Cryptocoryne

Cryptocoryne crispatula var. balansae


Vetenskapligt namn:
Cryptocoryne crispatula var. balansae
Familj:
Araceae
Handelsnamn:

Utbredning:
Thailand
Egenskaper:
Passar i diskusakvarium
Foto på växten Cryptocoryne crispatula var. balansae Foto © Tropica
Det finns många Cryptocoryne crispatula-varianter och balansae är en av de äldsta. I sin naturliga miljö hittar man den ofta i mycket hårt vatten men i akvarium anpassar den sig till de flesta sorters vatten. I likhet med andra arter i Cryptocoryne-släktet så kräver den en tillvänjningsperiod innan den på allvar börjar växa. Eftersom den blir såpass stor, kräver den ett rejält högt akvarium eftersom bladen annars blir liggande i vattenytan, vilket inte är speciellt dekorativt. Lämplig som solitärväxt.
De mörkgröna bladen är ca 10 mm breda och kan bli 60-70 cm långa.
Förökning sker genom tämligen talrika avläggare.Ytterligare information om det släkte som denna växt tillhör hittar du om du klickar på INFO högst upp till höger på sidan.

Medlemmarnas kommentarerStor!
Kommentar av: heljis den 2011-12-19

Jag köpte en av dessa till mitt 720l Tanganyikakar, mest för att jag tycker växten är så snygg! Den växter som tusan och nu, ett drygt år senare, är det 7-10 plantor som konkurrerar om utrymmet, så pass att det nu är dags att rensa.

Bladen kan bli mycket längre än det som är angivet, mina är 120-140cm och ligger alltså och flyter i ytan.. Jag tycker det är väldigt dekorativt, det skapar en lite mörkare hörna i akvariet. Bladen är också lite bredare än vad som står i beskrivningen, skulle säga att de blir 2-3cm breda.

Växten verkar inte alls ljuskrävande, jag har väldigt sparsam belysning i mitt kar, och den stormtrivs alltså. Har heller aldrig tillsatt någon som helst gödning.

Slutsats: En väldigt stor, lätt och snygg växt som kräver stora kar!

Goldmedlemmarnas akvarium med växten


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information