Zoopet
Riccia fluitans
Riccia

Riccia fluitans
Dammlevermossa


Vetenskapligt namn:
Riccia fluitans
Familj:
Ricciaceae
Handelsnamn:
Dammlevermossa
Utbredning:
Kosmopolit

Passar i diskusakvarium Flytväxt Sten/rot växt
Foto: Johan Sträng

Riccia fluitans är normalt en mossa som flyter strax under ytan.
Japanen Takashi Amano har dock inspirerat många akvarister att hålla denna växt nedsänkt i vattnet. Detta gör man genom att binda fast den på en sten eller rot med en fisklina. Nya skott kommer dock hela tiden att söka sig mot vattenytan och det är därför nödvändigt att hela tiden "ansa" den med en sax. Gör man bara detta så växer den till en fin "matta".
Under vattnet trivs den bäst om man tillför CO2 och när växtförutsättningarna är bra så bildas små syrebubblor i bladspetsarna.
Växten är ungefär 1-2 mm tjock. Använder man den som en traditionell flytväxt så ger den ett bra skydd för fiskyngel, men den måste då hållas efter eftersom den annars kommer att skugga andra växter i akvariet.
Förökning sker genom delning av en bit av mossan. Ytterligare information om det släkte som denna växt tillhör hittar du om du klickar på INFO högst upp till höger på sidan.


Medlemmarnas kommentarerhej
Kommentar av: HMY den 2010-02-28

Det går inte att binda under ytan eftersom den rutnar

Jag både hatar och älskar den
Kommentar av: Tutankhamun den 2008-04-30

I mitt stillastående akvarium akvarium med gruami bilder Riccia fluitans en vacker matta längs ytan. I mitt Sydamerika kar åker det runt i hela akvariet! Jag HATAR det! Förökt att ta bort det mästa där.

Goldmedlemmarnas akvarium med växten

10 mest visade artbeskrivningarna i kategorin
Övriga arter i släktet

Zoopet i stolt samarbete med
Nordiska ciklidsällskapet