Varför växer de inte?

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • Björken
    • November 2005
    • 1174

    Ursprungligen postat av Hawkmoon
    Jag kör numera på AM500 till mitt 190L trigon och den gör jobbet på ett utmärkt sätt.

    Mvh
    Hawkmoon
    Och AM 500 är en annan slags reaktor antar jag? Men om man nu kan göra det enkelt för sig och bara stoppa in slangen direkt i insuget som defdac föreslår så verkar ju det vara den bästa lösningen.
    Senast redigerad av Björken; 30 October 2009, 09:50.

    Kommentar

    • Hawkmoon
      • February 2005
      • 268

      Jag har även testat den varianten och det är säkert helt ok, dock funkade det inte så bra med mitt fluvalytterfilter (405) som förde oväsen av gasen och klarade inte av att lösa gasen något vidare, jag har inte provat Eheimytterfilter som reaktor och kan inte säga om den konstruktionen löser gasen på ett effektivare sätt.

      AM500 varianten funkar ungefär som Tornadon, dock måste den sitta i akvariet men den har inga rörliga delar som kan väsnas och krångla, dessutom går den enkelt att ta isär för rengöring och har även påbyggnad för större (>400L) akvarium.

      Mvh
      Hawkmoon
      Senast redigerad av Hawkmoon; 30 October 2009, 17:11.
      190L Trigon SA Powered by Co2
      112L Snäcklekare
      Fluval Edge, Micro Rasbora och Räkburk

      Kommentar

      • Björken
        • November 2005
        • 1174

        Aj då, det är just Fluval 405 jag har. Men det kanske beror lite på vad man har för filtermaterial hur väl gasen löser sig? Jag lär väl märka hur det fungerar....

        Nu har jag tagit bort hela konstruktionen med tornado etc och låter koldioxiden gå in direkt i insuget. Detta har resulterat i att flödet nu är lika bra som tidigare. Jag hoppas att ythinnan ska försvinna.

        Växterna har börjat uppvisa vissa förändringar som jag antar hänger samman med koldioxidtillförseln. Sessifloran växer fort men blir hälften så tät som förut (ser alldelesför gles ut faktiskt, vad beror detta på, växer den för fort för sitt eget bästa?). På vissa stänglar är den också rosa i toppen, vilket jag tolkar som någon slags näringsbrist (mikro förmodligen eftersom det är de nya skotten som missfärgas), kan detta vara en rimlig teori? Svärdsplantan börjar visa tecken på makrobrist och jag har hittat lite prickalger på glaset (fosfatbrist?). Alltså antar jag att det rent allmänt finns för lite näring i akvariet och att jag därför bör öka på gödningen ytterligare, eller är det någon som tänker något annat? Vad kan vara en lämplig nivå? Jag har nu doserat 45 ml av varje vid vattenbyte och ytterligare 30 ml mitt i veckan.

        Kommentar

        • defdac
          • January 2002
          • 12751

          Sessifloran växer fort men blir hälften så tät som förut (ser alldelesför gles ut faktiskt, vad beror detta på, växer den för fort för sitt eget bästa?).
          Det är ett bra tecken, den blir tyvärr väldigt ful under riktigt bra förhållanden när den växer som snabbast. Den vackraste sessifloran jag haft har varit utan CO2 under väldigt lite ljus. Då blir den nästan som en tät Cabomba.

          Det finns alternativ till Sessifloran när man kör CO2 - Myriophyllum mattogrossense och vanliga Cabomba. Möjligt att Cabomba också kan bli lite "leggy" med CO2 - har faktiskt aldrig haft den trots allt tjat hemmifrån.

          På vissa stänglar är den också rosa i toppen, vilket jag tolkar som någon slags näringsbrist (mikro förmodligen eftersom det är de nya skotten som missfärgas), kan detta vara en rimlig teori?
          De flesta växter rodnar lite när dom växer som bäst. Klorofyllet tar lite tid att bildas så det är ett hälsotecken. Mikrobrist ser tvärtom ut som bleka nya skott. Se däremot upp med om växterna börjar uppvisa illröda färger då kör du lite för snålt med kväve. Kan vara snyggt, men det är lätt att det tippar över till "stuntning" (stopp i tillväxten).

          Svärdsplantan börjar visa tecken på makrobrist och jag har hittat lite prickalger på glaset (fosfatbrist?). Alltså antar jag att det rent allmänt finns för lite näring i akvariet och att jag därför bör öka på gödningen ytterligare
          Alla rätt, eller +1 =)

          Jag har nu doserat 45 ml av varje vid vattenbyte och ytterligare 30 ml mitt i veckan.
          Låter spontant ganska lagom, kan kanske öka till 45 ml båda gångerna.
          http://www.defblog.se

          Kommentar

          • Hawkmoon
            • February 2005
            • 268

            Ursprungligen postat av Björken
            Jag hoppas att ythinnan ska försvinna.
            Skulle det bli problem med att få bort hinnan kan jag varmt rekommendera Fluvals ytvattenrenare på insuget, inga problem att leda in Co2 genom den till ytterfiltret.

            Mvh
            Hawkmoon
            190L Trigon SA Powered by Co2
            112L Snäcklekare
            Fluval Edge, Micro Rasbora och Räkburk

            Kommentar

            • Björken
              • November 2005
              • 1174

              Tack defdac, det var roligt att höra att jag för en gångs skull kanske gör något som befinner sig i närheten av rätt .

              Det låter ändå lite konstigt att allt skulle vara bra nu, för växterna bubblar inte och har fullt med cyano på sig. Jag har för mig att cyano inte skulle kunna sätta sig på växter som mår tillräckligt bra...... Polysperman växer bättre än förut men fortfarande långsamt. Om den var glad och nöjd tror jag den skulle ha lite bättre fart. Fast det är kul att få se lite ljusgröna öar i akvariet, även om de snabbt täcks över av cyano (undrar om det finns något jag hatar mer för tillfället).

              Ythinnan tycks inte vilja försvinna trots ökad aktivitet vid ytan. Den är kanske hälften så geggig som förut och lopporna syns inte längre till, men ändå..... Tror kanske att den åtminstone delvis består av cyano för den skiftar aningen i grönt. Jag har haft en ytvattenrenare förut, Hawkmoon, men tyckte att det fungerade sådär och det blir svårt att koppla koldioxidslangen till den också. Men tack för tipset. För att växterna ska bubbla måste hinnan bort, om jag har förstått det hela rätt.

              Kommentar

              • defdac
                • January 2002
                • 12751

                Tror cyanon kommer börja ge med sig samtidigt som ytan. I värsta fall så sätt i en syresten med luftpump om du har det. Annars strilrör som är vinklat 45 grader uppåt mot ytan, det brukar vara väldigt effektivt.
                http://www.defblog.se

                Kommentar

                • Björken
                  • November 2005
                  • 1174

                  Även om det växer bättre nu än tidigare vill det ändå inte bli särskilt bra. Vallisnerian, sessifloran och svärdsplantan växer ganska bra medan polysperman inte kommer igång (står lite mörkare än allt annat visserligen). Polysperman ska väl vara ett ogräs har jag för mig? Cyanon sätter sig fortfarande särskilt på vallisnerian och sessifloran men även i viss utsträckning på övriga växter (samt botten och rutor). Ingen växt bubblar. Ythinnan har varit helt borta på halva akvariet och mycket lite kvar på andra halvan (där jag nu lyckats få till något mer rörelse på ytan). Vad kan nu vara fel? Finns det andra brister också? Jag tänkte på ljuset, men samtidigt har jag antagit att koldioxiden behövts just för att jag haft för mycket ljus pga ljus utifrån på akvariet, och då borde väl inte ljusbrist vara boven? Eller behöver växterna kanske ännu mer ljus nu när de får koldioxid? Skulle växterna må bättre om jag minskade på koldioxidtillförseln så att det blev en bättre balans mellan ljus och koldioxid? Tycker växterna borde bli finare och mer fria från cyano nu när de får koldioxid.

                  Jag märker att pumpen liksom rapar ut koldioxidbubblor stötvis, den kommer inte ut på det jämna vis den gjorde med tornadon. Den för också mer liv än tidigare. Betyder detta att systemet inte riktigt fungerar tillfredsställande?

                  Kommentar

                  • defdac
                    • January 2002
                    • 12751

                    Ythinnan har varit helt borta på halva akvariet och mycket lite kvar på andra halvan (där jag nu lyckats få till något mer rörelse på ytan).
                    Det är ju en förbättring, men om du inte får till rörelse på hela ytan låter det som det är lite klent flås i pumpen. Har du något utöver ytterfiltret som du kan skjutsa runt vattnet med är det bra.

                    Jag tänkte på ljuset, men samtidigt har jag antagit att koldioxiden behövts just för att jag haft för mycket ljus pga ljus utifrån på akvariet, och då borde väl inte ljusbrist vara boven? Eller behöver växterna kanske ännu mer ljus nu när de får koldioxid? Skulle växterna må bättre om jag minskade på koldioxidtillförseln så att det blev en bättre balans mellan ljus och koldioxid?
                    Ja det skulle kunna vara för lite ljus. När jag hade större akvarium och en lysrörsballast gick sönder så jag hade 2/3-delar av den ljusmängd som akvariet funkade bra med så stannade det mesta.

                    Koldioxiden gör dock att växter klara sig med relativt sett mindre ljus än dom skulle utan CO2, så det blir inte bättre med mindre CO2. Lagom är bäst, dvs inte så mycket så att du riskerar fisk men så att växter börjar bubbla. Har man ett äldre akvarium med mycket växter och rötter så kan det finnas nedbrytningsprocesser som tar syre så att man aldrig får till bubblet. Det är bra om man kan försöka hålla borta från så mycket mulm man kan i akvariet genom att vifta ur så mycket bös man kan från buskage och ta bort gamla ruttnande växter osv. Förruttnelseprocesser går även snabbare med bra cirkulation och minimerar syredippar som Cyano verkar gilla.

                    Jag skulle satsa allt på att försöka få så bra flöde genom hela akvariet som möjligt dels för att få jämna och fina syrenivåer överallt men även för att få bort ytan helt, då släpper den igenom mer ljus också. Var inte främmande för att scape:a om i akvariet om innehållet i akvariet stoppar upp flödet för mycket.

                    Om cyanon verkar stanna av lite i tillväxten jämfört med tidigare skulle jag personligen ge den nådastöten med GeneralTonic.
                    Jag märker att pumpen liksom rapar ut koldioxidbubblor stötvis, den kommer inte ut på det jämna vis den gjorde med tornadon. Den för också mer liv än tidigare. Betyder detta att systemet inte riktigt fungerar tillfredsställande?
                    Det stämmer, så ska det göra. Det kan bli uppbyggnad av "restgas" som inte nödvändigtvis är CO2 (mycker syre t ex som är svårupplöst i vatten i förhållande till CO2). Men filtret ska inte rapa för ofta, typ en gång i minuten. Mitt rapar till var 15-30 minut ungefär, men jag har inte klockat det.

                    Rapar det för ofta har kör man för mycket CO2 i förhållande vad filtret orkar med att lösa upp.
                    http://www.defblog.se

                    Kommentar

                    • Björken
                      • November 2005
                      • 1174

                      Aj då, mer ljus. Det innebär i så fall att jag får göra ytterligare en stor investering som jag inte har en aning om ifall den kommer att ge utdelning eller inte. Hade hoppats att det skulle räcka nu, och om jag inte missminner mig trodde du förut att det ljus jag har (4x36 w med reflektorer) skulle räcka till mina 480 l (yta 150x50 cm)?

                      Jag har ytterfiltret (Fluval 405) med utblås på ena sidan via strilrör vid ytan och ett innerfilter (Fluval 4+) där jag inte lyckats leda vattnet via strilrör utan att det läcker ut vid slangen och en del av trycket försvinner ut i någon annan riktning än uppåt mot ytan. Nu har jag istället tagit bort strilröret och låter utblåset ligga vid ytan. Då rör sig ytan på andra halvan en del iaf, man inte alls så som den gör på andra sidan där det snurrar på väldigt bra (naturligt iofs, det är en kraftigare pump). Borde inte detta räcka? Och hur skulle jag möblera om i akvariet så att inte strömmarna hindras? Det är lite svårt att veta exakt hur de går och hur det skulle vara bra att placera växter och annan inredning.

                      Kommentar

                      • defdac
                        • January 2002
                        • 12751

                        (4x36 w med reflektorer) skulle räcka till mina 480 l (yta 150x50 cm)?
                        Jag tyckte aldrig att jag fick någon sprutt på växterna med 4x36 watt över 310 liter (125x50), men då hade jag i ärlighetens namn inga bra reflektorer - bara lite halvhjärtat vitspraymålad insida på rampen.

                        Förutom reflektorerna är sidorna på akvariet din vän om du vill optimera ljuset ner i akvariet. Håller du dom rutorna perfekt rena kommer dom hjälpa att studsa ner ljuset och det var något jag inte hade förstått när jag körde 4x36 watt i min 310-litrare.

                        Ölayouter brukar funka väldigt bra, sk konvex layout. Ett bra exempel är t ex heekes nya layout (klickbar bild): http://henrik.eketjall.se/article/221/
                        Jag tror även han kör ganska lite ljus just nu (0,24 watt/liter hittar jag att han nämner i ett gammalt inlägg på sin blogg).

                        Han har precis även lagt märke till att det bubblar och växer bättre när han börjat ta luft från rummet till sin venturi på sitt filter. Lite nya rön från plantswap har påvisat att atmosfären innanför täckglas kan verka hämmande. Ska försöka testa den teorin själv med hjälp av en fläkt, även om jag kör utan täckglas.

                        Har du en luftpump med syresten över skulle du kunna testa samma sak genom att sätta syrestenen nära ytan på i det hörn av akvariet där din hinna på ytan är som värst.

                        Det kan verka kontraproduktivt att köra både syresten och CO2 men det verkar som fördelarna är fler än nackdelarna. Man kan ju göra som Takashi Amano och bara köra syrestenarna på natten mha timer. Mycket effektivt sätt att ta kol på en ythinna.

                        Då rör sig ytan på andra halvan en del iaf, man inte alls så som den gör på andra sidan där det snurrar på väldigt bra (naturligt iofs, det är en kraftigare pump). Borde inte detta räcka? Och hur skulle jag möblera om i akvariet så att inte strömmarna hindras?
                        Det räcker inte att ytan snurrar, den måste rippla lite så det blir lite vågor. Det ska inte skvalpa och skumma, men så att det är tydliga vågor på hela ytan.

                        Och hur skulle jag möblera om i akvariet så att inte strömmarna hindras? Det är lite svårt att veta exakt hur de går och hur det skulle vara bra att placera växter och annan inredning.
                        Heekes burk som jag länkade till ovan är ett bra exempel på en design där flödet kan snurra runt bra och dessutom kommer akvarieglasen studsa ner ljus.
                        http://www.defblog.se

                        Kommentar

                        • Björken
                          • November 2005
                          • 1174

                          Tack för alla tips, defdac!

                          Ska börja med att rengöra den lilla pumpen igen eftersom den sätter igen väldigt fort med all lös cyano som virvlar runt i samband med vattenbyten. Jag kommer nog aldrig att få till vågor på hela ytan för med mer pumpkapacitet skulle det bli för strömt för fiskarna och jag skulle själv inte stå ut med mer ljud från akvariet, t.ex. från en luftpump. Dock har jag tagit bort strilröret från den lilla pumpen och nu har jag nog vågor på halva vattenytan iaf. Ythinnan verkar vara borta. Kanske får det räcka så....

                          Om det nu växer dåligt pga ljusbrist, är det inte då lite konstigt att polysperman breder ut sig på bredden och inte växer på höjden (stannar på ca 1dm)? Efter att ha smält detta i en dygn eller så har jag börjat förlika mig med tanken på att kanske behöva köpa en ny ramp. Men hur kan man egentligen veta vilken ramp som passar just ens eget akvarium (jag menar att den går att få dit)? Man kan ju inte bara chansa och köpa en som ser ut att passa, då kanske man får skicka tillbaka fem st innan man hittar rätt......

                          Du hittade någon bild på tornadon va?

                          Kommentar

                          • defdac
                            • January 2002
                            • 12751

                            Om det nu växer dåligt pga ljusbrist, är det inte då lite konstigt att polysperman breder ut sig på bredden och inte växer på höjden (stannar på ca 1dm)?
                            Jo det är ett ganska bra tecken på att den får bra med ljus. Med reflektorer kanske det kommer gå bra, speciellt med lite tanke på hjälp från rutorn om du scape:ar om burken.

                            Nope hittade aldrig någon bild på tornadon tyvärr. Vet inte vad jag ska googla på.
                            http://www.defblog.se

                            Kommentar

                            • Hawkmoon
                              • February 2005
                              • 268

                              [QUOTE=defdac;1343946]Nope hittade aldrig någon bild på tornadon tyvärr. Vet inte vad jag ska googla på.[/QUOTE
                              Finns en bild på pwss

                              Mera info om eländet finns på aquatic natures hemsida.
                              Senast redigerad av Hawkmoon; 10 November 2009, 20:49. Anledning: helt fel
                              190L Trigon SA Powered by Co2
                              112L Snäcklekare
                              Fluval Edge, Micro Rasbora och Räkburk

                              Kommentar

                              • defdac
                                • January 2002
                                • 12751

                                Hum.. ser ju ut som en reaktor. Trodde det var en sådan där motordriven "puck" som används för att sprida luftbubblor. Löser den upp gasen bra?
                                http://www.defblog.se

                                Kommentar

                                Arbetssätt...