Amfibier

Cynops pyrrhogaster

Japansk eldbukssalamander


Vetenskapligt namn:
Cynops pyrrhogaster
Familj:
Salamandridae
Handelsnamn:
Japansk eldbukssalamander
Utbredning:
Japan
Foto på skaldjuret Cynops pyrrhogaster Foto © Torbjörn Einarsson
Carnivor (köttätare). Daggmaskar, insekter, mygglarver, räkmix, räkor, tubifex, fiskkött etc. Man behöver ofta vifta med fodret framför nosen på dom för att de skall äta. De har dålig syn så de kan skada varandra om de matas i akvariet så det bästa är att mata dom i en skål på land.
Arten leker på våren (efter vinterdvalan). Efter ett parningsspel avsätter hanen en spermatofor (sädessäck) på botten. Honan tar därefter upp dessa med sin kloak. Honan lägger (oftast mellan växtblad) därefter 100-200 ägg som kläcks efter ca. 3 veckor (beroende på temperatur). Sedan tar det ytterligare flera månader för larverna att utvecklas fullt ut.
Man kan hålla arten ihop med fredliga fiskar i ungefär samma storlek, men småfisk äts upp och de kan också ha parasiter som smittar salamandrarna.
Även om den i huvudsak lever i vattnet skall den också ha en liten landdel. Landdelen kan bestå av en stor sten som ligger ovanför vattenytan (som den kan klättra upp på) eller ännu bättre ett riktigt landområde. Akvariet skall vara välplanterat, rent och ej alltför strömmande vatten samt minst 15 cm vattendjup. Under en period på vinterhalvåret bör den hållas i dvala (5-10 grader). De är mycket bra klättrare – ha heltäckande "täckglas".
Honorna brukar vara större. Hanarna har ett "filament" på stjärtspetsen och huden är inte så "skrynklig". Vid leken brukar hanen bli mer blå/purpur färgad.C. pyrrhogaster påminner mycket om C. orientalis men den senare blir inte alls så stor samt har slätare hud.

Medlemmarnas kommentarerGoldmedlemmarnas akvarium med skaldjuret


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information

Zoopet i stolt samarbete med
Arken zoo