du om du klickar på INFO högst upp till höger på sidan.

Medlemmarnas kommentarerTålig
Kommentar av: limaan den 2014-02-08

Väldigt tålig och fin växt. Har den i båda mina akvarier. Den klarar till och med av att vara utan belysning en längre tid och ändå växa! Påpekas är väll att plantan stod i ett relativt ljust rum men långt från fönster. Rekommenderas!

Goldmedlemmarnas akvarium med växten


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information