720 l , extra low tech..

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • Hemi
    • February 2013
    • 180

    #46
    Tack för det tipset! Provade med både citron och ättiksyra men det funkade knappt..gnuggade/rakbladsskrapade ganska ok nu. Fan måste skaffa en anteckningsbok för all info nu när jag är gammal och senil;-)

    Har kollat efter askorbinsyra för att motverka kloraminet i Sthlms-vattnet men hittar det inte i livsmedelshandeln..Var finns det?

    Kommentar

    • Hemi
      • February 2013
      • 180

      #47
      Ojojoj..ganska mycket jobb att tvätta gruset till ett 720-liters. Fredagsmys ;-) Fick med 4 Ikeakassar grus när jag köpte den begagnade burken.

      Först sköljning av typ 50 liter coops x-tra...vattnet i hinken blev bara rött, rött och rött, oerhört känsligt för mekanisk retning av tex en duschslang..nåväl gjorde så gott jag kunde verkar funka ändå.. la det i botten myggnät över det (tyll)och sedan gruset på topp.. Fy fan vad sandsnäckor det var i det..utan tvekan tusentals döda, torkade. Lite orolig först men det gick bra de flöt upp efter få sköljningar och flitigt grävande med handen.

      Tur att jag hade myggnät, klippte en bit som jag la över golvavloppet under badkaret de fångade upp allt grovt, snäckor och framför allt alla nerskölda gruskorn. Bara att slå hop det i ett paket efteråt.Lättare det än att tvingas rensa vattenlåset ;-)

      Nå nu står burken med gruset i halvfull med vatten har bara tillsatt askorbinsyra 1krm/10 l. Körde bara kallvatten från kran omväxlande med uppvärmt vatten från spisen i en 10 l kastrull.Funderar lite på bakterierna ska fixa gojs och kanske tillsätta bakterier genom jordlösning och eventuellt även "köpepreparat".

      Klart är att 60 cm brett och 60 cm hög burk stående på 70 cm hög ställning är åtminstone för mina armar max mått för att relativt enkelt dona runt med "innehållet". Måste vara klart jobbigt men högre och bredare burk..

      Slängde i en doppvärmare och satte in en Turbelle nanostream cirkulationspump..snurrar på relativt bra men ett klart fall för soporna..låter alldeles för mycket..helt oacceptabelt. Begriper inte hur man kan sälja sån skit. "Konstruktören" måste ju hört ljudet, klantigt.

      Nåväl ska hämta ljusrampen i dag..måste bara rengöra täckglasen. Pytsar troligen i växter i dag eller i morgon. Tvekar med rötterna har en del i badkaret..Får se om de färgar mindre nu efter "badningen"
      Senast redigerad av Hemi; 15 February 2014, 08:30.

      Kommentar

      • Hemi
        • February 2013
        • 180

        #48
        Jaha nu är jag nästan värd ett glas bubbel , nästan asså;-)

        Nu är burken äntligen gång (klart lättare när man köper begagnat att ramp och ställning ingår) men det blev inte så för mig..

        Vatten, grus och växter i belysningen tänd helt ok ljus..bakre rören 2x 54 w Phytolux 25.000 k var som försäljaren sa med dämpat, behagligt sken inte alls kallt blått ljus tvärtom... rören är rosa när man tittar på den tända..

        Det är främre rören 2x 54 w icewhite lyser mycket mer för ögat..Totalt ok..lyser nästan för mycket... Men flytväxten Pistian ska ju till när jag får tag på den..

        Skulle GISSA att ljuset väl räcker till för växterna och kanske mer än så i.o.m heltäckande ramp invändigt helt spegelklädd och utöver det även måsvingereflektorer..Det är blankt som fan!!..man tappar helt perspektiven det går nästan inte att fota den (har försökt med flera bilder sparade) invändigt det är inte rampen man ser utan vad som speglas ;-)

        Nå inte nöjd med inredningen ..än..kanske inte helt fel en del växter mest Vallisneria, flera sorter många når till ytan och jätte-v mer än så ..men även typ tre svärdsplantor? 40 cm höga och en mycket liten dunge Cabomba. En del gälört flyter i ytan. Växterna klarade sig ganska bra i plastbacken någon vecka men var tvungen att rensa bort en del dåliga blad..: Ganska grönt faktisk i burken ser nästan färdigt ut...flytet med akvarieloppisen..billiga växter 320 pix. Och gruset som jag fick med på köpet var betydligt ljusare än vad jag väntat mig nästan blästersandljus men 2-3-4 mm. Helt ok..skippar toppningen av webers 1-3 mm, behövs inte.

        Ska höra med och ta råd av min särbo i helgen vad hon tycker..Vissa ommöbleringar blir det nog..Jag "kastade i " grejorna för några timmar sedan;-)

        Och fick även fason på pumpjäveln..låter knappt nu..Pytsade även i Haquoss DM 2 alive om det nu funkar har jordlösning och gojs på g.

        Inget filter aktuellt...Eheim pro 3 okopplad står så fint bakom ena luckan i ställningen. Vem vet om den någonsin kommer ut ur garderoben ;-)
        Senast redigerad av Hemi; 15 February 2014, 16:36.

        Kommentar

        • Hemi
          • February 2013
          • 180

          #49
          Fortsätter min monolog..behagligt sken av phyrolux...maxtoppar på blått och rött...bara den tänd nu tror jag i början bara kör lite försiktigt med endast den (orolig för alger och framför allt Cyano, vilket jag i.o.f.s aldrig haft för 30 år sedan) alltså bara 2x 54 w..

          Kommentar

          • flygrc
            • June 2006
            • 2755

            #50
            Ursprungligen postat av Hemi
            Tack för det tipset! Provade med både citron och ättiksyra men det funkade knappt..gnuggade/rakbladsskrapade ganska ok nu. Fan måste skaffa en anteckningsbok för all info nu när jag är gammal och senil;-)

            Har kollat efter askorbinsyra för att motverka kloraminet i Sthlms-vattnet men hittar det inte i livsmedelshandeln..Var finns det?
            Askorbinsyra hittar du bland kryddorna, citronsyra.. kanske

            Du kan ha otur och fått glaspest och det går inte att få bort. Är tyvärr rätt vanligt på gamla kar, speciellt sådana som det slarvats med att hålla vattennivån.
            https://www.zoopet.com/forum/showthread.php?t=159029
            Nr 11.. Infinity 153, 900 l blivande SA.

            Kommentar

            • flygrc
              • June 2006
              • 2755

              #51
              Bra du fick rätt på pumpen,kasst med onödigt ljud.
              2x54w i ett 720 kar är ju inte så mycket (för lite) när du kör med växter, bra med måsvingereflektorer.
              Det behövs i mitt tycke 4 st sådan rör till men det är rätt att börja mjukt speciellt när du har begagnad sand som kan innehålla massor med näring.
              https://www.zoopet.com/forum/showthread.php?t=159029
              Nr 11.. Infinity 153, 900 l blivande SA.

              Kommentar

              • Hemi
                • February 2013
                • 180

                #52
                Jo hittade askorbinsyran i just kryddhyllan. Tror du har rätt om "glaspest" läste bl.a en länk om den. Trots att jag hållt på ganska mycket med glas från 12 års ålder när jag började försöka skära rutor jag fått fatt på;-) Gick inte så bra då...Lärde mig senare. Nu skitenkelt oavsett glas..Har skurit mängder..

                ...Har jag aldrig hört talas om "glaspest" tidigare. Kollade ju burken vid köpet t.o.m. med ficklampa och släpljus för att se eventuella repor på rutorna har ännu inte sett några där....har stått som typ utställningssakvarium i 2 år på en stor el-firma och skött av ett välkänt leasingbolag. Men framför allt stag och täckglas var skitiga vid köpet..

                Bra skick men "glaspest" på främst mittstaget och delar av täckglasen. Inget alls på rutorna.

                Jo 2x 54 w är lite.. medveten om det får se hur jag gör i.o.f.s. har jag inga krävande växter bortsett från den lilla Cabomban.
                Tror att det motsvarar mer i.o.m maxad reflektor- effekt. Kanske 150 ? De rören sitter dessutom över växterna baktill..Nå får prova mig fram..Har ju totalt 4x 54 w...

                Men orolig efter att ha läst alla algproblem här på Zoopet. Verkar vare vanligt numera. Har aldrig haft det problemet själv för flera, flera år sedan.

                Jo har oxå tänkt på näringen i det begagnade gruset men gjorde rent den noggrant typ 7-8-9 sjöljningar och grävning från botten i små portioner typ 6-7 l grus i hink varje gång, nästan klart vatten till slut. Tog sin tid ;-)

                Total katastrof att starta upp med myriader döda sandsnäckor i botten. Tror jag fick bort alla har sett en enda pytteliten 15 mm rest virvla förbi burken..
                Senast redigerad av Hemi; 16 February 2014, 10:36.

                Kommentar

                • Hemi
                  • February 2013
                  • 180

                  #53
                  Hmm..hemma från jobbet upptäckte jag att nyvattendiset är nästan borta..inget annat att vänta och har bara fyllt på kallvatten i omgångar under helgen...

                  Men min termostatvärmare Jäger 150 w (egentligen avsedd för 200 l tror jag) inställd på 24-25 grader värmde till 28 grader i burken trots bara 2x 54 watts rör tända... alldeles för mycket. Skruvade ner den till 20..avser att hålla runt 24 med max 100 w förbrukning..Kan nog funka.

                  Byggde även en "flaggstång" till cirkulationspumpen svårt att få den helt tyst när den sitter med magnet till rutan trots gummibitar emellan. Tog en polykarbonatbit (okrossbar plexi) till fot och skruvade på en list.."stång" med syrafasta skruvar av samma material 50 cm hög och satte fast pumpen som "flagga"..Grävde ner foten i gruset fritt från glaset tills vidare...Blev mycket bättre..

                  Ska fixa på annat sätt senare troligen med annan pump. Men cirkulationen räcker mer än väl alla växterna svajar trots att den är avsedd för 40-200 liter enligt tillverkaren och riktad mot ytan och frontglaset..

                  Hmm.. kollade lite närmare på värmaren det står 100 watt och max 150 l..

                  Men reagerar på att växterna inte ser frächa ut en del "blad" av vallsinerian är bruna .i.of.s är andra omplanterigen och de har ju legat i plastback en vecka innan och var tvungen att ansa en del risigt .

                  Kommer inte ihåg hur det var vid nystart för senast 30 år sedan. Är det normalt?
                  Senast redigerad av Hemi; 17 February 2014, 18:06.

                  Kommentar

                  • flygrc
                    • June 2006
                    • 2755

                    #54
                    Tyckte det stod 2 x54 men då är det dubbelt upp
                    Det med doppvärmare, beror helt på hur stor tempskilnad du har mellan vatten och rum, bara att prova.

                    När jag startade mitt första kar så hade jag alger så växterna var helt täckta men efter det så har jag inte haft några problem med alger i något kar.
                    Första karet var med begagnad sand, 6x54 w och CO2 i ett 540 kar.. gissar på ett samband när det blev plattan i mattan så att säga...
                    https://www.zoopet.com/forum/showthread.php?t=159029
                    Nr 11.. Infinity 153, 900 l blivande SA.

                    Kommentar

                    • Hemi
                      • February 2013
                      • 180

                      #55
                      Jo visst är det 4x 54 w men har under dagen bara haft två rör tända..Tror jag kör alla i fortsättningen men är som sagt orolig för alger..köper kanske några pilotfirrar i veckan eller helgen kan vara läge att tänka sig för vilka i.o.m att jag lär nog få svårt att få tag i dem i burken om jag skulle ånga mig ;-) Ska tjacka nitrittest oxå..

                      Funderar på några ungdjur av malar eller typ 5 rödmunstetror och är sugen på räkor de sistnämda lär väl bli käk åt de så småningom kommande scalarerna..Men iofs kan vara bra med levande foder om jag är bortrest ;-) och får dem för 10 kr styck..Kanske kan bli ett gäng innan Scalarerna åker i, tänkte bara köpa ungdjur av sistnämda..

                      Är det fel med räkor nu vid precis startad burk..kanske de är känsliga? Har tex relativt nya ett år gamla kopparrör i lägenheten..stambytta. Lite oroliga för dem..

                      Tack för visat intresse f.ö !
                      Senast redigerad av Hemi; 17 February 2014, 19:05.

                      Kommentar

                      • Hemi
                        • February 2013
                        • 180

                        #56
                        Jaha, köpte teststickor allt verkade ok..noll nitrit fast det var väl inget annat att vänta utan fiskar?

                        Men pytsade nu i 5 rödmunstetror..3 chysal black räkor hängde s.a.s med på köpet som test. Framför allt den ena räkan verkar redan nu efter 20 minuter intresserad av de nya domänerna..kollar runt..De 5 kompistetrorna verkar med avvaktande..De blir fler så småningom..

                        Pytsade även i lite filtergojs...Även om jag inte har något filter, de får väl hålla till någon annan stans, förslagsvis botten ;-) Kör så ett tag..
                        Senast redigerad av Hemi; 18 February 2014, 18:54.

                        Kommentar

                        • flygrc
                          • June 2006
                          • 2755

                          #57
                          Spola ur rören innan så har du fått undan vattnet som innehåller koppar, det funkar inte på varmvattnet om det är koppar i varmvattenberedaren med. Jag har tre år ny? VVB och får utslag på koppar testen.
                          https://www.zoopet.com/forum/showthread.php?t=159029
                          Nr 11.. Infinity 153, 900 l blivande SA.

                          Kommentar

                          • Hemi
                            • February 2013
                            • 180

                            #58
                            Jo precis helt observant på det körde som jag tidigare skrivit enbart kallt vatten vid påfyllningen efter genomspolning av rören. Hjälpte doppvärmare på traven genom att samtidigt värma vatten på spisen i en tio-liters kastrull som jag hällde i vart efter..

                            Burken verkar vara riktigt energieffektiv 100 wattaren är sällan på har inte sett det under kvällen och håller ändå 23-24 grader nu..

                            Hehe..de 5 tetrorna har börjat simma runt rödare och rödare i huvudet.. fortfarande lite avvaktande och de har ju ändå 720 l att sträcka ut i ;-)
                            Senast redigerad av Hemi; 18 February 2014, 19:52.

                            Kommentar

                            • Hemi
                              • February 2013
                              • 180

                              #59
                              Något verkar inte riktigt stämma vad det gäller växterna..har inte varit med om det tidigare. Även om de tagit tid på sig innan de kommit igång har de inte gått ner sig. De låg i.o.f.s en vecka eller tio dagar i plastback och risade till sig..tyckte inte riktigt det först men främst Vallisnerian mår inte bra..även någon sorts Crypthyrone likaså. Misstänkte först kanske koppar men krukväxterna mår ju bra med samma vatten. Konstig nog är den enda fräscha växten Cabomban som är grön och fin i topparna. Förstår att det måste ta sin tid innan rötterna når ner i botten till coops x-tra. Lite för lite av den kanske? Typ 1/3 Coops och 2/3 grus..Totalt 12-15 cm i bakkant..5 i framkant..Lite skumt faktisk..

                              De försvinner blir genomskinliga, bruna slamsor i topparna var är felet?

                              I övrigt mår firrarna och räkorna toppen oerhört aktiva. Rödmunnar är jättevackra!

                              Blir riktigt rörd av dem..mina första firrar på 30 år..

                              Men deppigt med växterna som ju är grunden..också osäker på att i det läget tillsätta typ Pmdd i.o.m att växterna..vallisnerian är på tillbakagång...Misstänker att algerna gynnas..

                              Jävligt risiga, inte i närheten av att ta sig, klar utförsbacke, brant ;-)....Bortsett från sistnämda .

                              Kan de vara rören..Phyrolux? http://www.zoo.se/phytolux-short-t5.html .Kollade defblogs purtal ju närmare underifrån 1 dess bättre ofta ligger riktig bra rör på 0, 90. Men Phyrolux i.o.f.s 18 w låg på 1,01 alltså över. Såg att purtal uppemot 1,40 var olämpliga..

                              Någon som vet?
                              Senast redigerad av Hemi; 20 February 2014, 17:31.

                              Kommentar

                              • Hemi
                                • February 2013
                                • 180

                                #60
                                Rödmunstetrorna var verkligen en positiv överraskning. Inte bara att de stimmar mina 5 st ;-) Utan enormt aktiva, måste simmat km:ar de sista dagarna. Och nyfikna och orädda.. ständigt fix för sig. De verkar vara trygga för ibland simmar tre ihop, jagande varandra, en annan är i andra hörnet och noppar på botten, en annan letar mat bland växterna någon annanstans osv. Och ständiga utfall , blixtrande soloräder och jagande varandra. Ibland rusar alla 5 tillsammans.

                                Jättekul att titta på de har verkligen tagit alla 720 l i besittning. Jättevackra....

                                Kommer verkligen till sin rätt i en stor burk 2 m lång.. Inte alls samma sak i ett litet försäljningsakvarium eller något mindre.

                                Nu har de även fått sällskap av två små 3-4 cm Ancistrus..Räkorna är också orädda går utan tvekan runt överallt..

                                Kommentar

                                Arbetssätt...