Ciklider - Sydamerika - Dvärgciklider

Nannacara taenia

Brun bågfenciklid, randig dvärgciklid


Vetenskapligt namn:
Nannacara taenia
Tidigare vetenskapligt namn:
Nannacara anomala
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Brun bågfenciklid, randig dvärgciklid
Ursprung:
Brasilien
Foto © Erland Isaksson

Nannacara taenia är en kött- och allätare. I sin naturliga miljö föredrar den små ryggradslösa djur och detritus som föda. I akvariet rekommenderas levande och fryst foder, men arten accepterar oftast även granulerat torrfoder.

Den bruna bågcikliden är en parbildande substratruvare som leker i en grotta. Efter cirka 8 dagar blir äggen/larverna frisimmande. Ynglen växer snabbt och är vanligtvis redo att para sig redan efter cirka 4-5 månader. Denna art är relativt tålig och enkel att hålla och föda upp.

Under leken kan den bruna bågcikliden vara revirhävdande, men i övrigt är den fredlig. Akvariet bör erbjuda många gömställen i form av rötter, stenar och växter. En tätare plantering i akvariet, med hjälp av växter, är fördelaktigt. En dämpad belysning bidrar också till en trivsam miljö. Vattencirkulationen bör vara måttlig och inte för kraftig.

Vid hållning av flera hanar tillsammans krävs större akvarier. Könsskillnaderna är relativt tydliga, där hanarna är större än honorna och har spetsigare rygg- och analfenor. Honorna är mörkare och har något schackmönster. Det är värt att nämna att arten tidigare ofta såldes under namnet Nannacara anomala, vilket är en annan något större art.

Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information