Zoopet
Apistogramma nijsseni
Ciklider - Sydamerika - Dvärgciklider

Apistogramma nijsseni
Pandaciklid


Vetenskapligt namn:
Apistogramma nijsseni
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Pandaciklid
Utbredning:
Peru: Rio Ucayalii-området

Foto: Ad Konings
Köttätare (små ryggradslösa djur) och allätare. Äter i akvarium levande foder kombinerat med frys- och torrfoder.
Arten är revirhävdande men relativt fredlig. Den är substratruvare och lekplatsen är en grotta där äggen (60-80 per lek) placeras i grottans tak. Äggen kläcks efter ca 4 dygn och ynglen är frisimmande efter ca 9-10 dygn. Temperaturen påverkar könsfördelningen i en kull. Vid 20-23ºC blir det inga hanar i kullen. Sedan blir det fler hanar vid stigande temperatur, vid ca. 26ºC är ungefär hälften hanar, vid 29-30ºC är 100% hanar. Även pH-värdet spelar en roll för könsfördelningen.
Om man har mer än en hane krävs ett något större akvarium. Till skillnad från de flesta övriga Apistogramma har A.nijsseni ett starkare parförhållandena än dessa och det är sällan som en hane leker av flera honor samtidigt. Det är ändå bäst att ha något fler honor än hanar i akvariet.
Akvariet skall innehålla gömställen (stenar och rötter) och vara tättplanterat med växter. Lämpligt bottenmaterial är relativt mörk fin sand. Cirkulationen i akvariet får inte vara alltför kraftig.
Hanen är större, blåskimrande och har ofta en röd kant på stjärtfenan, honan har en ovanlig svart och gul färgsättning. Det finns flera olika A.nijsseni-populationer som färgmässigt skiljer sig en del åt, en del är anspråkslöst färgade, medan andra är väldigt färggranna. Det finns också en del framavlade varianter.

Medlemmarnas kommentarer

Skriv kommentar

Vacker hona
Kommentar av: Balzani den 2002-09-07

En mycket trevlig dvärgciklid där en hona med yngel är riktigt läcker med sin gula kropp och svarta mönster. Är i lämpligt vatten lättlekt och duktig på att passa sina små. Kan vara mycket aggresiv mot andra Apistos. Den är en av flera Pandaapistos. Finns även A, panduro och man har även hittat två nya arter i Peru som ännu inte är artbeskrivna. De får tills vidare heta A. sp. "Leierschwanz" I och II. Mycket snygga fiskar på de bilder jag har sett i Datz. En A. nijsenii med lyrstjärt.

Goldmedlemmarnas akvarium med arten

Övriga arter i släktet

Zoopet i stolt samarbete med
Nordiska ciklidsällskapet