Pistia

Pistia stratiotes

Musselblomma, Vattensallad


Vetenskapligt namn:
Pistia stratiotes
Familj:
Araceae
Handelsnamn:
Musselblomma, Vattensallad
Utbredning:
Tropiska områden
Egenskaper:
Flytväxt
Foto på växten Pistia stratiotes Foto © Jimmy Carlsson
Pistia stratiotes är en vacker fritt drivande flytväxt som passar utmärkt i öppna akvarier och innedammar. I Europa kan den även användas i utedammar. I tropiska områden är den inte speciellt populär och betraktas som ett ogräs.
Man kan även ha den i traditionella täckta akvarier även om man då inte ser speciellt mycket av den gröna växten, däremot ser man de smala och långa dekorativa rötterna. Växten ger även trygghet åt många ytvattenfiskar. Man måste emellertid ge akt på att den inte skuggar de andra växterna för mycket.
De blågröna, filtaktigt spatelformade håriga bladen bildar en rosett. Bladen kan bli uppemot 25 cm långa och 12 cm breda, men efter en tid som akvarieväxt blir de betydligt mindre (2-4 cm).
Förökning sker genom talrika utlöpare från sidoskott.Ytterligare information om det släkte som denna växt tillhör hittar du om du klickar på INFO högst upp till höger på sidan.

Medlemmarnas kommentarerLiten blev stor
Kommentar av: Anarhendel den 2012-11-30

Våra musselblommor gjorde tvärt om vad gäller tillväxt. Vi har haft dem länge och de har förökat sig väldigt bra, och plötsligt, utan synbar anledning, blev de större. De vanliga småttingarna har nu blivit 10-15 cm breda och reser sig så vackert under glaset.

Goldmedlemmarnas akvarium med växten


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information
10 mest visade artbeskrivningarna i kategorin
Övriga arter i släktet