Ciklider - Tanganyika - Substratruvare

Lamprologus ornatipinnis, Kigoma

Ornatipinnis snäckskalslekare


Vetenskapligt namn:
Lamprologus ornatipinnis, Kigoma
Tidigare vetenskapliga namn:
Inga
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Ornatipinnis snäckskalslekare
Ursprung:
Tanganyikasjön: I sjöns östra och södra del (huvudsakligen i Tanzania)
Foto © Ad Konings

Köttätare (i huvudsak invertebrater och zooplankton), Lamprologus ornatipinnis, Kigoma äter i akvarium allt standardfoder, men bör i huvudsak ges smått fryst foder. Arten är en relativt fredlig substratruvare som i sin naturliga miljö lever över ”snäckskalsbäddar” på dy- och sandbotten på 10-100 meters djup. Vid leken placerar honan (som är åtskilligt mindre än hanen) äggen inuti ett snäckskal.

Arten hålls bäst parvis eller i en liten grupp (6 eller fler) i ett större akvarium. Ett lämpligt akvarium skall innehålla finkornig sand som bottenmaterial, samt rikligt med tomma snäckskal (minst 50% fler än antalet fiskar). Lämpliga snäckskal är t.ex. vinbergssnäckor.

Hanarna är mycket större än honorna (10 resp. 5 cm). Det finns flera olika populationer, men de skiljer sig inte så mycket åt.


Arten är för tillfället placerad i släktet Lamprologus, men kommer sannolikt i framtiden att flyttas till ett annat släkte.Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information