Tigerburen
(Skaldjursakvarium)


Fakta

Fabrikat: hembygge
Bredd: 50 cm
Höjd: 25 cm
Längd: 30 cm
Antal liter: 37 liter
Inlagt av: Sonja
Datum: 2007-02-10

Foto © Sonja

Beskrivning

I det här lilla karet på 37 liter odlar jag tigerräkor. Dom verkar trivas bra och förökar sig fint efter en liten tids tillvänjning efter flytten till karet.


Inredning

På botten 0,8-1,2 mm rådasand med några nävar grövre råda ovanpå. Några rötter i bakkant med javamossa och javaormbunkar fastvuxna.
Växerna är lite olika mindre Cryptocoryner, anubias, olika javaormbunkar mm samt massor av flytväxter av olika varianter.


Teknik

Jag har ett litet Jebo ryggsäcksfilter med en bit filtermatta som yngelskydd på insuget. Det finns också en liten doppvärmare som håller en temp på ca 25 grader. Jag har det lite för svalt i rummet för att räkorna ska må optimalt bra utan.
Lyset består av en liten lysramp med ett Sunglow-rör.Fiskar

Moskitorasbora
Foto: Sonja Cygnel
Boraras brigittae
Moskitorasbora

Dom är bara fyra just nu, men ska bli fler har jag tänkt. Dom funkar bra med tigerräkorna och får nykläckt artemia samt grindalsmask att äta.

Skaldjur

Tigerräka
Foto: Sonja Cygnel
Caridina mariae, var. tiger
Tigerräka

Tigerräkan är väldigt variabel i färgtonen. Från samma hona och samma kull har jag fått ungar som är allt från blonda via rödtonade till svartrandade.
En hona som inte är speciellt randad kan få väldigt snygga ungar bara hanen ser bra ut.

Tigerräkan är den mest aktiva av dom räkor jag har. Ofta ser jag dom simma omkring och kolla läget som små målsökande missiler. Dom är bra på att navigera genom växtdjungeln.

Honan går med rommen i ca 4 veckor och ynglen är ca 2 mm när dom kläcks. Dom är väldigt skygga när dom är nykläckta och det inte finns så mycket räkor i karet. Men när det böjar bli ca 1 räka/liter är dom helt oskygga.

Jag har mina tigerräkor ihop med Boraras brigittae och posthornssnäckor.

Dom äter varierat och gillar att skiva upp en slingrande grindalsmask och proppa i sig då och då. Fryst artemia är en annan stor favorit. Annars så får dom JLBs och Aquatic Natures räkgranulat och hemgjord räkmix.
Sen jagar dom också nykläckt artemia som blir över efter brigittaenas måltider.

Övriga fiskar

Posthornssnäckor

Övriga skaldjur

Caridina cf. cantonensis "Tiger"