Amfibier

Epipedobates anthonyi, Santa Isabel

Anthonys/trefärgad pilgiftsgroda


Vetenskapligt namn:
Epipedobates anthonyi, Santa Isabel
Familj:
Dendrobatidae
Handelsnamn:
Anthonys/trefärgad pilgiftsgroda
Utbredning:
Sydvästra Equador och nordvästra Peru.
Foto på skaldjuret Epipedobates anthonyi, Santa Isabel Foto © Mikael Håkansson
Carnivor (köttätare). Lämpligt foder är t.ex. bananflugor, hoppstjärtar, bladlöss etc. Matning bör ske varje dag.
Leken sker på land där honan lägger 15-40 ägg som befruktas av hanen och han hämtar sedan vatten för att vattna dem. När äggen kläckts (efter ca. 2 veckor) klättrar de upp på hanens rygg och han tar dem till en vattensamling där den fortsatta utvecklingen sker.
De är dagaktiva och svagt revirhävdande. De kan hållas parvis eller i en grupp (då krävs större utrymme). De är aktiva året runt men mår bäst av en "torrperiod" (60-80% luftfuktighet) på ca. 2 månader.
Ett lämpligt terrarium/akvaterrarium för en liten grupp skall vara minst ca. 50x40 cm och ca. 50 cm högt och behöver inte innehålla en akvariedel. Om en sådan finns se till att grodorna utan problem kan klättra upp på land om de faller i. På botten kan man gärna ha mossa och en hel del växter och grenar så att de kan klättra. Luftfuktigheten skall vara hög (75-100%) så spraya terrariet minst 1-2 gånger per dag. Temperaturen bör ligga på 20-21 grader på natten och 3-4 grader högre dagtid.
Det är svårt att skilja könen åt men honorna blir större och kraftigare än hanarna. Hanarna kväker.Som en del andra pilgiftsgrodor utsöndrar E. anthonyi ett sekret ur speciella hudkörtlar som kan vara giftigt för djur och människor. De djur som hålls i terrarium/akvaterrarier tappar dock sin giftighet men man bör ändå ha handskar på sig (främst för djurens skull) om man måste beröra dom.
Det förekommer flera olika morfer av E. anthonyi och de kan variera en hel del vad gäller färg och även något vad gäller storleken.
Alla "Dendrobates" är B-listade och då gäller speciella regler vid försäljning och innehav av dessa (även för odlade exemplar).

Medlemmarnas kommentarerGoldmedlemmarnas akvarium med skaldjuret


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information