Vetenskapligt namn:
Dendrobates auratus
Familj:
Dendrobatidae
Handelsnamn:
Grönsvart/grön pilgiftsgroda, guldgroda
Utbredning:
Nicaragua, Costa Rica, Panama, Colombia
Foto: Kjell Fohrman
I naturen lever olika skaldjurter i olika vatten som håller olika temperaturer. Oftast är det tropiska skaldjur som finns i våra akvarier, vilket innebär att de vill ha ganska varmt vatten. Vattentemperaturen kan dock variera under året även i tropiska vatten. Till skillnad från människan är skaldjur växelvarma djur, vilket innebär att deras kroppstemperatur följer med svängningar i vattentemperaturen. Därför är det speciellt viktigt att vi har rätt temperatur på akvarievattnet.
Arter som lever i vatten där det är stora svängningar i temperaturen mellan olika årstider är naturligtvis mindre känsliga för temperaturvariationer än de som lever i vatten där temperaturen är ungefär samma året runt.
De temperaturer vi har angivit för varje art anger inom vilket intervall temperaturen skall hålla sig i akvariet för att skaldjurna skall trivas.
Att ange en arts max.längd är inte det enklaste. En art blir ofta olika stor i naturen och i akvarium (oftast större i akvariemiljö), hanar och honor är olika stora osv. När vi beräknat en arts längd har vi utgått från normal vuxen storlek i naturen, samt den största av honan och hanen (oftast hanen, men långtifrån alltid).
Den längd vi angivit kan skilja sig ganska mycket från den längd de kan uppnå i akvarium. Ett exempel på ett släkte som blir betydligt större i akvarium är malawicikliderna i släktet Aulonocara. I naturen blir de oftast inte större är 9 cm, i akvarium blir de ofta 13-14 cm, dvs 50% längre. Anledningen till att en art blir större i akvarium än i naturen är tillgången på mat. I akvariet får de betydligt mer mat, som de inte behöver arbeta (motionera) för, än de får i naturen.
Ett exempel på motsatsen är hajmalen (Pangasius hypophthalmus) som i naturen kan bli 130 cm, men som i akvarium kan bli 80 cm, ja ofta inte ens så lång. Anledningen till detta är att skaldjurna behöver utrymme för att växa till naturlig storlek. Är akvariet för litet stannar den oftast upp i växten.
Därför är det svårt att ange en exakt vuxenstorlek, men siffran som angivits är ändå en ungefärlig utgångspunkt.
pH är ett mått på vattnets surhet och alkalinitet och mäts i en skala från 0 till 14 där pH 7 står för neutralt vatten, över 7 är basiskt (alkaliskt) och under 7 är surt. pH-värdet bestäms av om den materia (t.ex. mineraler, organiskt material) som har löst sig i vattnet är alkaliskt eller surt och av mängden löst materia.
Olika arter lever i naturen i olika sorters vatten. I Sydamerika och Asien är oftast vattnet surt (pH under 7) till neutralt (runt 7), i Västafrika relativt neutralt (runt 7), i Centralamerika och djupvattenssjöarna i Östafrika basiskt (över 7).
Därför är det viktigt att skaldjurna i akvariet har ungefär samma vatten. Vill du ha reda på mer om pH, som hur man mäter, eller hur man ändrar pH-värdet uppmanar jag dig till att gå in på rubriken "Akvarievatten" som du finner i huvudkolumnen till höger. Under rubriken "Akvarievatten" hittar du också mycket annan information om olika vattenkemiska förhållanden man måste tänka på. Till exempel är det mycket viktigt att känna till vattnets KH-värde.
För varje skaldjurt har vi angivit ett intervall inom vilket pH-värdet skall befinna sig för att just denna art skall trivas. Visst kan man genom långsam tillvänjning vänja många arter till att överleva i vattenvärden som ligger utanför detta intervall, men det är definitivt inte att rekommendera eftersom det dels är frågan om djurplågeri och dels i det långa loppet ändå riskerar att ta en ände med förskräckelse.
Ett annan viktig faktor vad gäller pH-värdet är att det hålls stabilt, dvs det får ej variera för mycket, stora hopp i pH-värdet (även om den övre och undre gränsen ligger inom intervallet) är mycket skadligt för många skaldjurter. Mer om detta hittar du i avdelningen "Akvarievatten".
Olika skaldjurter kräver olika storlek på akvariet. Vad som påverkar detta är naturligtvis i första hand skaldjurens storlek, men det finns också annat. Aktiva skaldjur som simmar mycket kräver ett större akvarium än en mer passiv osv.
Vi har angivit en siffra både för akvariets minsta längd och för dess minsta innerhåll i liter. Ofta följs dessa bägge siffror åt, men inte alltid. Framförallt väldigt aktiva skaldjur vill ha relativt långa akvarier eftersom de simmar mycket och då behöver ett stort simutrymme. Andra ganska passiva men stora skaldjurter äter kanske mycket och då krävs det ett stort liter-innehåll för att det är lättare att upprätthålla en biologisk balans i ett sådant akvarium.
I regel följs dock de bägge måttstockarna åt. Vår angivelse kan bara ses som en ungefärlig utgångspunkt för hur litet ett akvarium kan vara. Ett större akvarium är aldrig fel och det är alltid lättare att sköta och hitta en biologisk balans ju större ett akvarium är.
Olika arter är olika väl anpassade till ett liv i akvarium. En del arter skall inte gå i akvarium. Vi har utifrån vår bedömning placerat samtliga arter i olika grupper allt efter deras svårighetsgrad, med 1 som enklast och 5 som svårast.
1 - Mycket tålig, fredlig och lämplig nybörjarart.
2 - Relativt tålig och fredlig art som normalt är lättskött.
3 - Lämplig som akvarieskaldjur, men läs helst en bok och/eller prata med någon med erfarenhet av denna art, för att sätta dig in i dess speciella krav.
4 - Denna art är svår att hålla i akvarium och är bara lämplig för specialister som kan erbjuda arten rätt förhållanden i ett specialakvarium.
5 - Klart olämplig som akvarieskaldjur. Oftast på grund av artens storlek och/eller aggressivitet.
Den gradering vi gjort är självklart beroende av vår erfarenhet (och av de övriga akvarister vi konsulterat) av just dessa skaldjur. Andra akvarister kan ha kommit fram till andra slutsatser, utifrån de förhållanden de haft sina skaldjur under. Dessa kan också ha rätt, även om de kanske inte satt samma "betyg" som vi gjort.
Därför skall våra "betyg" inte betraktas som en evig sanning som inte kan ifrågasättas, utan bör tas med en nypa salt, men i alla fall tas som en utgångspunkt när det gäller att veta hur svårskött en art är.
Här anges från vilken världsdel en speciell art härstammar. Hela världsdelen är visserligern markerad, men detta innebär i regel inte att arten lever i hela det markerade området.
Sannorlikare är att den bara finns i ett mindre område som t.ex. vid ett litet rev i en speciell sjö, i ett större flodområde etc. För närmare angivelse av området se "Utbredning" på varje skaldjurbeskrivning.
Svårighetsgrad odling
Svårigheten i att odla arten graderas i en skala från 1 till 5.
1 = mycket lättodlad.
2 = lättodlad.
3 = medelsvår att odla.
4 = svårodlad.
5 = mycket svår (omöjlig eller nästintill omöjlig) att odla.
Under denna rubrik beskrivs varifrån arten har sitt ursprung. Ibland finns samma art i flera världsdelar, då är den naturligtvis medräknad i alla världsdelar där den förekommer. Värt att nämna är också världsdelen "Oceanien" dit vi också räknar Australien. Detta är väl inte helt korrekt, men vi har gjort så av praktiska skäl. Om du klickar på en av världsdelarna, kommer enbart arter som kommer från denna världsdel med. Klickar du inte på någon världsdel kommer samtliga arter med.
Att ange en arts max.längd är inte det enklaste. En art blir ofta inte lika stor i naturen som i akvarium (oftast större i akvariemiljö), hanar och honor är olika stora osv. När vi beräknat en arts längd har vi utgått från normal vuxen storlek i naturen, samt den största av honan och hanen (oftast hanen, men långtifrån alltid).
Väljer du att klicka på en av grupperna kommer enbart de arter vars längd ryms inom denna grupps intervall att räknas med. Klickar du inte på någon grupp kommer samtliga arter med.
Välj om du inte har landdel eller om du har en landel.
Olika arter är olika väl anpassade till ett liv i akvarium. En del arter skall inte gå i akvarium. Vi har utifrån vår bedömning placerat samtliga arter i olika grupper allt efter deras svårighetsgrad, med 1 som enklast och 5 som svårast.
1 - Mycket tålig, fredlig och lämplig nybörjarart.
2 - Relativt tålig och fredlig art som normalt är lättskött.
3 - Lämplig som akvariedjur, men läs helst en bok och/eller prata med någon med erfarenhet av denna art, för att sätta dig in i dess speciella krav.
4 - Denna art är svår att hålla i akvarium och är bara lämplig för specialister som kan erbjuda arten rätt förhållanden i ett specialakvarium.
5 - Klart olämplig som akvariedjur, oftast på grund av artens storlek och/eller aggressivitet.
Klickar du för en speciell svårighetsgrad kommer enbart de arter med som har denna svårighetsgrad. Klickar du inte på någon grupp kommer samtliga arter med.
En del arter lever i sötvatten som innehåller så gott som 0% salt, andra i saltvatten som innehåller minimum 3,5% salt (ca. 3,5 liter till 100 liter vatten). Allt däremellan är bräckvatten, eller brackvatten som man ibland kallar det. Det gäller t.ex. arter som i naturen lever i mynningarna till floder som rinner ut i havet. Dessa arter trivs bäst i bräckt vatten.
Allt vatten räknas som bräckt när det har en salthalt som ligger mellan 0-3.5%. I praktiken brukar man dock bara tala om bräckvatten när salthalten ligger mellan 0,5% och 1,5%. Ofta när man håller bräckvattenfisk i akvarium ligger salthalten på ungefär 1,5%.
En del arter vandrar i naturen, ibland går de ut i havet för att leka eller tvärtom och är därför anpassade för att leva i vatten med olika salthalt. Dessa arter är här med i flera olika grupper, ibland kanske i både söt-, bräck- och saltvatten, andra kanske trivs i både söt- och bräckvatten då är de uppsatta där etc..
Klickar du därför på t.ex. bräckvatten får du med arter som trivs i bräckvatten, men de kan också finnas med i saltvattengruppen och/eller sötvattengruppen.
Klickar du inte på någon kommer samtliga arter som trivs i sötvatten med.
För att göra det mera överskådligt har vi försökt dela in de olika arterna i olika grupper. Denna indelning är dock inte på något sätt en vetenskaplig indelning, utan mer en praktisk ur sök- och/eller skötselsynpunkt.
För varje grupp finns därför en sida med text och något/några foton där gruppen beskrivs främst utifrån hur de skall skötas.
Väljer du att klicka på en speciell grupp kommer enbart de arter med som är placerade i denna grupp. Klickar du inte på någon grupp kommer samtliga arter med.
IUCNs rödlistning av hotade arter
Rödlistning är en klassificering av olika arter (djur och växter) där en bedömning görs av resp. arts ”utdöenderisk”. Syftet med klassificeringen är att ta reda på vilka arter som hotas och utifrån detta utreda vilka åtgärder som behöver vidtas för att förbättra en hotad arts situation. Denna rödlistning samordnas av Internationella naturvårdsunionen (IUCN)
Det internationella kodsystem som de olika arterna är kategoriserade inom är dessa
EX (Extinct) = Utdöd.
EW (Extinct in the wild) = Utdöd i vilt tillstånd
RE (Regionally extinct) = Nationellt utdöd
CR (Critically endangered) = Akut hotad
EN (Endangered) = Starkt hotad
VU (Vulnerable) = Sårbar
NT (Near threatened) = Nära hotad
LC (Least concern) = Idag ej hotad (arter som inte står inför större hot inom en nära framtid)
DD (Data deficiency) = Kunskapsbrist (man har än så länge inte tillräcklig kunskap om arten för att kunna göra en säker bedömning).
NE (Not evaluated) = Ej bedömd
I alla Zoopets artbeskrivningar har denna klassificering lagts in och ytterligare information om de främsta orsakerna är till att olika arter utrotas, samt hur man som akvarist skall agera om man håller arter som är klassificerade som utrotningshotade etc. kan du läsa i denna Zoopetartikel.
Carnivor (köttätare). Lämpligt foder är t.ex. bananflugor, hoppstjärtar, bladlöss etc. Matning bör ske varje dag.
Leken sker på land där honan lägger 4-12 ägg som befruktas av hanen. De håller dem sedan fuktiga.
De är dagaktiva och svagt revirhävdande. Man bör inte blanda olika
Dendrobates-arter eftersom vissa arter kan korsa sig med varandra. De hålls bäst parvis. De är aktiva året runt men mår bäst av en "torrperiod" (60-80% luftfuktighet) på ca. 2 månader.
Ett lämpligt terrarium/akvaterrarium skall vara minst ca. 50x40 cm och ca. 50 cm högt och behöver inte innehålla en akvariedel. Om en sådan finns se till att grodorna utan problem kan klättra upp på land om de faller i. På botten kan man gärna ha mossa och en hel del växter och grenar så att de kan klättra. Luftfuktigheten skall vara hög (75-100%) så spraya terrariet minst 1-2 gånger per dag. Temperaturen bör ligga på 20-21 grader på natten och 3-4 grader högre dagtid.
Det är svårt att skilja könen åt men honorna blir större och kraftigare än hanarna.
Som en del andra pilgiftsgrodor utsöndrar
D. auratus ett sekret ur speciella hudkörtlar som kan vara giftigt för djur och människor. De djur som hålls i terrarium/akvaterrarier tappar dock sin giftighet men man bör ändå ha handskar på sig (främst för djurens skull) om man måste beröra dom.
Det förekommer flera olika morfer av
D. auratus-arten och de kan variera en hel del både vad gäller färg (grönsvart, blåsvart, brunsvart, gulsvart, brungrön etc.) och storlek (2,5 till 6 cm kroppslängd).
Alla
Dendrobates-arter är B-listade och då gäller speciella regler vid försäljning och innehav av dessa (även för odlade exemplar).
Medlemmarnas kommentarer
Zoopet kan inte garantera att den information som anges i kommentarer är korrekt
Goldmedlemmarnas akvarium med skaldjuret
Inga akvarium hittades. Är du Goldmedlem lägg gärna in ett akvarium