Ciklider - Sydamerika - Dvärgciklider

Crenicichla regani

Regan´s gäddciklid


Vetenskapligt namn:
Crenicichla regani
Tidigare vetenskapliga namn:
Inga
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Regan´s gäddciklid
Ursprung:
Amazonas-regionen
Foto på fisken Crenicichla regani Foto © Mark Smith
Köttätare (små ryggradslösa djur och små yngel). Föredrar i akvarium levande (inkl. små fiskar) och frysfoder, men kan även ta torrfoder.
Regan´s gäddciklid är en parbildande substratruvare som leker i grottor. Kullarna varierar mellan 80-200 st. Efter 3 dygn kläcks äggen och efter 7 dygn är ynglen frisimmande. Både hanen och honan försvarar lekreviret så länge det inte finns några yngel, men när det finns yngel tar hanen helt över denna uppgift. Efter 3 månader är ynglen 4 cm långa.
Denna art är starkt revirhävdande mot andra av samma art, även om den inte är lika aggressiv som de reofiliska (lever i strömmande vatten) dvärggäddcikliderna.
Akvariet skall innehålla rikligt med gömställen i form av stenar och rötter, samt en del växter. Den är olämplig ihop med för små fiskar. Bottenmaterialet skall vara fint grus eller sand. Vattencirkulationen får inte vara för svag.
Det är inte helt lätt att se könsskillnad, men hanen är större och har ett mönster på stjärtfenan som honan saknar, dessutom är hanens ryggfena förlängd.

Medlemmarnas kommentarerIntressant
Kommentar av: Micke_A den 2004-07-01

Jag har två par. Hade alla 4 i samma akvarium ett tag, men när två av dem parade ut fick jag flytta de två kvarvarande, för de blev rätt jagade. Och de verkar också ha bildat par. Honan i det första paret har sett romstinn ut rätt länge nu, väntar otåligt på att de ska leka. Betéendemässigt verkar de vara rätt fredliga, utom mot artfränder, och om de blir attackerade, då försvarar de sig. Jag har det ena paret med bl.a praktbotior, silverhajar, scalarer och små påfåglar. Det andra paret går med två små Jack Dempsey, Tuppkammar, Synodontis eupterus, pansarålar, några pilnäbbar, och Corydoras melini.

Radera din kommentar
OJ OJ
Kommentar av: VF den 2003-10-11

Den absolut trevligaste gäddciklid du
kan tänka dig.
Lätt lekt med rätt förutsättningar.

Radera din kommentar

Goldmedlemmarnas akvarium med fisken


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information

Zoopet i stolt samarbete med
Arken zoo