Petnym: Lilla växtakvariet
(Växtakvarium (växterna dominerande inslaget))


Fakta

Fabrikat: ?
Bredd: 65 cm
Höjd: 60 cm
Längd: 65 cm
Antal liter: 145 liter
Inlagt av: petnym
Datum: 2014-03-12

Foto © petnym

Beskrivning

Åttakantigt "High-Tech", 145-liters, växtakvarie stående på en hembyggd körsbärsfärgad trämöbel. Ett akvarium som jag haft i min ägo över tio år, och som under den tiden antagit många olika skepnader (se bilderna). Akvariet har alltid haft mycket växter, då växter länge varit mitt huvudintresse inom akvaristiken.

Akvariet, som var mitt första egna akvarium, hade de första åren 3 st diskus och ett stim med kardinaltetror. Diskusfiskarna flyttades senare till ett större akvarium och fiskar i lämpligare storlek såsom gurami av diverse slag, fick flytta in i akvariet. Kardinaltetrorna byttes mot rödmunstetror som senare byttes mot andra tetror och Drottningrasbora...

Den åttakantiga möbeln har jag gjort själv och den är byggd av reglar som klätts med träskivor, som egentligen är avsedda för laminatgolv(!), och körsbärsfärgade lister. En matchande täckt överdel inhyser akvariets fyra lysrör.

Akvariet byggdes under 1999 och var i drift fram till 2013 då jag tyvärr fick lägga ned akvariet i all hast pga en läcka. Några fler bilder av akvariet finns här.

Zoopets växtartbeskrivning för Rotala rotundifola illustreras med ett foto från detta akvarium. Flera foton som vunnit Zoopets fototävlingar är också tagna i detta akvarium: Blommande Cabomba, Rödmunstetra.

Kommentera gärna längst ned på denna sida! :-)


Inredning

Akvariet är inrett främst med växter och någon rot. Under en kort period provade jag att ha några grova skifferblock i akvariet men jag tog snart bort dom eftersom det blev svårt att plantera växter då skifferblocken tog så mycket bottenyta i anspråk.

Akvariet hade från början ett bottensubstrat av vit och svart stenkross. Ett substrat som dessvärre inte är så snällt mot växternas rötter vid plantering. Substratet blandades upp med ett finkornigare, rundat substrat och ersattes senare helt med det mörka rundade substratet. Ingen särskild bottengödning har använts i detta akvarium.


Teknik

Akvariets teknik består av en relativt kraftfull belysning, ett ytterfilter, koldioxid från kolsyresläckare och automatisk dosering av gödning.

Som belysning har jag valt 2 st 24W Aqualight T5 10.000 Kelvin, samt 2 st 15W Phillips Aquarelle. Akvariet belystes under en period av en Giesemann 150W MH-lampa, vilken kan skymtas i överkant på en av bilderna.

Växternas tillväxt gynnas med tillsats av utspädd PMDD, ("Poor Mans Dosing Drops"), från en dunk under akvariet, (blandad allt i ett) och tillsatts av koldioxid som tillsätts från en 5 kg trycksatt flaska enligt beskrivningen i denna artikel.

Akvariet filtreras av ett ytterfilter fyllt med Ehfi-substrat och filtermatta. Filtret driver också och en koldioxidreaktor fylld med biobollar. Reaktorn, som är en Aqua Medic 1000, löser koldioxid i vattnet, som växterna sedan tar upp i sin fotosyntes. Filtermattorna i ytterfiltret rengörs med några veckors intervall.

Akvariet är borrat med två hål botten. Vattnet går från akvariet via ett av hålen till ytterfiltret och vidare genom koldioxidreaktorn och tillbaka till akvariet genom det andra hålet.

Se tekniklistan nedan för en komplett översikt av akvariets teknik.

Tekniklista:
Filtrering: Eheim Ecco 2235, ytterfilter, (600 l/h)
Belysning: T5-belysning 2x24 W
Belysning: Lysrörsbelysning 2x15 W
CO2: Aqua Medic Reaktor 1000 och koldioxid (CO2) från kolsyresläckare,
Gödning: Pump för automatisk dosering av gödning
Doppvärmare: Jäger, 150W
Övrigt: Glastermometer


Övriga växter


Cabomba Caroliana