Amfibier

Xenopus laevis (albino)

Slät guld /slät albino klogroda, afrikansk klogroda


Vetenskapligt namn:
Xenopus laevis (albino)
Familj:
Pipidae
Handelsnamn:
Slät guld /slät albino klogroda, afrikansk klogroda
Utbredning:
Centrala och södra Afrika
Foto på skaldjuret Xenopus laevis (albino) Foto © Christian Alfredsson
Carnivor (köttätare). De äter i vattnet och lämpligt foder är levande eller fryst foder (t.ex. mygglarver och artemia) men framförallt daggmaskar. Ibland tar de inte foder som inte rör sig och då kan man behöva vifta med fodret framför nosen. Den är skymningsaktiv så mata helst på kvällen.
Vid parningen klättrar hanen upp på honans bakkropp och befruktar äggen (flera hundra) varefter de fästs på vattenväxter etc. Föräldrarna bör flyttas till ett annat akvarium eftersom äggen/larverna annars riskerar att bli uppätna. Äggen kläcks sedan efter ca. 2 dygn. I början silar larverna ut fodret ur vattnet. Det tar några månader för larverna att utvecklas till vuxenformen.
Det går att hålla flera afrikanska klogrodor ihop, men de kan vara svåra att hålla ihop med salamandrar och fiskar etc. eftersom de äter allt som rör sig och de kan svälja.
Ett lämpligt akvarium skall innehålla gömställen (stenar, rötter, växter). Bottenmaterialet skall antingen vara finkornigt eller väldigt grovt. Ha gärna en del flytväxter. Ej alltför strömmande vatten. Den bökar en del i botten så det kan vara svårt med planterade växter. Landdel inte nödvändig men ibland uppskattar den att krypa upp på land.
Honorna är klart större (hanen sällan större än 8 cm) och hennes kloak är förlängd. Hanarna har svarta "lekvårtor" på armarna.Normalfärgen på arten är brungrå/brungrön med en marmorerad/svartprickig teckning. Dessutom finns det flera olika typer av albinomorfer (albino (vitrosa grodor utan mönster); guld (vitrosa grodor med gult mönster); mönstrad albino (vitrosa grodor med antydning till mönster)). Även ytterligare några former förekommer.

Hymenochiros boettegeri och små exemplar av X. laevis (den normalfärgade) blandas ofta ihop. Den sistnämnda blir dock betydligt större, har en rundare nos och deras ögon sitter på ovansidan av huvudet och fingrarna på framfötterna har inte simhud. Albinism är även ovanligt bland H. boettegeri så en albino är nästan alltid X. laevis.

Medlemmarnas kommentarer



Goldmedlemmarnas akvarium med skaldjuret


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information