Ciklider - Centralamerika - Mellanstora

Thorichthys helleri

Blåprickig eldbuk


Vetenskapligt namn:
Thorichthys helleri
Tidigare vetenskapligt namn:
Cichlasoma helleri
Heros helleri
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Blåprickig eldbuk
Ursprung:
Södra Mexiko och Guatemala
Foto på fisken Thorichthys helleri Foto © Ad Konings
Köttätare (små ryggradslösa djur) och allätare. Äter i akvarium allt standardfoder, men föredrar smått fryst- och levande foder.
Den blåprickiga eldbuken är en parbildande substratruvare som leker ganska öppet på en sten, rot, dött blad eller liknande. Kullen kan uppgå till 300 st. Den är en ganska lugn fisk, även om den är något revirhävdande.
Det är bäst är att hålla en liten grupp på 5-6 individer och låta dem bilda par. Ett par håller ett ganska litet revir.
Akvariet bör ha en stor bottenyta med finkornig sand blandat med grus och innehålla robusta växter och ett flertal gömställen i form av stenar och någon rot. Stenar, växter och öppna ytor kommer att utgöra revirgränser.
Det är inte så lätt att se skillnad på könen men hanarna är större och färggrannare, äldre exemplar har mer utdragna rygg- och analfenor. Honans ryggfena har en mörk fläck och under lekperioden är hon rundare.Flera av Thorichthys varianterna (T.helleri, T.maculipinnis, T.aureus, T.socolofi och T.callolepis) korsar sig lätt med varandra och de bör därför inte hållas ihop.

Medlemmarnas kommentarerVacker som få..
Kommentar av: GöranE den 2009-02-22

En fisk som få kommer i närheten av när det gäller färgprakt. Tycker inte bilden ovan ger fisken rättvisa. Hellerin har vanligtvis inte dom svarta vertikala banden som på bilden ovan. Kommer dock fram vid lek och när dom jagar bort andra fiskar från ynglen. Mina har varit väldigt lättlekta. Har lekt två gånger redan i år. Något aggressiv vid lek men annars en trevlig fisk. Rekommenderas varmt..

Goldmedlemmarnas akvarium med fisken


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information