Ciklider - Centralamerika - Mellanstora

Neetroplus nematopus

Nicaraguaclown, fattigmanstropheus, liten sjöciklid


Vetenskapligt namn:
Neetroplus nematopus
Tidigare vetenskapligt namn:
Hypsophrys nematopus
Neetroplus  fluviatilis
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Nicaraguaclown, fattigmanstropheus, liten sjöciklid
Ursprung:
Nicaragua, Costa Rica
Foto © Pia Johansson
Allätare och växtätare (växter och alger). Äter i akvarium allt standardfoder, men bör ges en hel del grönfoder. Den kan äta en del alger i akvariet.
Fattigmanstropheusen är en parbildande substratruvare, som leker i en grotta. Under lekperioden (3-5 dagar) växlar de helt färg från att vara ljusfärgade med ett mörkt band till att bli mörkfärgade med ett ljust band. Äggen (40-75 st) fästs inte på någon sten eller rot, utan ligger löst. Larverna kläcks sedan efter ca 4-6 dygn och ynglen är sedan frisimmande efter ytterligare en knapp vecka. Bägge föräldrarna hjälper inledningsvis till med att vakta avkomman men efter en tid sköts detta bara av en av föräldrarna.
Den är kraftigt revirhävdande under leken och kan även i övrigt (trots sin litenhet) vara tämligen vara lite bitsk även mot andra arter.
I akvariet skall det finnas gott om gömställen uppbyggda av stenar (bör bilda flera grottor) och rötter och eventuellt även en del kraftiga växter.
Hanarna är i regel något längre än honorna samt har mer utdragna fenor.
Arten kan bli uppåt 16-17 cm, men blir sällan större än 12-13 cm.
Foto 1 visar en utfärgad hane
Foto 2 visar en utfärgad hona
Foto 3 visar en outfärgad haneHar du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information