Diskus & annat

Kollaps
X
 
 • Tid
 • Show
Rensa alla
nya inlägg

 • Einarsson
  svarade
  Jag tycker det är svårt med anubias på vertikala rötter bara, det ser lite skumt ut när de växer åt sidan så att säga.

  Men hade gärna lagt i lite flytväxter om jag kunde hitta någon lämplig.

  Lämna en kommentar:


 • Bluewing
  svarade
  Diskusdrömmen tar fart!

  Skaffa lite flytväxter så tar de udden av ljuset och med arter som etablerar långa rötter så matchar det dina rötter perfekt. Tror du kan få till nåt riktigt bra i inredningen nu.
  Om du sätter fast Windelöv och Anubias mot nedre delen av rötterna så blir det inte så tomt på botten men behöver inte plantera nåt i gruset.

  Lämna en kommentar:


 • Einarsson
  svarade
  Några nya bilder.

  Fick problem med min rot, den började som sagt multna på ytan och det blev skitigt somfan i karet pga det. Lossnade massa smuts. Anyway, fick då ta ut den, kvar blev inte så mycket, den gjorde lixom hela inredningen. Detta gjorde mina stackars fiskar stressade och jag såg tydligt hur deras beteende förändrades till det sämre. De vill helt enkelt ha det mer dunkelt och mysigt så jag har tagit tag i det nu.

  Jag satte fast alla red moor jag hade i taket och fixade fler grenar att sätta i karet. Tanken var väl att försöka få det någorlunda biotopriktigt med fri botten och grenar som sticker ner från ytan. Sen planterade jag alla anubiasväxter och ormbunkar etc högt upp på dessa pinnar så att de är nästan uppe vid ytan. På så sätt så bildar dom ett litet "tak" eller skydd emot ljuset uppifrån. Lysrör är ju tyvärr väldigt starka även om jag bara har en av ramperna igång så det är bra att det kan skärma av lite mot botten. Hade faktiskt räckt med hälften av ljusstyrkan... Om ens det.

  Med detta hoppas jag att diskusarna ska bli tryggare igen och få tillbaka sin gamla fina personlighet. Stressade diskusar är det sista man vill ha med sjukdomar som följd.

  Bifogar två bilder, en med LED-nattljuset och en med lysrör på.

  EDIT: Eventuellt får jag peta dit lite flygväxter av något trevligt slag, så jäkla dåligt utbud av sånt i sverige dock och det känns förjäkla tråkigt att beställa små mängder utomlands då frakten kostar en del.
  Bifogade filer
  Senast redigerad av Einarsson; 06 April 2013, 21:20.

  Lämna en kommentar:


 • Einarsson
  svarade
  Trevligt att se iaf. Då gör man ju åtminstone någonting rätt.

  Lämna en kommentar:


 • Kjell Fohrman
  svarade
  Ja dom verkar ju ha växt i rätt lagom takt.

  Lämna en kommentar:


 • Einarsson
  svarade
  Mätte mina firrar igår. Man uppfattar ju aldrig om de växer när man ser dem varje dag etc.

  Dessa måtten har de nu från nos till fena (parentesens värde visar vad de var när jag köpte dom av Tony). Köpte dom i slutet på oktober om jag inte minns fel så de har ju växt en del iaf.

  leopard hane 15cm (12)
  leopard hona 14cm (12)


  rödturkos lilla 12cm (9)
  rödturkos stora 15cm (9)


  red melon 10cm (7)
  red marlboro x2 12 (7)

  Lämna en kommentar:


 • Einarsson
  svarade
  Har byggt ett nytt "förfilter nu". Hade filtervadd som "vägg" i hörnen bakom bakgrunden för att hindra att fiskarna skulle ta sig in till insug och värmare och sånt sköj. Men filtervadden stoppar ju väldigt mycket skit som fastnar där och jag vill hellre att skiten åker ner i ytterfiltrena, då jag antar att vattnet blir renare på det viset.

  Så nu har jag byggt en perforerad plastvägg där emellan istlälet, så vattnet kommer strömma fritt rakt igenom men fiskar kommer inte igenom. Skiten fastnar inte där i dock. Yngel kan ta sig igenom såklart vilket de kanske dör av isåfall, men karet är inte ämnat för yngel så.

  Plastväggne har ju en stabilare konstruktion också så den flyttar inte på sig eller viker sig etc. Lätt att ta bort och sätta dit.

  Filtervaddväggen satt bara halvvägs ner till bottne också och resten av biten ner mot sanden var det BTN-bakgrundsbitar vilket hindrade cirkulationen kring botten. Så är inte fallet nu, jag ville att det skulle kunna flöda in vatten från botten också. En uppgradering jag blev nöjd med iaf, får se om det gör någon nytta. I teorin borde det fungera iaf. Ner med så mkt skit som möjligt i ytterfiltrena som ändå har ganska rejäl kapacitet.

  Lämna en kommentar:


 • Einarsson
  svarade
  Mina två albino leopard snakeskin har parat ut nu och lagt rom. Otroligt roligt, detta har jag hoppats på länge att de ska vara hona/hane. De är riktiga fina så vore roligt att försöka sig på att odla upp en kull av dessa.

  har två par till i tanken men de är rödturkos + marlboro båda två, så de borde byta partner så det blir samma, för jag har hört att rödturkos+marlboro är en rätt dålig kombination.

  Men nu har jag ju mina leopards iaf som jag kan satsa på om jag vill =)

  Lämna en kommentar:


 • Einarsson
  svarade
  Ett av mina lysrör i bakre rampen har pajjat verkar det som, för den rampen lyser inte längre. Och jag överväger att skita i att köpa nytt. Det blev nästan finare i karet utan den, det blev mörkare och lummigare baktill i karet, och dessutom blir det sånt "skimmer" ifrån den gungande vattenytan ifrån lamporna där fram.

  blev lite mer djupkänsla när bakgrunden inte är lika upplyst också.
  Senast redigerad av Einarsson; 19 February 2013, 16:54.

  Lämna en kommentar:


 • Einarsson
  svarade
  Riktigt mörk är firren nu också med laddade slemhinnor. Frågan är om jag ska låta nattlyset vara tänt hela natten nu så att de ser dom även på natten.

  Klicka på bilden för större version

Namn: IMG_0566.jpg
Visningar: 1
Storlek: 169,2 KB
ID: 2145945

  Jobbigt att de är jnära ytan, kunde inte göra vattenbyte idag utan att störa dom.
  Senast redigerad av Einarsson; 03 February 2013, 20:57.

  Lämna en kommentar:


 • Einarsson
  svarade
  Har småttingar som kläckts för en dag sen ungefär på bakgrunden nu. Inte blivit uppätna än iaf. Får se hur länge de får överleva. Med lite tur kansek de klarar sig så långt så att de hakar på föräldrarna.

  Lämna en kommentar:


 • PiaJo
  svarade
  Mycket fina diskusar

  Lämna en kommentar:


 • Bluewing
  svarade
  Ni är allt ena riktiga kompisar Snöar man in på nåt så....

  Lämna en kommentar:


 • Einarsson
  svarade
  Ursprungligen postat av ansjo
  Det är nog precis vad Bluewing ville höra...
  Haha har följt hans tankegångar också. ;D

  Lämna en kommentar:


 • ansjo
  svarade
  Ursprungligen postat av Einarsson
  Det är en vanlig Rödturkos.
  Det är nog precis vad Bluewing ville höra...

  Lämna en kommentar:

Arbetssätt...