Amfibier

Pipa pipa

Pipa/Surinam groda


Vetenskapligt namn:
Pipa pipa
Familj:
Pipidae
Handelsnamn:
Pipa/Surinam groda
Utbredning:
Övre Amazonasområdet
Foto © Mikael Håkansson
Carnivor (köttätare). Lämpligt foder är syrsor, småfisk, mjölmask, flugor, fryst fiskfoder etc. Kan utan problem matas med dött foder.
Arten leker i en vattensamling där hanen omfamnar honan bakifrån medan de simmar på rygg. Honan lägger sedan några ägg på hanens mage. De vänder sig om och hanen befruktar äggen och överför dem till honans rygg där de fastnar. Detta upprepas ett antal gånger tills 70-100 ägg har lagts. Äggen sjunker sedan ner i honans rygghud där de helt göms i ca. 100 dygn då de är fullt utvecklade och tar sig ut.
Helakvatisk art men det bör ändå finnas några stenar som sticker upp ovan vattenyta. Akvariet bör ha bra filtrering men inte stark cirkulation. Se till att det finns en del gömställen i akvariet (för ev. yngels skull) samt ha gärna en del flytväxter så det finns mörkare områden. De äter inte växter men planterade växter sparkas lätt loss med bakbenen. Ha ett bottenmaterial som färgmässigt kontrasterar mot grodan (annars ser man dom inte) och sanden/gruset får inte vara vasst eftersom sådant grus skadar grodans buk.
Man kan hålla den med fiskar, men det kan vara svårt att hitta lämpligt sällskap eftersom de äter upp allt som de kan svälja och kan skadas av stora fiskar. Man kan hålla flera av arten ihop.
Honorna är oftast något större än hanarna

Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information