Amfibier

Dendrobates tinctorius

Färgaregroda, färggroda


Vetenskapligt namn:
Dendrobates tinctorius
Familj:
Dendrobatidae
Handelsnamn:
Färgaregroda, färggroda
Utbredning:
Surinam, Guyana, Franska Guyana, Brasilien.
Foto på skaldjuret Dendrobates tinctorius Foto © Kjell Fohrman
Carnivor (köttätare). Lämpligt foder är t.ex. bananflugor, hoppstjärtar, bladlöss etc. Matning bör ske varje dag.
Leken sker på land där honan lägger 2-12 ägg som befruktas av hanen och han hämtar sedan vatten för att vattna dem. När äggen kläckts (efter ca. 10-18 dygn) bärs de en och en av hanen till en vattensamling där den fortsatta utvecklingen sker.
De är dagaktiva och svagt revirhävdande. De kan hållas parvis (eller 2 +1) eller i en grupp (då krävs mer utrymme). De är aktiva året runt men mår bäst av en "torrperiod" (60-80% luftfuktighet) på ca. 2 månader.
Ett lämpligt terrarium/akvaterrarium för ett par eller 2 hanar och en hona skall vara minst ca. 50x40 cm och ca. 45 cm högt och behöver inte innehålla en akvariedel. Om en sådan finns se till att grodorna utan problem kan klättra upp på land om de faller i. På botten kan man gärna ha mossa och en hel del växter och grenar så att de kan klättra. Luftfuktigheten skall vara hög (75-100%) så spraya terrariet minst 1-2 gånger per dag. Temperaturen bör ligga på 20-21 grader på natten och 3-6 grader högre dagtid.
Det är svårt att skilja könen åt, men honorna blir större och kraftigare än hanarna. Hanarna kväker.Som en del andra pilgiftsgrodor utsöndrar D. tinctorius ett sekret ur speciella hudkörtlar som kan vara giftigt för djur och människor. De djur som hålls i terrarium/akvaterrarier tappar dock sin giftighet, men man bör ändå ha handskar på sig (främst för djurens skull) om man måste beröra dom.
Det förekommer flera olika morfer (även avelsformer) av D. tinctorius och de kan variera en hel del i färg (även inom en population) och storlek (4-7 cm).
Alla "Dendrobates" är B-listade och då gäller speciella regler vid försäljning och innehav av dessa (även för odlade exemplar).

Foto 2-4 visar antagligen morfen som kallas "Azureus".
Foto 5 visar antagligen den morf som kallas för "Citronella".

Medlemmarnas kommentarerGoldmedlemmarnas akvarium med skaldjuret


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information