Ciklider - Tanganyika - Substratruvare

Lamprologus ocellatus, Nkamba Bay

Gul ocellatus, röd ocellatus


Vetenskapligt namn:
Lamprologus ocellatus, Nkamba Bay
Tidigare vetenskapligt namn:
Julidochromis ocellatus
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Gul ocellatus, röd ocellatus
Ursprung:
Tanganyikasjön: Nkamba Bay, Zambia.
Foto på fisken Lamprologus ocellatus, Nkamba Bay Foto © Ad Konings
Köttätare (små ryggradslösa djur). Äter i akvarium allt standardfoder, men bör ges smått fryst foder. I sin naturliga miljö lever den i eller i närheten av snäckskal på 10 till 40 meters djup. Ocellatusen är en relativt fredlig substratruvare som leker i tomma snäckor. Hanen och honan har var sitt snäckskal. Leken sker inuti honans skal. Ynglen stannar länge kvar i föräldrarnas snäckskal. Den hålls bäst i en liten grupp på 6 eller fler. Ett lämpligt akvarium skall innehålla finkornig sand som bottenmaterial, samt rikligt med tomma snäckskal (minst 50% fler än antalet fiskar). Lämpliga snäckskal är t.ex. från vinbergssnäckor. Det finns ett stort antal ocellatus-varianter runt sjön, men de skiljer sig inte så väldigt mycket åt.

Medlemmarnas kommentarerAggressiv skönhet!
Kommentar av: åheim den 2012-08-07

Jag har hållit dessa trevliga fiskar i många år nu och min erfarenhet är att de är ganska aggressiva och revirhävdande. Rekomendationerna på minst 35L tycker jag är helt galet, de ska hållas i grupper om minst 6st och minsta akvariestorleken anser jag bör ligga runt 100L(bottenarean är den viktiga), så de ges möjlighet att skapa sina revir. Mycket rolig fisk!

Aggressiv
Kommentar av: Henrik_von_Jyndevad den 2007-01-07

Håller med föregående! De är väldigt aggressiva av sig och jag tycker inte man ska ha dem i samma akvarium som andra mindre snäcklekare.

Väldigt aggressiv
Kommentar av: Lamprologus den 2006-12-30

Rekommederar inte denna fisk till nybörjare då den är aggressiv,hänvisar istället till dess mera lugna kusin lamprologus multifasciatus,annars en mycket vacker ciklid med mycket personlighet.

trevligt att den kan hollas i bara 30L
Kommentar av: firre den 2004-01-28

En fin liten rackare. Att en Tanganyika ciklid kan hållas i bara 30liter tycker jag är väldigt trevligt för då behös inte det betalas så mycket men ändå få ha än riktigt rolig fisk.
MVH/Björn Ekholm Eriksson

Radera din kommentar

Goldmedlemmarnas akvarium med fisken


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information