Hundfunderingar...

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • Berserken
    • December 2005
    • 472

    #16
    Vi ger dem ca 500gram färskfoder och några dl torrfoder per hund och dag.Fast de är relativt stora så gör de inte av med så mycket energi

    Kommentar

    • Shepard

      • March 2003
      • 13992

      #17
      Hur stor blir matkostnaden, per månad?
      "You can fight like a krogan, run like a leopard, but you'll never be better than commander Shepard" (Miracle of Sound)
      Min profil
      Mitt galleri

      Kommentar

      • ecco
        • November 2010
        • 500

        #18
        Staffordshire Bull Terrier....

        Gos glada till vansinne samt älskar att pussas.
        Absolut ingen vakthund eller aggresiv mot andra hundar.
        Älskar att ligga/sitta i knä och bli kliade.
        Släpper in alla (inklusive inbrottstjuven) men släpper dock inte ut någon om man inte kliar och myser läääänge.

        Tänk på att det är en terrier bara så du inte köper för klena leksaker då dom gillar att strimla sånna i tusen delar.
        Rena gummi leksaker är att föredra då dessa håller länge. (4 år med 2 staffar)
        Sambons blogg om våra akvarium.
        http://mizan3.bloggsida.se/
        Senast uppdaterad bloggen avslutad pga problem med sidan

        Kommentar

        • emscifer
          • November 2012
          • 29

          #19
          Annars är ju faktiskt vanliga goldens, labbar och versioner därav både trevliga till utseende och lynne. Vi har en flatcoated retriver och en golden/howavart mix, och de är jämna i humör, glada och pigga som tusan när vi är ute (ungefär 3-4h/dag) lugna när de jobbar natt med mig, lättlärda, lekfulla och de kan mycket väl ta det lugnt och slappa lite mer nån dag om det skulle vara så.
          De ser inte direkt....märkliga ut heller (typ googleeye mops).
          Det är dessutom svårt att misslyckas med dem om man nu kör valpkurser och lite dressyr, de är ganska bra första hundar.

          Mamma har en riesenschnauzer (stavning?) & en airdelterrier (stavning) & de är också trevliga hundar med lite storlek.
          You are not a beautiful and unique snowflake.

          Kommentar

          • Bluewing

            • August 2012
            • 10522

            #20
            Hundfunderingar...

            Det jag kan tycka vore bra är om du funderade igenom på vilket sätt du vill att hunden ska vara social. Vill du att den älskar alla eller är ganska nöjd med just dig? Ska den fungera bra med barn?

            Ett råd jag själv skulle ge är att lita på att hundens ursprungliga gener slår igenom på ett eller annat sätt. Även om du mött världens trevligaste vakthund och en ovanligt stillsam flatcoated så är de ett undantag. En vallhunds gener finns där och kan väckas till liv hos de flesta individer.
            Så det där att man avlat om hunden till sällskapshund stämmer nog bara i betydelsen att de uppskattar folk mer än tidigare.

            Nästan alla hundar behöver egentligen mera mental träning än vad folk tror. Att de sedan blir soffpotatisar ändå beror på brist på stimulans för många hundar. Vill du ha en stabil välmående hund kommer du att behöva träna på ett eller annat sätt dagligen. Bara vardagslydnaden är ju träning. Träningen är ju den lek du kanske eftersträvar. Vissa träningar är verkligen lek för dig också. Men träningen är ju för att hundens psyke och intellekt ska stimuleras och du får på köpet en lycklig och stabil hund.

            Har själv Flatcoated och gillar sociala raser. Men det är jag det. Ser att du får råd om allt mellan himmel och jord. Alla hundar är ju möjliga att älska om det är så att hundens egenskaper passar just dig.

            Läser jag listan du fått och tänker på vad du önskat skulle jag själv tycka att Lagotton är bästa valet utifrån vad du själv beskrev att du ville göra.
            Sedan apropå päls så är det rejält med jobb med vissa pälsar (allt fastnar i den) jämfört med t.ex. Min egen flatcoated där det mesta släpper.
            Juwel Vision Sällskapsakvarium 180L , Juwel Vision 450L Diskus, Juwel Vision 450L Asien/Oceanien
            Juwel Lido 120

            Kommentar

            • ecco
              • November 2010
              • 500

              #21
              Dock skulle jag avråda från Lagotto av en anledning och det är problemet dom har med vad dom tål i mat väg.
              Moster har en som dom testat i stort sett alla varianter av mat inklusive veterinär maten men den tål inget av dom.
              Den enda maten dom kan ge som inte kommer upp på en gång är Frolic (inte ens mat).
              Dock kan du om du har tur få en Lagotto som kan äta plåt och spik till mat. (ironisk)
              Sambons blogg om våra akvarium.
              http://mizan3.bloggsida.se/
              Senast uppdaterad bloggen avslutad pga problem med sidan

              Kommentar

              • Shepard

                • March 2003
                • 13992

                #22
                Terriers känns inte riktigt som min grej, då jag är ganska lugn som person, och terriers verkar vara allt annat än lugna... Och vissa terriers, som t.ex Amstaffen, känns det som att det har gått lite mode i, en del verkar skaffa dem för att de är "coola" och man blir lite orolig över hur seriösa en del uppfödare är. Se´n känns det som att det är lite för mycket hyena/pungdjävul över dem rent fysiskt, väldigt kraftiga, med breda käkar som kan göra stor skada, om man nu skulle ha oturen att bli biten. Och om de liknar vanliga BT i sättet, så är de väl lika envisa, och katterna är envisa nog i sin jakt på kelande, hehe... Tycker inte de verkar vara några mysiga hundar att gosa med direkt, stenhårda, med bara muskler. En klasskompis hade en Airedale, som jag fick uppfattningen var lite skum, inte helt pålitlig.

                Träffade en Flatcoat häromdagen, som var fin. Och en kompis hade en när vi var yngre, han var sjövild. Hunden alltså... Vi var ute och gick med honom i ett skogsområde en gång, när det var mörkt, och han for omkring som en skållad råtta. En svart hund i mörkret, som inte är still en sekund, kändes som rena turen att man inte åkte i backen...

                Riesenschnauzer nämnde nå´n... Hmm, det är den stora varianten va? Mina kusiner har kusiner som jag inte är släkt med, och när jag var rätt liten hade de en Riesen, och även om jag inte har nå´t direkt minne av att nå´t nå´nsin hände, så har jag fått det berättat för mig att hon var rätt opålitlig. Vad jag förstår skiljer det en hel del i temperament mellan de olika Schnauzerstorlekarna?

                Har funderat lite på kungspudel, men gillar inte tanken på att en hund måste klippas med jämna mellanrum, för att inte bli en vandrande tova. Har sett ett fint par några gånger, en kungspudel och en Rottweiler, som går sida vid sida, som limmade till varandra.

                Lagotton är jag lite osäker på, den är ju framavlad för ett väldigt specifikt syfte (tryffelspårning), funkar den som vanlig sällskapshund? Har inte riktigt fallit för utseendet heller. Och den är väl rätt ovanlig, och därmed rätt dyr? En på mammas jobb har en så´n, har sett den några gånger, men aldrig hälsat på den.

                Angående den sociala biten... Lagom är alltid bäst. Vill kanske inte ha en hund som ska springa fram och hälsa på allt och alla, men samtidigt ska den ju ha såpass mycket social kompetens att den behåller lugnet om nå´n kommer fram till den. Men det beror väl en del på hur mycket man själv socialiserar den som valp.

                Var på MyDog häromsistens, och det var intressant. Det "rasbås" jag tillbringade mes tid vid, var nog svensk/finsk lapphund. Riktigt fina hundar, lagom stora, och lagom mycket päls. Hälsade på en Norsk buhund också, mest för att en kompis hade en så´n när vi var yngre. Var där sista dagen, så det var nog lite tommare än tidigare. När jag var på väg ut så var där bara en av "utställningsringarna" som det fortfarande var liv i, och det var några tjejer, med just ett litet gäng Shelties, och jag föll för dem ännu mer. Speciellt hanarna de hade var just så som jag vill ha dem, något större än vad rasstandarden säger. Det var två hanar och tre eller fyra tikar har jag för mig. Satte mig ner på huk, och blev omringad med en gång... "Har du nå´t godis?" hade de sagt i kör, om de kunnat prata. Vissa Shelties kan vad jag förstår vara rätt blyga och ängsliga, men inte dessa. Träffade en annan Sheltie häromsistens, han tittade lite misstänksamt på mig tyckte jag, men ägaren sa att trots att han inte brukar ty sig till killar, så verkade han acceptera mig. Ägaren till ett ställe där jag hade ungdomspraktik förr hade också en Sheltie, en strävsam och lugn dam, som verkade ta det rätt piano...

                Vad jag menar med hundar som måste aktiveras mycket, är om de, som t.ex Border Collie, får beteendestörningar om de inte får syssla med det rasen är framavlad för, eller att man måste tävla med dem, och hålla på, eller om de behåller sin psykiska hälsa ändå, med vanlig motion, lek, och en och annan dressyrkurs. Vad jag har förstått är ändå både vanlig Collie, och Sheltie, sådana raser.
                "You can fight like a krogan, run like a leopard, but you'll never be better than commander Shepard" (Miracle of Sound)
                Min profil
                Mitt galleri

                Kommentar

                • murffi
                  • January 2008
                  • 5

                  #23
                  varför inte en liten hund då har chihuahua orkar med det mesta är ju en liten hund fast fullfart inga problem att fara fram över stock o sten när vi är o plockar svamp fast dom kräver en fast hand dom har ju atittyd som tre rotissar

                  Kommentar

                  • Shepard

                    • March 2003
                    • 13992

                    #24
                    Hmm, nja, rent utseendemässigt är väl Chihuahua ok, skulle vilja ha en hund som ser ut som en långhårig Chihuahua, fast tre gånger så stor Vill ha en hund som åtminstone har en teoretisk chans att försvara sig, och som man inte skulle vara livrädd för att råka sätta sig på. Vill ha en hund som är större än en katt.

                    En kompis som har haft Rottweilers hade även en långhårig Chihuahua med dem ett tag. Såg lite kul ut när han trippade framför dem, och de mötte en annan hund, då skällde han några gånger, och sprang se´n och gömde sig bakom rottisarna
                    "You can fight like a krogan, run like a leopard, but you'll never be better than commander Shepard" (Miracle of Sound)
                    Min profil
                    Mitt galleri

                    Kommentar

                    • Inger H

                      • December 2008
                      • 11247

                      #25
                      Animaniac, jag tror redan du har "bestämt" dig för sheltie. Det är en liten hund i "stort format", som hänger med på det mesta - både skogspromenade och fjällvandring. Man kan faktiskt göra det mesta med dom.


                      Jag känner en del, som är väldigt trevliga. Sen finns det förstås som det gör inom alla raser, både bra och mindre bra hundar - det gäller att kolla in stamtavlor och framförallt seriösa uppfödare.
                      Den viktigaste jobbet får man göra själv, så den blir en trygg, trevlig och väluppfostrad individ,.

                      Dom är nog inte lika sociala som flatten (en av mina raser), men tillräckligt sociala.

                      //Inger
                      "Felix qui potuit rerum cognoscere tempus" - Lycklig är den som förstår händelsers orsaker.

                      Kommentar

                      • Shepard

                        • March 2003
                        • 13992

                        #26
                        Ursprungligen postat av gullefjun
                        Animaniac, jag tror redan du har "bestämt" dig för sheltie. Det är en liten hund i "stort format", som hänger med på det mesta - både skogspromenade och fjällvandring. Man kan faktiskt göra det mesta med dom.


                        Jag känner en del, som är väldigt trevliga. Sen finns det förstås som det gör inom alla raser, både bra och mindre bra hundar - det gäller att kolla in stamtavlor och framförallt seriösa uppfödare.
                        Den viktigaste jobbet får man göra själv, så den blir en trygg, trevlig och väluppfostrad individ,.

                        Dom är nog inte lika sociala som flatten (en av mina raser), men tillräckligt sociala.

                        //Inger
                        Ja, det kändes lite som ett tecken Jag var ju redan innan jag var där, lite inne på Sheltie, och de enda som var kvar där i utställningsringarna när jag var på väg ut, var just Shelties.

                        Men som sagt, vad jag förstår så är Sheltien en väldigt mångsidig hund, den är med på det mesta, men blir heller inte inte knäpp i skallen om den inte får vara igång hela tiden, som t.ex en Border Collie?

                        Kan väl inte påstå att jag är världens mest sociala person, även om jag inte har social fobi heller... Och även där känns ju Sheltien som en själsfrände, en hund som inte ska fram och hälsa på allt och alla (kan ju faktiskt vara farligt, om den vill hälsa på fel hund eller människa), men den springer inte och gömmer sig, eller blir aggressiv, heller.

                        Det är i alla fall den uppfattningen jag fått av Sheltien, hade den verkat vara lika krävande som en Border Collie, t.ex, så hade jag inte övervägt den.
                        "You can fight like a krogan, run like a leopard, but you'll never be better than commander Shepard" (Miracle of Sound)
                        Min profil
                        Mitt galleri

                        Kommentar

                        • Bluewing

                          • August 2012
                          • 10522

                          #27
                          Vad glad jag blir av att läsa om hur du liksom ringar in din ras. Mycket glädje väntar dig framöver om du gör slag i saken.
                          Juwel Vision Sällskapsakvarium 180L , Juwel Vision 450L Diskus, Juwel Vision 450L Asien/Oceanien
                          Juwel Lido 120

                          Kommentar

                          • Berserken
                            • December 2005
                            • 472

                            #28
                            Ursprungligen postat av Animaniac
                            Hur stor blir matkostnaden, per månad?
                            Ca 8-900kr i månaden

                            Kommentar

                            • KristianE
                              • April 2012
                              • 1443

                              #29
                              Jag har haft lite olika raser (eller vi eftesom det var på den tiden man var sambo), genomgående "stora" raser men med lite olika egenskaper.

                              Flatcoatedretriver, 2st en hane och en tik. Kanon hundar som man kan använda till allt men kan blir lite flamsiga om man inte tar sig tiden att aktivera dom.

                              Great japanese dog, hade honom tyvärr bara i 6 veckor. Kanon trevlig hund som tyvärr väldigt ofta har höftproblem (vår hade E höfter och kunder inte gå normalt när han var 12v gammal och fick tyvärr tas bort). Hittar man en med bra höfter så är det en kanontrevig familjehund men ignorerar främlingar så länge dom inte är hotfulla...

                              Stor pudel (kungs pudel), vit hane. Vi hade honom som utställningshund, ska man ha det så är det bortåt 1 timme pälsvård om dagen plus 2-4 timmar vid 3-4ggr per månad. Men ska man inte ha dom för utställning så räcker det ju att köra över dom med trimmern någon gång i månaden. Kanontrevliga hundar som kan vara lite för intelligenta för sitt eget bästa, man kan göra precis allt med dom men dom funkar faktiskt att ta det lite lugnt med också om man har en sån dag.

                              Briard. Hane, Brukshund med mycket päls om man ska ha dom i utställningsskick. Jätte trevlig familjehund som går att aktivera till 1000, ganska behändig storlek men kräver nästan att man hittar på något varje dag även om man kanske inte gör någon jätte grej. Rejäla och robusta, lite samma mentalitet som GJD kan ignorera främlingar totalt men kan även vara lite artiga och hälsa lite smått disträ.

                              Hudar är kul och när det passar bättre i livet kommer jag ha hund igen!
                              //Kristian
                              Följ mitt 1440l SA projekt på
                              http://www.zoopet.com/forum/showthre...=152415&page=2

                              Kommentar

                              • ecco
                                • November 2010
                                • 500

                                #30
                                Kanon att se att du tänker över vad du vill ha och inte bara köper något för att hunden är snygg...
                                Jag hoppas att du endast tittar mot seriösa uppfödare och väljer bort dom andra.
                                Man kanske får betala lite extra för hunden men det lönar sej i långa längden.
                                Seriösa uppfödare har ett helt annat sätt att bete sej mot köpare vad gäller försäkringar och liknande.
                                Dessutom så kan du säkerligen få nummer till andra som tagit hund av dom för att kolla hur dom är efter några år.
                                Sambons blogg om våra akvarium.
                                http://mizan3.bloggsida.se/
                                Senast uppdaterad bloggen avslutad pga problem med sidan

                                Kommentar

                                Arbetssätt...