Ciklider - Centralamerika - Mellanstora

Amatitlania nigrofasciata (f.d. A.siqua)

Blå zebraciklid, honduransk rödprickig/rödfenad ciklid


Vetenskapligt namn:
Amatitlania nigrofasciata (f.d. A.siqua)
Tidigare vetenskapligt namn:
Cryptoheros siquia
Cryptoheros sp. 'honduran red point'
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Blå zebraciklid, honduransk rödprickig/rödfenad ciklid
Ursprung:
Från Costa Rica till Honduras
Foto © Nabil Bases
Allätare. Äter det mesta, men bör ges en varierad kost som innehåller en hel del smått fryst foder, samt även lite grönt.
Den blå zebracikliden är en parbildande substratruvare som vid lek rengör en platt yta där honan sedan lägger äggen. I huvudsak är det honan som tar hand om skötseln av avkomman, medan hanen vaktar omgivningen. Arten är något mer svårodlad än den vanliga zebracikliden.
Arten är revirhävdande i samband med leken, men är i övrigt en fredlig och lugn art.
Den blå zebracikliden passar bäst ihop med små och medlestora centralamerikanska ciklider med ett liknande temperament.
I akvariet skall det finnas gömställen uppbyggda av stenar och rötter, samt gärna finkornig sand som bottenmaterial. Det är också en fördel om det finns gott om växter i akvariet (gärna lite flytväxter).
Hanarna är klart större än honorna, samt har ofta en pannpuckel. Lekmogna hanar får ofta en rödaktig rygg- och analfena. Honorna är ofta något mörkare blå än hanarna.
De flesta betraktar idag A.siqua som en undersynonym till Amatitlania nigrofasciata. Därför följer vi denna namnsättning. Man bör dock ändå inte hålla A. siqua och A.nigrofasciata tillsammmans eftersom de då korsar sig med varandra och även om det bara handlar om olika naturliga populationer av samma art är det onödigt att  blanda dessa.  Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information