Ciklider - Centralamerika - Mellanstora

Amatitlania nigrofasciata

Sebraciklid, Zebraciklid


Vetenskapligt namn:
Amatitlania nigrofasciata
Tidigare vetenskapligt namn:
Cryptoheros nigrofasiatum
Archocentrus nigrofasciatus
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Sebraciklid, Zebraciklid
Ursprung:
Guatemala, El Salvador, Honduras, Nicaragua, Costa Rica och Panama.
Foto på fisken Amatitlania nigrofasciata Foto © Ad Konings
Allätare. Äter i akvarium allt standardfoder, men det är nödvändigt med ett vegetabiliskt tillskott.
Sebracikliden är en parbildande substratruvare som ofast leker i grottor, men också nära öppet vatten i grottmynningar. Ibland flyttas ynglen ut på öppet vatten. Den är en aggressiv och revirhävdande fisk och passar därför inte i ett sällskapsakvarium.
I akvariet skall finnas gömställen uppbyggda av stenar och rötter, samt finkornig sand som bottenmaterial. Den äter växter, men akvariet kan innehålla tåliga flytväxter.
Hanarna är betydligt större än honorna, är inte så brokiga, har brantare panna, mer utdragna fenor och får "på gamla dar" en fettknöl i pannan. Honans buk och ryggfenans undre del är röd-orange.
Det finns en framavlad albinoform (elfenbensciklid) där hanen är enfärgat vit till vitrosa, medan honan har ett stort orange-rött fält på buken.
Denna ursprungligen mycket tåliga och populära fisk är idag alltför ofta en relativt känslig fisk, sannolikt pga inavel.
Den skall inte hållas tillsammans med C. sajica, eftersom de kan korsa sig med varandra.De flesta betraktar idag A.siqua som en undersynonym till Amatitlania nigrofasciata. Därför följer vi denna namnsättning. Man bör dock ändå inte hålla A. siqua och A.nigrofasciata tillsammmans eftersom de då korsar sig med varandra och även om det bara handlar om olika naturliga populationer av samma art är det onödigt att  blanda dessa.  

Medlemmarnas kommentarerZebraciklid
Kommentar av: Redlinefoto den 2011-12-08

Denna fisk bör hållas i par, fungerar utmärkt i 150L.

Den fungerar med andra fiskar sålänge dom inte har yngel/rom.

Om man vill odla så måste man ta upp ynglen då dom äter upp dom kommande ynglen.

Snälla fiskar
Kommentar av: akvariefisk den 2010-07-09

Tycker de är jätte har snälla har dem i ett sällskapsakvarium och det fukar! tycker att deras rykte är överdrivet.

Aggressiv, rolig, snygg
Kommentar av: Christerhedberg den 2009-07-24

Zebraciklider är fina fiskar men är väldigt aggressiv så de bör hållas ensamma i ett akvarium, av min erfarenhet minst 100-150 liters kar.
Annars är de mycket lättlekta och man vet inte riktigt var man ska göra av alla yngel. Fint beteende också.

Arg men rolig fisk! ;-)
Kommentar av: Oregistrerade den 2009-05-06

Min hane brukar bita mig när jag kommer ner med häverten.
Det gör ondare än när min stora guldsömhane biter mig. Trots att sebran är 1/3 så stor som sömmen.
Har hört att hanen har ihjäl honan om hon inte vill leka, men min hona är minst lika elak som hanen. Hon är ca 3-4 cm lång & ger sig ensam på min guldsöm
som som sagt är stor..
Bättre yngelvårdare har jag sällan stött på. I början gav de sig på allt som kom i närheten av deras avkomma, t.o.m malar. Nu har de tydligen insett vilka fiskar som snor ynglena & nu låter de mlarna ligga i deras bo ihop med ynglena. Kul firre!

Trevlig firre!
Kommentar av: MK57 den 2008-06-17

Har 6st i mitt 375 liters och det är 1lekpar,funkar jätte bra och är inte på de andra fiskarna.
Enligt min mening är den inte agressiv!Väldigt trevlig och lugn.Även mycket lätt lek ciklid.

Rekomenderar inte
Kommentar av: Simon--B den 2008-06-16

Jag hade ett par i ett 240 liters och dem var förjävliga dem bet och jagade alla andra fiskar..

Zebra vs Cintrinellum och salvini
Kommentar av: ciklidcollector den 2008-04-28

Konstigt nog så klarar sig zebraciklidparet.
Eftersom de går med ett cintrinellum par och ett salvini par i ett 540liters.
Zebracikliden är grym på att försvara sitt revir, blir dock inga yngel kvar men de leker konstant så deras uppgift är att föda de andra fiskarna med sina yngel.

zebra vs påfågel
Kommentar av: schnaigel den 2008-02-20

köpte mina zebraciklider för ca 2 veckor sedan och dom har redan fått yngel.hade två dalmatinmollys men dom dog ganska så snabbt efter att zebrorna flyttade in.Dom gräver över stenar sliter sönder växter men en väldigt underhållande fiskart.Ska snart släppa ner 4 st påfågel ciklider då lär det bli ännu mera liv i karet!

Zebraciklid
Kommentar av: Dhalis den 2007-08-31

Jag har 6 stycken av dem och de bildade redan efter nån dag tre stycken par som hänger tillsammans. Men att de skulle vara så lätt lekta har jag ännu inte märkt har haft mina i snart 2 månader..

inte så tuff
Kommentar av: sucksdorff den 2007-06-27

Mina 5 zebror blir ordentligt satta på plats av mina fjärilsciklider.

leker
Kommentar av: Isuxs den 2006-07-01

Ynglar av sig hela tiden..... Konstant!

Zebra
Kommentar av: Oregistrerade den 2006-07-01

En Mycket,mycket lätt fisk att ha att göra med! dessa leker överallt, ta ett akvarium på ca 100 liter och stoppa i två stenar...du har har uppåt 250-300 yngel och dessa överlever alltid, efter egen vetskap! Så att fisken är ganska svår (svårighet 3 enligt Zoopet) Så anser jag att detta är fel! Dessa är den optimala nybörjarfisken. lättare än zebrafisk och kardinalfisk!!! Fungerar utmärkt att ha dess yngel som mat till andra ciklider, hajmalar etc.
Har 5 akvarium med denna fisk och kanske 500 yngel i olika storlekar, som bildar par och leker i sin tur redan vid 4 cm storlek vid första lek och helt otrolig yngelvård,då mamman och pappan båda vårdar ynglen samt reviret!Dock väldigt,väldigt revilbildande!Asphen

Zebraciklid yngel?
Kommentar av: Oregistrerade den 2006-05-10

Hej jag undrar hur Zebracikliderna varar sina yngel / ägg o om man måste ha nått speciellt klimat för att dom ska para sig?

zebra
Kommentar av: Oregistrerade den 2006-05-03

de är fina

inte så aggisar
Kommentar av: Oregistrerade den 2006-03-24

håller med, de funkar med malawi fiskar och vågar sig inte på de om de inte leker

mycket aggresiv x2
Kommentar av: Sardaukar den 2005-04-12

Timmy, du måste fåt väldigt lugna exemplar då. Jag hade dem bland sällskapsfisk ett tag och de napade på fenorna hela tiden.

fina lekdräkter
Kommentar av: Wracker1 den 2005-04-06

mitt par lekte igår och vilken grymt fin lektdräkt honan får och hanen får lite blåaktig nyans på fenorna, underbart att sitta och titta på.
dom gräver som tusan, inte ens anubiasen håller sig kvar i gruset.

fin och EJ agressiv fisk
Kommentar av: palettcikliderna den 2004-11-21

hej! såg att det var en som hade lagt in ett inlägg om att malawi cikliderna fick sp..detta stämmer inte alls in enligt mig. Jag har 4 st zebraciklider och 4 st malawi som är ca 6-8cm och zebracikliderna är vell 7cm. Dom har jag i ett 200-liters och dom är inga bråkiga alls dom far inte och bitetr i slöjstjärtar och andra fiskar som dom flesta påstår. Och dom är givetvis tuff men inte så överdrivet tuff som alla påstår här på forumet. Malwi cikliderna har ett fåtal grottor för sig sj, coh desamma gäller zebracikliderna. Dessutom har jag ett 14-tal guppys i akvarumet med 22 st kilfläckskobror. Tillsammans blrir dom ett väldigt färggrant akvarium, nästan som ett sällskapsakvarium. Antingen är det ni som fångat yupp fel slags fakta lr är det jag som haft turen och fått snälla zebraciklider.

mvh thimmy sköld

Radera din kommentar
Zebracikliden kan få spö
Kommentar av: Sorken81 den 2004-11-09

Hej Zebracikliden behöver inte just vara en sån tuff fisk som alla tror jag gjorde detta misstag att blanda dom med Malawi en sort som nästan ser ut som fast mera röda i färgen med ränder på. Jo nu har dom börjat med att bilda par å ska para sig vilka åker på spö tror ni inte är det då Malawi som gör det båda två måste kämpa så inåt för att få bort den hadde två den en dog redan efter nån dag som väll är. Fast min Zebraciklid hona är mycket större får hon kämpa med den mindre som vägrar att ge sig. Pallet flyr långan väg när dom kommer ångande imot dom men den röda går till mott atack å vinner över dom. Skall nu inreda ett annat akvarie enbart till Malawiciklider å där får den lilla shiten gå i till sammans med sina egna så får dom lugn nån gång i parningen ju MvH Mikael T.

Radera din kommentar
zebra
Kommentar av: statesman den 2004-07-21

Jädrans arga fiskar. Slåss med allt o alla i karet. Ynglar av sig som bara den. Se till att ha dom ihop med rätt fisk!!

Radera din kommentar
Super aggresiv !!!!!!
Kommentar av: indian2 den 2004-04-01

När den har yngel är den väldigt aggresiv.De dödar hur mång fiskar som hälst.Till och med ynglen är aggresiva.jag har ett yngel som är ca 1 cm lång och den jagar min palettciklid. Om man ska ha Sebraciklid måste man ha väldigt tåliga fiskar. De får yngel hela tiden.

Radera din kommentar
Lättlekt och rätt så agressiv
Kommentar av: Deemer den 2004-01-19

Denna ciklid är mycket lättlekt och kan vara rätt så agressiv.

Radera din kommentar
Extremt aggresiv!!!
Kommentar av: indianen den 2004-01-14

Om du ska ha denna fisk måste du ha tåiga fiskar. Mina tog dö på många av fikarna jag hade.
Men de är mycket roliga annars.
mina fick jag yngel på 2 dar efter att jag köpte dem.

Radera din kommentar
Zebra cikliden
Kommentar av: Sebbe Salvini den 2003-03-06

Jag har väldigt små zebra ciklider som redan har lekt! verkar vara väldigt lätt lekta. som är väldigt agressiva mot nästan fullvuxna fiskar och är i högsta rang i akvariumet. som sagt en väldigt lättlekt fisk.

aggresiv fisk
Kommentar av: Tompe den 2003-01-24

Jag hade ett par av dom i mitt 180 liters akvarie. När de blivit ca 7cm blev de så aggresiva att jag var tvungen att ge tillbaka dom till affären där jag köpte dom. När de hade rom bet de och jagade min 27cm långa Pleco och minna 2 Silverhajar som är på 25 och 15cm. Gissa om det blev kalabalik.

Lättlekt!!!
Kommentar av: Pepe den 2003-01-13

Jag fick ta över ett par sebraciklider av en kompis. Akvariet var överbefolkat och dom hade blivit "utfrysta" och deras fenor var sönderbitna jag släppte i dom i mitt tomma 110-liters kar och redan efter en vecka lekte dom trots att dom var i dåligt skick. Nu har dom färgat ut, ynglen är tre månader gamla och allt är frid och fröjd.

Zebra - en lättlekt ciklid.
Kommentar av: niebaotan den 2002-11-15

Jag hade 8 st av dessa trevliga ciklider i ungefär ett och ett halvt år. Det äe nästan svårt att räkna hur många gånger dessa ynglade av sig, det hände iallafall väldigt ofta.

De visade ingen större agressivitet förutom under leken och vaktandet av ynglen. De gick ganska bra att hålla dem me mindre fiskar men jag bestämde mig dock tillslut för att flytta dem till ett eget kar.

Jag rekommenderar starkt den här cikliden för nybörjare då den både är tålig och inte speciellt krävande. Jag ska dock påpeka att de är ganska duktiga på att tugga i sig växter och de gräver en hel del. Förutom det så är det en väldigt rolig och intressant fisk som antagligen många kommer uppskatta. /Peter Nilsson

Tåliga och robusta ciklider
Kommentar av: Zybeer den 2002-09-25

Zebracikliden är en intressant och livlig ciklid. Härdig och tuff samt även lättlekt. Jag har haft mina fyra exemplar i snart sju månader och de har vuxit och ynglat av sig i stadig takt. Tre eller fyra kullar med yngel samt några fler gånger då rommen inte hunnit kläckas.
Föräldrarna vårdar ynglen men då jag har en hummer modellen större än fiskarna i samma akvarium valde jag att flytta mina yngel efter ett par dagar. En senare kull fick ansluta sig till den första i uppförningskaret.
När jag ännu en tid senare förde över nya yngel dit blev resultatet en massaker. De äldre syskonen hade vuxit till sig och slukade sina mindre familjemedlemmar. I alla fall går nu mina 11 unga exemplar tillsammans med de fyra äldre.

Revirstrider är vanliga, speciellt i nyinredda akvariuer. Flera av mina mindre exemplar har söndertrasade fenor eller saknar tom. helt stjärtfena. Endock lever alla och verkar vara vid god hälsa. Fenorna återkommer i stadig takt.

En mycket intressant och lättlekt art temperrament, se till att ha rätt "tankmates" till dessa. De flesta växter gräver de upp så tänk på att använda robusta växter som går djupt ned i sanden. Röd Ciklid går bra men Zebraciklider, Ancistrus och Pleco också. Försökte med en mindre gibbiceps men de kalasade på dens fenor och trots en nödtransport till ett fredligare kar överlevde den lille gynnaren inte sitt möte med Zebrorna...

Äter det mesta och med god aptit, slåss tom. med malarna om fodertabletter på bottnen.

Goldmedlemmarnas akvarium med fisken


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information