Det stora Akvariet
(Biotopakvarium - Sydamerika)


Fakta

Fabrikat: Hemma bygge, köpt begagnat.
Bredd: 55 cm
Höjd: 67 cm
Längd: 180 cm
Antal liter: 570 liter
Inlagt av: Noysan
Datum: 2008-08-05

Foto © Noysan

Beskrivning

Stort stabilt och tungt var det byggt i massivt trä, men efter lite pyssel stod det då äntligen på plats. Det första akvariet som vi skulle montera slimline BTN i och det var med stor förväntan..

Jag är ingen fotograf men försöker,ledsen för att bilderna inte blir så bra som jag vill =(

Men jag ska fortsätta försöka.

Jag använder PMDD det verkar lovande, eftersom jag kör med mäsk så provar jag nu den dubbla dosen efter tre veckor det verkar oki än så länge.

 

Kom gärna med synpukter så att det kan bli bättre, alla tips och idéer är välkomna.Inredning

Aqua clay som bottensubstrat, mycket rötter varav några redan var förberedda med växter, lava sten, några kalkstenar fick plats och även skiffer.

Teknik

Väntar på ett större ytterfilter men kan inte riktigt bestämma mig för vad jag vill ha.. Kör medans ett Fluval som drar 1000 l/h, kom gärna med förslag.

Jäger doppvärmare 300w,tänkte använda två men har fått upp tempen till 28 lätt med denna, har också hört att två stycken kan kämpa mot varandra så jag håller mig till en så länge.

Jag kör med mäsk som Janne från Södermalms butik har hjälpt mig med, jag kan VERKLIGEN rekommendera detta, det funkar som en dröm och är inte speciellt dyrt heller. Tack Janne.

Armaturen innehåller fyra lysrör två Power glo och två vanliga vita från Silvan bygg.
Växter

Papegojblad
Foto: Anders Johnsson
Alternanthera reineckii
Papegojblad

Denna har jag försökt att ha förut men det har aldrig funkat för mig. Nu med mäsken jag använder är den fin och kompakt,den har inte dragit iväg mot ljuset utan verkar sakta söka sig uppåt. Undrar lite om jag satt dem för tätt, det sitter med fyra till fem cm i mellan men det ser redan ut som det vuxit ihop, sju stänglar ska det vara.

Anubias
Foto: Kjell Fohrman
Anubias barteri var. nana
Anubias

För sin tålighet och mörka vackra färg,det är första gången jag har en sådan.

Ozelot-svärdplanta
Foto: Tropica
Echinodorus sp.
Ozelot-svärdplanta

Underbart vacker och blir inte för hög hoppas jag utan hellre lite bredare. Jag hoppas att ljuset ska räcka.

Red flame svärdplanta
Foto: Peter Nyman
Echinodorus sp. 'Red flame'
Red flame svärdplanta

Det är lite pinsamt att erkänna men jag kommer inte ihåg om det är en "Flame" eller en "Chili" ska försöka fota den när den kommit upp lite granna så kanske jag kan få hjälp med det.

Dammlevermossa
Foto: Johan Sträng
Riccia fluitans
Dammlevermossa

Ett måste för mig,den är så fin men jag får den inte att funka utan mäsken. försökte hålla lite i räkakvariet men det blev bara sytråds tunna trådar.. Det funkade inte alls. Nu är den som en tjock matta och finare ska den bli.

Skaldjur

Körsbärs/cherry/red cherry/fire-räka
Foto: Sonja Cygnel
Neocaridina davidi
Körsbärs/cherry/red cherry/fire-räka

Vet inte riktigt hur den hamnade där måste ha smygit sig ned medan jag flyttade över någon av växterna.

Övriga växter

Hemianthus callitrichoides http://www.tropica.com/go.asp?plant=048b


En fantastisk växt som ser ut som en Hemtrevnad. Många sådana plantor har jag försökt med och tagit död på =(( Nu har jag läst på lite och hoppas att jag både ska klara att göda den och att ljuset ska vara tillfreds för den, om det inte funkar nu tänker jag aldrig mer ha den !


 


Pogostemon helferi  http://www.zoopet.com/index.php?option=com_content&task=view&id=432&Itemid=206


Denna har jag spanat in länge, så i Söndags när jag var på Akvarielagret så stod den bara där ska bli jättespännande att se vad det blir av den.


Övriga skaldjur

Det går även fyra Äppelsnäckor i tanken nu plus en hel del posthornare oxå =)


Det övriga fiskar som ska bo här senare går i ett 190l trigon just nu,det är lite trångt för dem men jag vågar inte skynda på för fort så det får vänta. Det finns Discus och Scalare samt L-malar jag tror det är 109 men inte säker. Det går inte att fota det akvariet !! Välvd ruta kan vara problemet annars är det jag.. Troligtvis det sistnämda.